zondag, 26 mei, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsJaguar I-Pace krijgt grotere actieradius door software-update

  Jaguar I-Pace krijgt grotere actieradius door software-update

  Eigenaren van een Jaguar I-Pace kunnen een tot 8% grotere actieradius tegemoet zien. Hun auto’s zullen namelijk worden voorzien van een gratis software-update. De verbetering is mogelijk gemaakt door de kennis en ervaring die de technici van Jaguar hebben opgedaan met de op I-Pace gebaseerde raceversie.

  Veel lof, maar ook wat commentaar voor de I-Pace

  De Jaguar I-Pace kwam altijd al uitstekend uit de tests en heeft ook niet voor niets meerdere prijzen gewonnen. Kritiek was er wel vaak op het gebied van het laden. Hij heeft namelijk maar een 1-fase lader, zodat het thuis laden van het 90 kWh accupakket niet daverend snel gaat. Ook kwam naar voren dat de I-Pace qua efficiency niet op kon tegen de Tesla’s waardoor de actieradius ondanks het riante accupakket toch wat tegenviel. Niet dat dat zo’n groot probleem is want de actieradius is over het algemeen prima. Maar het trage laden is niet iets dat je zomaar even aanpast. Die 1-fase lader kun je niet zomaar even softwarematig vervangen. Daar is nu wel een oplossing voor in de vorm van een speciale Ecotap-lader, waarmee je de I-Pace tot drie keer zo snel kunt laden.

  Maar er is nu dus ook een software-update. Deze geeft de I-Pace wel een betere efficiency en daarmee ook een iets grotere actieradius. De genoemde 8% komen netto neer op ongeveer 12 mijl, oftewel bijna 20 kilometer. Dat lijkt weinig, maar je zult het moeten lopen als je met een lege accu komt te staan.

  Range Enhancement Program

  De Engelse I-Pace eigenaren hebben van Jaguar een e-mail ontvangen waarin wordt gesproken over een “Range Enhancement Program” voor de I-Pace: “De softwareverbeteringen zullen gratis worden aangeboden en zullen tot 8% verbetering van de actieradius opleveren. De verbetering hebben we kunnen bereiken door veranderingen in de koppelverdeling van het permanente vierwielaandrijfsysteem.” De genoemde veranderingen zorgen voor meer efficiëntie bij het rijden in de ECO-modus. Ook gaan de actieve radiatorkleppen door verfijningen in het thermomanagement vaker dicht waardoor ze de aerodynamica verbeteren. De accu zal ook een lagere laadtoestand hebben dan voorheen, zonder dat dit ten koste gaat van de rijeigenschappen, duurzaamheid of prestaties.

  Verbeterd regeneratief remsysteem

  Verder vertelt Jaguar dat, naast de verbeteringen die zijn afgeleid van de raceversie, de analyse van reële gegevens Jaguar in staat heeft gesteld om het regeneratieve remsysteem opnieuw te kalibreren. Daardoor kan de energie efficiënter worden teruggewonnen wanneer de batterij veel wordt geladen en meer energie terugwinnen bij lagere snelheden. Verder is ook het rekenalgoritme voor de voorspellende actieradius aangepast. Hierdoor is er een nauwkeurigere en consistentere schatting van de actieradius van de I-Pace, die ook beter is afgestemd op de rijstijl van de bestuurder.

  Nieuwe gebruikersinterface voor instrumentenpaneel

  Ook zegt Jaguar dat het de gebruikersinterface heeft verbeterd. Eigenaars van bestaande I-Paces krijgen een bijgewerkt grafisch pakket met clustergrafieken op het instrumentenpaneel en een vernieuwde look & feel.

  Nu nog bij de dealer, straks over-the-air

  Deze update moeten de eigenaren nog bij de dealer laten instelleren. Toekomstige updates zullen volgens Jaguar “over-the-air” gaan. Voor eventuele volgende updates hoeven de eigenaren dan niet meer naar de dealer. Ze kunnen die update dan gewoon zelf downloaden en installeren.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  Europese automarkt in april: EV’s maken een comeback, hybride blijft populair

  De Europese automarkt leek begin dit jaar even in het slop te raken, maar de cijfers van april 2024 laten een ander beeld zien. Met een groei van 13,7% in nieuwe autoregistraties ten opzichte van april 2023 is er weer sprake van een positieve trend. Auto’s met een hybride en volledig elektrische aandrijving winnen onverminderd aan populariteit.

  e-Videos