Jaguar beschermt verkeersdeelnemers met een zacht geluid.

Al jaren woedt de discussie of een elektrische auto nou wel of geen geluid moet maken. Er bestaat een groep die de stilte nogal apprecieert, tenslotte hebben we ruim 130 jaar ‘last’ gehad van de geluiden die de ‘plofmotoren’ maken.

Nu de elektrische auto dan volledig doorbreekt moeten we maar genieten van de akoestische rust die dat met zich meebrengt. Een grotere groep, inclusief verkeersdeskundigen, overheden en engineers van autofabrikanten preekt voor geluid. Een rijgeluid dat andere verkeersdeelnemers moet attenderen op de aanwezigheid van een EV.

Vanaf juli 2019 vereist de Europese wetgeving dat EV’s meer dan 56 dB(A) voortbrengen. En dus hebben de ontwikkelaars bij Jaguar hard gewerkt aan akoestiek die geen ergernis veroorzaakt, doch wel medeweggebruikers de aanwezigheid van een i-Pace verklapt. Het zijn juist de kwetsbare weggebruikers die een rijdende EV slecht of soms zelfs helemaal niet opmerken. Daarom heeft Jaguar samengewerkt met de Britse charitatieve instelling Guide Dogs for the Blind om het zogenaamde AVAS te ontwikkelen. AVAS staat voor Audible Vehicle Alert System, en zit uiteraard standaard op elke Jaguar i-Pace. Blijkbaar was Jaguar er veel aan gelegen dat de sound bij iedereen fatsoenlijk op het trommelvlies kwam. Buiten de Jaguar hoor je onder de 20 km/h een artificieel geluid, binnenin blijft alle rust bewaard; het geluid dringt het interieur niet binnen. Naar verluid viel de sound van een science-fiction-achtig ruimteschip af, omdat voetgangers naar de lucht keken, in plaats van verder de straat in. Het waarschuwingssignaal wordt uitgezonden door een speaker achter de grille van de auto en is hoorbaar vanuit alle richtingen. Het kan niet door de bestuurder worden uitgeschakeld. Naar mate de snelheid toeneemt, klimt het signaal in toonhoogte en volume. Rijdt de auto achteruit dan is een aanvullend geluidssignaal hoorbaar.

Benieuwd naar het geluid? Luister dan hieronder:

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven