Iveco participeert in Nikola, Startup op het gebied van e-vrachtwagens

De moedermaatschappij van Iveco: CNH Industrial investeert 250 miljoen dollar in het Amerikaanse Nikola. Het bedrag werd opgehaald in een nieuwe investeringsronde waarbij het jonge bedrijf in totaal meer dan 1 miljard dollar wil binnenhalen.

De samenwerking zou zelfs verder gaan dan alleen kapitaal verschaffen. Iveco en FPT Industrial (gespecialiseerd in aandrijftechniek), zullen Nikola van knowhow voorzien op het gebied van ontwikkeling en productie van de waterstof- en batterij aangedreven vrachtwagens. Voor de lancering op de Noord Amerikaanse markt van onder andere de modellen Nikola One en Two zal van deze knowhow gebruikt worden gemaakt.

Een volledig emissievrije vrachtwagen

„De klimaatverandering, wereldwijde politieke conflicten, de toekomstige beschikbaarheid van fossiele brandstoffen en een steeds sterker wordende circulaire economie, vereisen  een grondige verandering van onze werkwijze”, verklaart Gerrit Marx, topman bij  CNH Industrial op het gebied van vrachtwagens en bijzondere voertuigen, ten aanzien van de investering. „Waar LPG tegenwoordig al voor een aanzienlijk lagere belasting van het milieu zorgt en het gebruik van Biogas deze belasting bijna terugbrengt naar nul, zullen waterstof en BEV-technologie op middellange termijn zorgen voor het ultieme doel: een volledig emissievrije vrachtwagen.“

Inmiddels zijn er ook plannen voor een Europese samenwerking. Een voor Europa geschikte, batterij aangedreven zwaar transport truck: De Nikola Tre, zou door middel van deze samenwerking verder ontwikkeld moeten worden.  Binnen deze samenwerking wil Nikola de kennis delen  op het gebied van brandstofcellen, waterstof opslag technologie, infotainment, besturingsprogramma’s en draadloze updates. Op den duur zou dan ook voor Europa een waterstof-truck verder worden ontwikkeld.

Vrachtwagenmotoren specialist FPT en Iveco hebben zich lang op aardgas gericht als alternatieve brandstof en hebben volgens eigen zeggen ook behoorlijk bijgedragen aan de infrastructuur voor het tanken van aardgas. Een vergelijkbare bijdrage wil Nikola nu samen met haar Amerikaanse en Europese partners leveren, maar dan op het gebied van waterstof.

Nikola heeft de Technologie, maar heeft een partner met een sterk Europees netwerk nodig om de doelstellingen op tijd te behalen

„Waar andere fabrikanten menen dat de beperking van de CO2 uitstoot binnen de door de regelgevende instanties gestelde termijnen niet haalbaar is, willen Nikola, FPT Industrial en Iveco laten zien dat het gesteld tijdsbestek zeker reëel is.“, zegt Trevor Milton, CEO van de Nikola organisatie. „Nikola heeft de Technologie, maar heeft een partner met een sterk Europees netwerk nodig om de doelstellingen op tijd te behalen. Met de investering van en de samenwerking met CNH Industrial behoort een emissievrije truck voor Europa tot de mogelijkheden.“ Om dit te bereiken wil Nikola onder andere de Europese verkoop-, service- en garantie kanalen van Iveco gebruiken.

De Nikola Tre

De Nikola Tre

Later dit jaar worden in Europa een persconferentie en een presentatie van het wagenpark georganiseerd, om meer ruchtbaarheid aan de samenwerking te geven.

Nikola zorgde 3 jaar geleden voor behoorlijk wat ophef met de aankondiging van de innovatieve waterstof-truck Nikola One. De interesse hiervoor was van meet af aan groot, echter meer dan prototypes hebben we nog niet gezien. Dit geldt ook voor de H2- truck.

CNH Industrial is in 2013 ontstaan GNH Global en Fiat Industrial als gevolg van de reorganisaties binnen het Fiat-Concern. Dit liep vrijwel parallel aan de fusie binnen het personenwagen onderdeel Fiat Chrysler Automobiles. CNH Industrial heeft onder andere Iveco Bus, Steyr, New Holland, Hueliez Bus en Magirus als merken op het gebied van transport..

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven