Iveco en Nikola Motor Nikola Tre elektrische vrachtauto

Iveco en Nikola Motor presenteren elektrische vrachtauto

In september verwierf CNH Industrial, waartoe ook Iveco behoort, een belang in de Amerikaanse startup Nikola Motor. Op een persevenement presenteerden Nikola en Iveco hun doelstellingen en het eerste gezamenlijke product. Dat deden ze samen met zusterbedrijf FPT Industrial, dat is gespecialiseerd is in motoren en aandrijvingen.

Joint venture

Deze drie bedrijven gaan samenwerken in een Europese joint venture. Deze zal zich richten op de ontwikkeling en verkoop van waterstofvoertuigen en elektrische voertuigen op basis van waterstofcellen en batterijen voor de Europese markt. Nikola zal hiervoor onder andere haar brandstofcelkennis inbrengen die ze samen met de Duitse leveranciers Bosch en Mahle heeft opgebouwd. Iveco brengt, samen met FPT Industrial, haar ontwikkelings- en productie-expertise op het gebied van brandstofcel- en batterijtechnologie in.

Nikola Tre

Iveco, FPT Industrial en Nikola zijn al begonnen met de ontwikkeling van de eerste gezamenlijke vrachtwagen. Dit is de Nikola Tre, welke is gebaseerd op het nieuwe Iveco S-WAY platform en waarin Nikola’s e-drive en infotainment technologie wordt geïntegreerd. Het testen begint naar verwachting medio 2020. Het definitieve voertuig wordt gepresenteerd op de IAA 2020 bedrijfswagenbeurs in Hannover.

Win-winsituatie

“Deze samenwerking is een win-winsituatie voor alle betrokkenen”, aldus Trevor Milton, CEO van Nikola Motor. “Sinds de lancering van Nikola One in 2016 hebben transportbedrijven en autoriteiten ons gevraagd om Nikola naar Europa te brengen. De Nikola Tre ziet er aantrekkelijk en modern uit, is innovatief en niet te vergelijken met andere vrachtwagens ter wereld. We hadden de juiste partner nodig om de Europese markt te betreden. CNH Industrial is de juiste partner gebleken”.

Eerste 400 kilometer bereik

De Tre werd eind 2018 al door Nikola gepresenteerd waar wordt nu dus gebouwd op een andere basis, het Iveco S-WAY-platform. Net als het oorspronkelijke ontwerp is de truck ontworpen voor regionaal gebruik. De actieradius bedraagt naar verluidt 400 kilometer, de prestaties zijn gelijk of beter dan een vergelijkbaar dieselmodel.

Modulair accupakket

De energie voor de Nikola Tre trekker kom uit een modulair accupakket. De maximale capaciteit bedraagt maximaal 720 kWh maar de klant kan ook een kleinere capaciteit kiezen. De bestuurder heeft een 480 kW (653 pk) elektromotor met een maximumkoppel van 1800 Nm tot zijn beschikking, welke de achteras aandrijft. Er is ook een sterkere versie met 1020 pk leverbaar. De 18 tot 26 ton wegende Nikola Tre komt er in twee- en drieassige versies.

Waterstoftechnologie

Volgens Nikola is de Tre ontworpen oorspronkelijk ontworpen als waterstofauto, waarbij de brandstofcel het accupakket voedt. In 2021 worden de eerste ‘normale’ elektrisch exemplaren aan de klanten overhandigd. Nikola wil vanaf 2023 ook de waterstofversie van de Tre leveren aan klanten die een nog grotere actieradius (tot maximaal bijna 1000 kilometer!) wensen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven