Is Tesla echt meer waard dan de rest? Column door Max Erich

tesla waardevolle autofabrikant beurswaarde

Tesla, in 2019 goed voor slechts 0,5% van de wereldwijde verkoop van personenauto’s, werd dit jaar ’s werelds meest waardevolle autofabrikant. Hoe dan?

Zelf ben ik nooit zo van de aandelen geweest. Mijn eigen beleggingsrekening zegde ik jaren geleden op. Toch komt er af en toe zo’n aandeel voorbij waarbij de ‘had ik nou maar…’ gedachte weer even boven komt. Dat is zeker het geval met Tesla. In een jaar tijd ging het aandeel zes keer over de kop. Dankzij deze koersexplosie werd Tesla onlangs ‘gekroond’ tot meest waardevolle autofabrikant ter wereld.

Dwerg tegen reuzen

Tien jaar terug was Tesla nog een kleine onbeduidende autofabrikant. Het had net iets meer dan 1.000 Roadsters gebouwd en de Model S was nog een prototype. Op de beurs was het bedrijf een kleine twee miljard dollar waard. Sinds die tijd heeft Tesla vooral verlies geleden. Er werden het afgelopen jaar dan wel 370.000 auto’s gebouwd, maar over 2019 werden nog altijd rode cijfers geschreven.

Daarmee lijkt Tesla in niets op giganten als VW en Toyota. Die zijn ieder goed voor meer dan tien miljoen auto’s per jaar. Beiden zijn ook, in tegenstelling tot Tesla, winstgevend. Zo boekte Toyota een netto jaarwinst van 19 miljard dollar, terwijl VW goed was voor een kleine 16 miljard dollar.

Op weg naar 300 miljard

Ondanks die getallen is het Tesla dat op de beurs hoger gewaardeerd wordt. Begin juli passeerde Tesla de grens van 250 miljard dollar in marktwaarde. Bij het schrijven van dit stuk is het bedrijf al op weg naar de 300 miljard. Ter vergelijk; Toyota wordt gewaardeerd op zo’n 175 miljard dollar. VW is goed voor iets meer dan 80 miljard dollar. Dat maakt Tesla dus meer waard dan Toyota en VW tezamen.

Tesla heeft hoogste beurswaarde onder autofabrikanten

(beurswaarde in US dollar op 10 juli 2020)

Tesla 286,5
Toyota 174,6
Volkswagen 81,5
Daimler 44,3
Honda 44,2
Ferrari 43,9
BMW 42,8
General Motors 34,9
BYD 32,2
SAIC 31,6

 

Klein maar fijn

Of die waardering van Tesla nou gerechtvaardigd is laat ik graag aan analisten over. Toch prijst de markt Tesla niet voor niets zo hoog. Het bedrijf heeft namelijk een aantal belangrijke troeven in handen. Het feit dat Tesla (nog) niet zo groot is als VW en Toyota lijkt momenteel meer voordeel dan nadeel. Kleine bedrijven zijn veelal meer wendbaar en flexibel en dat kan in tijden van crisis gunstig uitpakken. Hoewel ook Tesla last had van lockdowns, leden de grote jongens echt zwaar verlies. Zo ‘verbrandde’ VW op het dieptepunt ongeveer 2 miljard euro per week. Nu de productie van auto’s weer op gang komt lijkt Tesla de boel ook sneller op de rit te hebben dan anderen.

Profiteren van voorsprong

Naast de geringe omvang is de voorsprong in EV’s van grote waarde. Want hoewel er langzaam meer concurrentie in EV’s komt, blijft Tesla op de meeste vlakken leidend. Denk aan de kostprijs van accu’s, de laadsnelheden en range van haar modellen en het eigen netwerk van superchargers.

Dat is belangrijk nu wereldwijd groene investeringsprogramma’s worden opgetuigd om de economie te herstarten. In China, waar de markt snel herstelt, is Tesla met haar nieuwe fabriek goed voor bijna een kwart van de EV-verkoop. In het VK noteerde de Model 3 in juni een top 10 klassering in de verkoopranglijst.

Nieuwe versus oude technologie

Naast die technologische achterstand zijn concurrenten ook nog eens sterk afhankelijk van toeleveranciers als het gaat om EV’s. Tesla doet daarentegen veel zelf; batterijen en elektromotoren, maar ook hardware en software. Zo behoudt Tesla niet alleen een voorsprong in EV’s, maar loopt het ook op andere vlakken jaren voor. Tesla ontwikkelde eigen chips waarmee het onder meer infotainment en, nog belangrijker, de autopilot aanstuurt. Een artikel van Nikkei Business eerder dit jaar stelde dat Tesla daarmee 6 jaar voorloopt op de concurrentie. Als Tesla haar modellen in verregaande mate zelf kan laten rijden, dan ligt daarmee ook de weg open naar succes voor een eigen deelplatform.

Tesla heeft met deze technologie de potentie om zich in de toekomst te ontwikkelen tot een ware geldmachine. Juist dat potentieel ontbreekt bij andere autofabrikanten. Die zitten vooral op ‘oude technologie’ zoals brandstofmotoren, waarvan het toekomstpotentieel met de dag geringer wordt.

Masterplan

Daarmee is de waarde van Tesla een stukje beter te verklaren. Het bedrijf heeft een duidelijke toekomstvisie en weet deze, hetzij soms met vertraging, keer op keer uit te voeren. Minstens zo belangrijk daarbij is dat die visie, het Masterplan (part I en II), ook nog eens zeer succesvol wordt uitgedragen door Elon Musk. Of je hem nou mag of niet, geen enkele autofabrikant beschikt over een dergelijke visionair met lef.

Daarmee volgt Musk het spoor van onder anderen Jeff Bezos met Amazon en Steve Jobs met Apple. Niet geheel toevallig de nummers 2 en 3 als het gaat om de meest waardevolle bedrijven ter wereld. Ook Amazon werd jarenlang cynisch bekeken maar draait inmiddels miljardenwinsten waar andere retailers ploeteren. Amazon is zelfs hard op weg om Microsoft, de nummer 1 in beurswaarde, van de troon te stoten.

Ook de auto-industrie kijkt nog altijd met een cynische blik naar Tesla. De beurs lijkt inmiddels wel overtuigd. Hoe luidt dat gezegde ook weer… de markt heeft altijd gelijk.

Vorig artikelBMW presenteert elektrische iX3 SUV
Volgend artikelLaadonderzoek VER en ElaadNL gepresenteerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in