Is import van een elektrische auto vrijgesteld van BPM?

Geïmporteerde auto’s die weinig kilometers hebben gereden leveren nog eens de nodige discussie op met de Belastingdienst. De discussie gaat voornamelijk over de verschuldigde BPM bij invoer van een auto die rijdt op benzine of diesel. Een elektrische auto is vrijgesteld van BPM, dus is import van een elektrische auto dan ook vrijgesteld van een discussie met de Belastingdienst?

883 km op de teller is een ‘gebruikte’ auto voor de BPM.

Onlangs was er een discussie over BPM van een Jaguar F-type met 883 kilometer op de teller. Het ging het om een in Nederland gevestigde handelaar in exclusieve auto’s genaamd BV X. BV X kocht in Duitsland een Jaguar F-type voor €83.000 met op dat moment 712 kilometer gereden. Bij de invoer van de Jaguar in Nederland had de auto 883 kilometer gereden. BV X stelde dat de door haar ingevoerde Jaguar F-type een gebruikte auto was en de BPM-afschrijving moest worden vastgesteld aan de hand van de handelswaardegegevens afkomstig van Autotelex Pro. Uit die gegevens volgde een nieuwprijs van €152.509 en de handelswaarde van de Jaguar was op het moment van registratie van de auto volgens diezelfde database €103.118. Omdat de Jaguar gezien moest worden als een gebruikte auto was BV X van mening dat die handelswaarde naar beneden bijgesteld moest worden. De inspecteur stelde dat de handelswaarde volgens Autotelex Pro onrealistisch laag was omdat BV X de auto alweer had doorverkocht voor een bedrag van €127.500. BV X was het niet eens met de inspecteur en datzelfde gold ook voor de rechter. Ook de rechter vond dat de Jaguar een ‘gebruikte’ auto was op het moment van registratie. Naast het feit dat de auto 883 kilometer op de teller had, ging het volgens BV X om een nieuw model dat door de oorspronkelijke verkoper als demonstratieauto was gebruikt op een circuit om klanten hiermee kennis te laten maken. Doordat de auto gebruikt was op het circuit als demonstratieauto en door de kilometerstand was de rechter van mening dat niet kan worden gezegd dat: “de auto na vervaardiging niet of nauwelijks in gebruik was geweest”. Oftewel, het is een gebruikte auto. Ook was de rechter van mening dat de door Autotelex Pro gegeven handelswaarde van €103.118 niet te laag was. De rechter besliste dat BV X gelijk had en dat de Jaguar gezien moest worden als een ‘gebruikte’ auto voor de heffing van BPM.

Hoe zit dat met een elektrische auto?

De hele discussie van een ‘gebruikte auto’ is van belang voor de hoogte van de BPM en de korting daarop. Als we het hebben over een elektrische auto, dan is bij registratie van deze auto in Nederland geen BPM verschuldigd. Dit houdt in dat de Belastingdienst niet in discussie zal gaan over de vraag of de auto een gebruikte auto is of niet, omdat er geen reden voor discussie is. Nadeel is wel dat het verdienmodel van veel autobedrijven hiermee teniet wordt gedaan. Voor veel autobedrijven is het interessant om een auto uit bijvoorbeeld Duitsland te importeren. Hier is het aanbod groter en kan men gemakkelijk een auto vinden die courant is qua opties, maar ook qua prijs gemakkelijk is door te verkopen in Nederland. Dit laatste zit voornamelijk in de korting op de BPM. Dit “trucje” vervalt dus bij de import van een elektrische auto, omdat een elektrische auto niet belast is met BPM.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven