Is Hyundai bezig met twee goedkope elektrische auto’s?

Elektrische opvolgers van de Hyundai i10 op komst?

Bij de introductie van de laatste generatie van de kleine i10 vertelde Hyundai al dat men bewust geen afscheid neemt van auto’s in het A-segment, ook als deze minder winstgevend zijn. Ook geloofde men – op termijn – in de kansen van een kleine elektrische auto. En die lijkt er nu te komen.

Twee elektrische auto’s onder de 20 mille

Want Hyundai schijnt aan een of twee kleine elektrische auto’s te werken, die ook voor de Europese markt geschikt zullen zijn. Deze zoud Hyundai naar verluidt voor minder dan 20.000 euro aan willen bieden. Daarmee zouden ze met de Dacia Spring tot de goedkoopste elektrische auto’s op de markt behoren.

Dit zou aansluiten bij hetgeen Andreas-Christoph Hofmann, hoofd marketing van Hyundai Motor Europe, in juni bevestigde: “Iedereen in de sector weet dat het streefcijfer voor dit soort voertuigen 20.000 euro is”. Hofmann voegde er toen wel aan toe dat elektrische stadsauto’s moeilijk winstgevend te verkopen zijn. Dit vanwege de lage prijzen, gecombineerd met de technische uitdagingen die gepaard gaan met het elektrificeren van kleine voertuigen.

Elektrische opvolgers van de Hyundai i10

Volgens het Britse magazine AutoCar worden deze kleine elektrische auto’s gepositioneerd als de opvolger(s) van de huidige Hyundai i10 met verbrandingsmotor. Autocar beweert dat ze deel uitmaken van een modeloffensief van Hyundai, dat tegen 2030 met nog eens tien elektrische auto’s op de markt wil komen. Verder verwacht AutoCar dat het ene model waarschijnlijk een stadsauto zal zijn, het andere model wordt daar een sportievere variant daarvan. Maar je zou natuurlijk ook aan een kleine elektrische hatchback en een kleine stads-SUV kunnen denken.

Productie al in 2023 en 2024?

Verder zegt men dat de start van de serieproductie gepland is medio 2023 en eind 2024. Ze zouden een aandrijflijn van BorgWarner krijgen met een maximum vermogen van 135 kW. Over het bereik is nog niets medegedeeld.

Hyundai of Ioniq?

Er werd in de vele aankondigingen over de uitbreiding van de Ioniq-modellen, zoals het elektrische submerk van Hyundai heet, niets vermeld over de spoedige komst van twee kleine elektrische auto’s. Dat doet ook een beetje vermoeden dat deze misschien wel onder de merknaam Hyundai in plaats van Ioniq op de markt worden gebracht. Maar ook dat klinkt niet erg waarschijnlijk.

Wat we wel weten van de Ioniq-reeks is dat we volgend jaar, in aanvulling op de nu al razend populaire Ioniq 5 cross-over, de Ioniq 6 sportsedan mogen verwachten. Een jaar later is het de beurt aan de Ioniq 7, waarmee men ook een grote SUV aan het programma toevoegt.

Vorig artikelBaidu’s Robotaxi mag in China zonder bestuurder rijden
Volgend artikelNieuwe regeling voor rijbewijs elektrische bestelwagens van 4,25 ton

2 REACTIES

  1. technische uitdagingen bij het electrificeren?
    dat men eens begint met alle onnodige brol in de huidige wagens eruit te gooien,al die connectiviteit en controle spullen heeft men in een goedkoop stadswagentje niet van doen,beperk het tot het nodige om veilig te kunnen rijden en men heeft een betaalbaar betrouwbaar vervoermiddel zonder al die onnodig dure electronische poeha.wie een betaalbare tweedhandswagen koopt doet het ook zonder die dure rommel die al te vaak voor problemen zorgt!

  2. Het feit dat ook de kleinere auto’s de laatste jaren behoorlijk wat duurder zijn geworden, komt voor het grootste deel door de investeringen die de fabrikanten moeten doen om de uitstoot van die auto’s te verlagen. Denk aan mild-hybrid aandrijvingen en dergelijke. Die investeringen zijn zo groot, dan sommige merken die kleine modellen uit het assortiment hebben gehaald omdat er gewoon geen cent meer op te verdienen valt.

    Verder zijn volgens de laatste EU-verordening ook Advanced Driver Assistance Systems, oftewel ADAS, verplicht. Deze omvatten onder anderen een Event Data Recorder, Intelligent Speed Assistant, achteruitrijcamera, noodremsysteem, rijbaanassistentie, parkeersensoren, vermoeidheids- en smartphonegebruik-waarschuwingen alsmede voorbereidingen voor een alcoholslot.

    Die zaken kosten ook aardig wat en zijn ook verplicht voor een stadswagentje. En als ze niet verplicht waren, zijn ze sowieso aan te raden voor auto’s die in druk stadsverkeer worden gebruikt.

    Omdat iedere auto toch een boordcomputer en een enorm aantal sensoren heeft (zelfs auto’s van 15 jaar oud hebben er al bijna 100!) is de kostprijs van ‘connectiviteit’ te verwaarlozen. Bovendien zijn ook zaken als een spraakassistent bevorderlijk voor de veiligheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in