Is de Polestar 2 hét antwoord op de Tesla Model 3?

Het valt niet te ontkennen dat Tesla mijlenver voorloopt op de andere fabrikanten van elektrische auto’s als het gaat om innovatie, efficiëntie en een eigen oplaadnetwerk. Maar het gaat bij kopers om meer dan dat. Zal het ‘vleugje Volvo’ de Polestar 2 helpen om het Tesla echt moeilijk te maken?

 

Polestar is, net als Volvo, eigendom van de Chinese Geely Holding. Die is ervan overtuigd dat de Polestar 2 de eerste echte concurrent van de Tesla Model 3 wordt. Dat zou heel goed kunnen, ook omdat deze Polestar ook een beetje aan een Volvo doet denken, wat de bestuurders van auto’s uit dit premium segment toch wat meer vertrouwen zal geven.

Premium segment

De Polestar 2 past dan ook perfect in het zogenoemde premium segment. Daardoor zal deze nieuwe elektrische middenklasser misschien ook wel eigenaren van Mercedes C-klasse, Audi A4 en een BMW 3 Serie aanspreken. Met een vanafprijs van 59.800 euro is hij niet ook goedkoop. De prijs is bijna gelijk aan die van de Tesla Model 3 Long Range (58.980 euro). Maar de Model 3 is er ook in goedkopere uitvoeringen, wat bij de Polestar 2 (nog) niet het geval is.

Goedkopere variant

Want ook Polestar zal te zijner tijd met een wat betaalbaardere variant komen. Die heeft dan waarschijnlijk wat minder vermogen en ook een kleinere accu. We schatten dat die variant, die waarschijnlijk tweewielaandrijving heeft, zo’n 10.000 euro goedkoper is.

Vleugje Volvo

Het design van de Polestar 2 heeft wel wat weg van dat van Volvo. Logisch, Polestar is het hippe ‘elektrische’ zustermerk van Volvo. Ze mogen dan Chinees eigendom zijn maar beide merken grotendeels vanuit Zweden. Er is nog een reden dat de Polestar 2 wat op de Volvo-modellen lijkt. Eigenlijk was het design van de Polestar 2 bedoeld voor de Volvo 40-serie.

Groter, maar niet ruimer

Hij is met een lengte van 4,61 meter iets groter dan de Tesla Model 3. Jammer genoeg merk je dat verschil niet in de interieurruimte van de Polestar. Voorin zit je prima, ook als je wat groter bent. Alleen achterin houdt het niet over met de hoofdruimte. Wie langer dan 1,80 meter is, raakt met de kruin de rand van het transparante dak. Dat glazen dak geeft veel licht in het interieur, maar kan helaas niet open.

Duurzaamheid

Polestar streeft naar een betere leefomgeving en heeft de auto dan ook veganistische interieur gegeven. Er worden voor het interieur dus geen dierlijke producten gebruikt. De hoofdsteunen zijn gevuld met gerecyclede kurken en bestaan de vloermatten uit afgekeurde petflessen. Maar wie liever leren stoelbekleding in plaats van de Weavetech bekleding wil, kan dit tegen meerprijs gewoon bestellen. Jammer dat Polestar hier niet vasthoudt aan de eigen filosofie van duurzaamheid en gewoon niet de mogelijkheid van een leren interieur biedt.

Android OS

Het multimediascherm werkt op Google’s Android OS. Uiteraard werkt het navigatiesysteem dan met Google Maps en je kunt het systeem via de Google Assistent van alles en nog wat vragen. Van mopjes tot weerberichten of informatie over de omgeving waar je rijdt, de Polestar vertelt het wel.

Over the air updates

Net als bij Tesla, kunnen de updates aan de software van de auto via een internetverbinding uit. Zo kan het gebeuren dat je ’s ochtends in de auto stapt en ontdekt dat Polestar weer nieuwe verbeteringen en functionaliteiten heeft toegevoegd.

Polestar 2 test

Prestaties

De aandrijflijn van de Polestar 2 bestaat uit twee elektromotoren, die samen goed zijn voor een vermogen van 408 pk. Die betrekken hun energie uit een 78 kWh accupakket. Hiermee zou de Polestar 2 een rijbereik van 470 kilometer (WLTP-cyclus) moeten halen. Daarmee doet hij dus onder voor de 560 kilometer van de Tesla Model 3 Long Range. En dat geldt ook voor het laden. Aan de ‘normale’ AC-lader gaat het gelijk op, beiden laden dan met 11 kW. Maar aan de DC-snellader kan de Tesla Model met 250 kW worden geladen, de Polestar 2 ‘slechts’ met 150 kW. Niet dat die 150 kW zo slecht is, er zijn nog maar weinig snelladers waarmee je die laadsnelheid kunt halen.

Nog een verschil met Tesla is het laadnetwerk. De Polestar 2 kan terecht bij alle openbare (snel)laders, zoals die van Ionity. Tesla heeft een eigen snellaad-netwerk met een prima Europese dekking. Daar kunnen alleen Tesla’s laden. Bij langere (Europese) ritten is dat toch wel een voordeel.

Online kopen, of in een Polestar Place

Polestar wordt gepositioneerd als het trendy merk binnen de Geely/Volvo familie. Daar past elektrisch rijden heel goed bij, net als duurzaamheid. Je kunt de Polestar 2 online bestellen maar veel mensen willen hem toch liever vooraf zien. Daarvoor kun je terecht bij één van de vier ‘Polestar Spaces’, in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Leidschendam.

Service bij de Volvo-dealer

Op dit moment zijn er in Nederland acht plekken waar je onderhoud of reparaties aan een Tesla kunt laten uitvoeren. En daar komen we op het grote verschil tussen Polestar en Tesla. Voor de service en onderhoud aan een Polestar kun je namelijk gewoon terecht bij de Volvo-dealer, zodat je altijd een beroep kunt doen op een landelijk (en internationaal) dekkend servicenetwerk.

Rijeigenschappen zijn indrukwekkend

Qua rijeigenschappen zet de Polestar een nieuwe maatstaf. De Polestar 2 is een bijzonder lekkere rijdende auto. Bovendien kan de echte purist bij het Polestar- of Volvo-servicepunt de schokdempers handmatig af laten stellen op zijn persoonlijke rijstijl, waarmee de Polestar zich duidelijk onderscheidt van ‘eenheidsworst’ op smaak laten brengen. Het bij de dealer naar eigen inzicht laten veranderen van het rijkarakter van een auto, is iets wat normaal gesproken alleen voorbehouden is voor raceauto’s.

Hoewel sportief rijden meer energie kost en daardoor niet zo goed bij het imago van een elektrische auto past, horen die buitengewone, sportieve rijeigenschappen wel heel goed bij de Polestar 2. Want Polestar wil niet alleen hippe en duurzame auto’s verkopen, maar wil de kopers ook veel rijplezier bieden.

Performance Pack

Je kunt bij het bestellen van jouw Polestar 2 ook de optie Performance Pack aankruisen. Dan worden de goede rijeigenschappen van de Polestar 2 nog beter. Hij wordt dan geleverd met Öhlins schokdempers, krachtige Brembo remmen en grote 20 inch lichtmetalen wielen. Dat is wel een optie voor de echte sportieve rijders want het betekent een meerprijs van 6.000 euro en een (bescheiden) afname van het rijbereik.

Trekhaak

Laten we ook niet dit praktische aspect niet vergeten: de Polestar 2 kan worden geleverd met een inklapbare trekhaak. En daarmee kun je meer dan alleen fietsen vervoeren, de auto heeft een maximaal trekgewicht van 1500 kilo. Als je daar een caravan mee gaat trekken, zal de luchtweerstand daarvan de actieradius uiteraard wel behoorlijk beperken. Wie denkt hiermee even vlot naar het Gardameer of Spanje denkt te rijden, komt bedrogen uit en zal onderweg heel wat laadpauzes in moeten calculeren. Maar het kan wél, en de Polestar 2 kan bovendien ook meer trekken dan de Model 3.

Vorig artikelMet de Laadje-app ga je alleen laden als de energie het goedkoopst is
Volgend artikelTerugdringen CO2-uitstoot vrachtverkeer vraagt om betere laadinfrastructuur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in