Ionity is nu halverwege de 400 geplande snellaadstations

Ionity snellaadstations

Ionity, een door grote autofabrikanten opgerichte joint venture, wil tegen het einde van volgend jaar 400 snellaadstations voor elektrische auto’s hebben ingericht. Dat leek aanvankelijk niet helemaal te gaan lukken. Het gaat de laatste tijd veel sneller zodat Ionity aardig op schema zit.

Halverwege de 400 snellaadstations

“We hebben het aantal laadstations in het netwerk in een jaar tijd verviervoudigd. Ionity heeft het 200ste station in Lully, Zwitserland, gerealiseerd”, kondigde het bedrijf op Twitter aan. Er zijn volgens de website van Ionity momenteel 202 actieve laadstations. Ook zijn er 52 in aanbouw zijn. Daarmee ligt Ionity, nog steeds op schema om eind volgend jaar 400 stations met elk gemiddeld zes oplaadpunten te hebben gerealiseerd.

Joint venture

De joint venture Ionity werd bijna twee jaar geleden opgericht door BMW, Daimler, Ford en de Volkswagen Groep met de merken Audi en Porsche. Dit jaar heeft ook de Zuid-Koreaanse Hyundai Motor Group met de merken Hyundai en Kia zich bij het project aangesloten. In de eerste fase zullen er snellaadstations worden gebouwd langs de voornaamste Europese snelwegen.

Laden tot maximaal 350 kW

Op de High Power Charger (HPC) punten van Ionity kunnen de accu’s van elektrische auto’s worden opgeladen met maximaal 350 kW. Dergelijke modellen zijn er op dit moment nog niet, of in ieder geval nog niet als serieproduct. Een van de elektrische auto’s die het snelste kan worden opgeladen bij de Ionity laadpunten is de Porsche Taycan. Deze heeft een systeemspanning van 800 volt in plaats van de gebruikelijke 400 volt. Hierdoor kan er in iets minder dan vijf minuten energie worden opgeladen voor een bereik tot 100 kilometer.

Toekomst nog niet zeker

Of en hoe Ionity nog verder wil uitbreiden na de voltooiing van de geplande 400 HPC-locaties, wordt momenteel opgehelderd. Het bedrijf heeft onlangs aangekondigd dat het 200 extra oplaadparken langs de hoofdwegen kan bouwen. Maar het bedrijf overweegt ook om snelle laders in steden te plaatsen of om partnerschappen op het gebied van technologie aan te gaan. “Er zijn veel zakelijke mogelijkheden,” zegt Michael Hajesch, directeur van Ionity.

Snellaadstations pas op lange termijn winstgevend

Ionity rekent erop dat er pas op termijn geld wordt verdiend. In het geval van infrastructuur duurt het vele malen langer voordat men met winst draait dan het geval is bij de verkoop van voertuigen, legde Hajesch uit. Het hoge investeringsniveau wordt gecompenseerd door de doorbraak van elektrische auto’s op de massamarkt. Die staat nu nog in de kinderschoenen. Het kan dus nog jaren duren voordat de investering winstgevend is. Daar houdt men in de strategie ook rekening mee.

Vorig artikelAudi en Umicor onderzoeken gesloten cyclus voor kobalt en nikkel
Volgend artikelKreisel gaat met elektrische rallyauto in normale rallyklasse racen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in