Homee-NieuwsIntroductieversie van Cadillac Lyriq is al na tien minuten uitverkocht

Introductieversie van Cadillac Lyriq is al na tien minuten uitverkocht

Volgend jaar komt de elektrische Cadillac Lyriq op de markt. Een voor dit Amerikaanse merk opmerkelijk betaalbare auto met een vanafprijs van minder dan 60.000 dollar en een actieradius van ruim 450 kilometer. Dat is een bijzonder aantrekkelijk aanbod. Het introductiemodel is dan ook in no-time uitverkocht.

Veelbelovend eerste elektrische model

Cadillac, het topmerk van General Motors, zal de komende jaren gaan veranderen in een leverancier van volledig elektrische auto’s. De nieuwe Lyriq is daar een veelbelovende voorbode van. Hoewel GM de productieversie van de Lyriq nog niet heeft getoond mogen we aannemen dat het ontwerp daarvan zeer dicht bij dat van de gelijknamige conceptstudie zal blijven. De specificaties en styling van de elektrische SUV beloven heel wat. Zeker als Cadillac de Lyriq inderdaad tegen de genoemde, zeer aantrekkelijke prijs gaat leveren.

Helaas laat de start van de productie nog even op zich wachten: Het is de bedoeling dat de auto in de VS in het eerste kwartaal van 2022 op de markt komt. Een woordvoerder van Cadillac bevestigde dat de Lyriq ook officieel naar Europa zal komen. Wanneer, en in welke landen, is nog niet precies bekend.

Cadillac Lyriq

Scherpe vanafprijs

Oorspronkelijk noemde men voor de Lyriq een vanafprijs van 59.990 dollar (ruim 51.000 euro). Maar de introductieprijs gaat waarschijnlijk slechts 58.795 dollar (ruim 50.000 euro) bedragen. Maar in het begin zal Cadillac alleen de speciale “Debut Edition” aanbieden. Dit kon je sinds afgelopen zaterdag reserveren en was “in iets meer dan tien minuten uitverkocht”, laat Rory Harvey, vice-president van Cadillac, weten. Het vreemde is alleen dat het niet duidelijk is hoe duur de Debut Edition is en of het om het basismodel van 58.795 dollar gaat. Dat laatste zal wel niet, doorgaans zijn dergelijke speciale introductiemodellen behoorlijk hoogwaardig uitgerust en wordt die extra uitrusting niet cadeau gedaan. Ook maakte Cadillac niet bekend hoeveel exemplaren men van de Lyriq Debut Edition precies gaat bouwen. Wie weet was het slechts een handjevol, dat zo snel was uitverkocht.

Andere fabriek

Overigens heeft GM besloten om de Cadillac Lyriq niet in Hamtramck-fabriek bij Detroit te gaan bouwen, maar in de fabriek bij Spring Hill in de Amerikaanse staat Tennessee. Het geschikt maken van de fabriek voor de bouw van de Lyriq kost volgens General Motors ongeveer twee miljard dollar (ongeveer 1,66 miljard euro).

Cross-over

Zoals gezegd zal de 5,00 meter lange, 2,21 meter brede (met uitgeklapte spiegels) en 1,62 meter hoge productieversie van de Cadillac Lyriq nauwelijks afwijken van de conceptstudie. Het is een fraai gelijnde, sportieve cross-over SUV met een coupé-achtige daklijn. In het interieur, dat is geïnspireerd op het interieur van de nieuwe Escalade, zien we een enorm digitaal instrumentenpaneel van maar liefst 33-inch. Het kan volgens Cadillac ook augmented reality weergeven en biedt naar verluidt een aanpasbare gebruikersinterface. De wielbasis van 3,09 m belooft een heleboel ruimte voor de maximaal vijf inzittenden terwijl de bagageruimte een inhoud van 793 liter heeft. Deze kan worden uitgebreid tot 1.722 liter.

Cadillac Lyriq

Actieradius ongeveer 500 kilometer

Aanvankelijk heette het nieuwe elektrische platform van GM gewoon BEV3. Later werd dit omgedoopt naar Ultium. Ook de accu’s heten zo. De Ultium-architectuur staat trouwens accupakketten tot 200 kWh toe. Deze kunnen afhankelijk van het voertuigtype verticaal of horizontaal worden geplaatst. Het 100 kWh-accupakket van de Cadillac Lyriq moet een EPA-actieradius van 300 mijl oftewel 482 km mogelijk maken. De WLTP-actieradius ligt naar verwachting even boven de 500 kilometer. Het snelladen gaat met maximaal 190 kW. Aan de AC-lader kun je hem in de VS opladen met 19,2 kWh. Dat zal in Europa waarschijnlijk de gangbare 11 kW worden

Achterwiel- en vierwielaandrijving

Aanvankelijk zal GM de Lyriq met achterwielaandrijving leveren. Die versie heeft een vermogen van 255 kW en een maximumkoppel van 440 Newtonmeter. Later komt er ook een versie met vierwielaandrijving die een vermogen van totaal ongeveer 330 kW zal krijgen. Die versie heeft waarschijnlijk ook een maximaal trekvermogen van bijna 1.600 kilo.

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

e-Nieuws

e-Videos