zaterdag, 28 januari, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsInterview Leon Dorssens, Nederlander en Senior Vice President Marketing en Sales Nissan

  Interview Leon Dorssens, Nederlander en Senior Vice President Marketing en Sales Nissan

  Nederland kent geen grootse automotive industrie, desondanks zien we steeds vaker landgenoten op cruciale posities in de autowereld. Eén daarvan is Leon Dorssens, marketingbaas bij Nissan voor de regio Europa, Afrika, Midden-Oosten, India en Oceanië. Tijdens de statische lancering van de Nissan Ariya kon e-Drivers.com een half uurtje koffiedrinken met hem.

  Nissan was met de lancering van de Leaf in 2010 Tesla te snel af, daarna lag de prioriteit bij Nissan niet meer op EV’s?

  De markt was er destijds nog niet klaar voor, om volledig elektrisch te gaan. We hebben andere elektrische auto’s op de markt gebracht, maar de echte groei van de markt voor EV’s begon echt pas later. We zetten nu hard in op de lancering van elektrische auto’s, maar wel specifiek voor de markten die daar om vragen. Afgestemd op de vraag in de verschillende continenten, en uiteraard inspelend op de richting die de nationale regeringen inzetten. Nissan is groot in Japan, in China, Amerika en Europa, maar ons aanbod is afgestemd op de klantenwens. In 2030 is in Europa bijvoorbeeld 75 procent van ons aanbod geëlektrificeerd, maar in Amerika is dat 40 procent en in Japan 50 procent. Nissan is groot genoeg om het aanbod per regio af te stemmen.

  Nissan is in 2050 energieneutraal? Is dat het moment dat de hele wereld elektrisch rijdt?

  Wij hebben geen specifiek moment waarvan we denken dat alle auto’s een elektrische aandrijving zullen hebben. Maar in de meeste continenten, waaronder natuurlijk Europa, zal alles al veel eerder volledig elektrisch zijn dan elders in de wereld.

  Hoe belangrijk is een markt als Nederland voor Nissan, in termen van ontwikkeling en toekomst?

  Nederland is samen met Noorwegen verder op het gebied van elektrische auto’s en infrastructuur dan andere landen in Europa, en daarom ben ik ook hier, bij de lancering van de Ariya. Daarom hebben we de Ariya vooralsnog alleen in Nederland en Noorwegen gelanceerd. Twee erg verschillende markten, maar beide landen waar innovatie en progressie heel belangrijk zijn. Juist daar kunnen we een volgende stap maken in elektrificatie en digitalisering. We kunnen daarvan leren voor de ontwikkeling van onze volgende modellen.

  Autofabrikanten worstelen met de kosten voor de ontwikkeling van compacte elektrische auto’s, houdt Nissan zich ermee bezig?

  Wij denken dat er zeker markt is voor kleine elektrische auto’s. Om de kosten terug te verdienen moet je wel bepaalde volumes halen. We zullen zien waar dat naar toe gaat. Maar de alliantie tussen Renault en Nissan zal juist daar enorm belangrijk voor zijn.

  In hoeverre is de Ariya een samenwerking met Renault?

  Het is een honderd procent Nissan, de Ariya. Waarbij het platform natuurlijk wel gedeeld wordt met Renault. Wij noemen dat een Alliance-platform.

  En dus blijft het huwelijk tussen Renault en Nissan in stand, jullie hebben elkaar nodig?

  Ik zie geen enkele reden waarom er iets tussen dat huwelijk zou komen.

   

  Interview: Werner Budding

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Slim elektrisch rijden doe je met de Smart #1

  Smart is bezig met een nieuwe, opwindende fase in zijn bestaan. Waar de eerste en huidige modellen van Smart vooral compacte, praktische stadsautootjes waren, ontwikkelde eigenaar Daimler samen met het grote Chinese Geely-concern de geheel nieuwe Smart #1. Een compacte, elektrische SUV die het merk op een ander niveau brengt.

  e-Videos