Innobatt wil een revolutie in de accutechnologie bewerkstelligen

Innobatt aluminium-ionen accu

Het Innobatt-consortium ontwikkelde een nieuwe benadering voor duurzame en intelligente energieopslagsystemen die de volledige waardeketen omvatten, van grondstof tot recycling. Door de focus te leggen op de aluminium-ionen-accu (AIB) en niet-ontvlambare materialen, wil dit project een omslag in de wereld van energieopslag bereiken.

Nieuwe holistische aanpak voor duurzame energieopslag

De vraag naar flexibele en krachtige energieopslag is door de groei van elektrische mobiliteit en de energietransitie enorm toegenomen en dat zal in de toekomst niet anders zijn. Volgens het Fraunhofer Instituut voor Geïntegreerde Systemen en Apparaattechnologie IISB zijn nieuwe, holistische oplossingen nodig om de impact van massaproductie van accusystemen op de economie, ecologie en samenleving te minimaliseren. Dit omvat het kijken naar de volledige levenscyclus van een accu, van materiaalkeuze tot recycling, om zo de milieueffecten te beperken en duurzame waarde te creëren.

Aluminium-ionen-accu als veelbelovende basis

De aluminium-ionen-accu (AIB) wordt gezien als een belangrijk uitgangspunt voor Innobatt. Het maakt gebruik van goedkope, niet-ontvlambare materialen en vermijdt kritische grondstoffen zoals lithium, nikkel, kobalt en lood. Onderzoekers hebben al AIB-cellen ontwikkeld met een hoge cyclusstabiliteit en snellaadcapaciteit, evenals energiedichtheid vergelijkbaar met conventionele lood-zuuraccu’s.

Revolutionair moduleontwerp en BMS

Innobatt werkt momenteel aan een innovatief moduleontwerp en een nieuw accumanagementsysteem (BMS) voor het slimme AIB-accusysteem. De ontwikkeling van kwantumgebaseerde, zeer gevoelige sensoren maakt een veel nauwkeurigere bewaking van de bedrijfsparameters van individuele accucellen mogelijk. Een veilig, draadloos communicatieconcept zorgt voor de overdracht van hoge-resolutiedata tussen de accu-modules, waardoor aanzienlijke materiaalbesparingen en extra constructievoordelen worden gerealiseerd.

Innobatt aluminium-ionen accu technologie

Duurzame en herbruikbare energieopslag

Het slimme ontwerp van de cellen en modules, evenals de vereenvoudigde systeemarchitectuur, maken een materiaalefficiënt opslagsysteem mogelijk dat vanaf het begin is gericht op het besparen van grondstoffen en het bevorderen van herbruikbaarheid. Het Fraunhofer IISB legt uit dat dit het resultaat is van een benadering waarbij de hele levenscyclus van de accu in beschouwing wordt genomen, in plaats van alleen de gebruiksperiode of de omstandigheden tijdens dagelijks gebruik.

Ontwikkelingsfase

Het Innobatt-project heeft de potentie om een revolutie teweeg te brengen in de accu-industrie door duurzame en efficiënte energieopslag te bieden zonder afhankelijk te zijn van kritieke grondstoffen. Met de voortdurende groei van de vraag naar energie en de verschuiving naar schonere energiebronnen, is de ontwikkeling van duurzame en betrouwbare energieopslag van cruciaal belang.

Terwijl Innobatt nog in de ontwikkelingsfase zit, zal de vooruitgang van het consortium en de succesvolle implementatie van hun onderzoeksresultaten ongetwijfeld een positieve impact hebben op zowel de accu-industrie als de bredere context van duurzaamheid en energie-efficiëntie.

Prototype

Tot slot zal Innobatt de prestaties van het nieuw ontwikkelde accu-systeem demonstreren en testen in een prototype. Dit is een belangrijke stap in de richting van de implementatie van deze veelbelovende technologie in verschillende toepassingen, zoals elektrische voertuigen, duurzame energieopwekking en -opslag, en zelfs in draagbare elektronica.

Beelden: © INNOBATT-FraunhoferIISB

Vorig artikelHet nieuwe, luxueuze, elektrische vlaggenschip op het MEB-platform: de Volkswagen ID.7
Volgend artikelDe Polestar 4 wordt een ‘Performance SUV Coupé’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in