In Oxford is het laadpark van de allereerste Superhub operationeel

Superhub Oxford

Het vergde een investering van 41 miljoen pond, maar daarmee heeft Oxford wel “Europa’s krachtigste oplaadpunt voor elektrische voertuigen”. Als onderdeel van de Energy Superhub opende men een snellaadhub waar 42 voertuigen tegelijk kunnen opladen aan laadzuilen van Pivot Power, Fastned, Tesla Superchargers en Wenea.

De laadhub bij Oxford’s Redbridge Park and Ride wordt gevoed door 10MW aan hernieuwbare energie, en bestaat uit zowel normale- als snellaadzuilen. De capaciteit van hub kan zo nodig verder worden opgeschaald. Men verwacht dat de Superhub er jaarlijks voor zal zorgen dat er 10.000 ton minder CO2 in onze atmosfeer terecht komt. Dat komt overeen met de CO2-productie van meer dan 2 000 auto’s. Het Energy Superhub-project werd in 2019 voor het eerst aangekondigd, als onderdeel van een reeks nieuwe pilotprojecten voor slimme energiesystemen. Het project is uitgevoerd door Pivot Power samen met een enorme reeks aan partners en leveranciers van technologieoplossingen.

Eigen opslagsysteem

De laadhub is rechtstreeks aangesloten op het hoogspanningstransmissienetwerk van National Grid via een ondergrondse kabel van zo’n 6 kilometer. De Superhub beschikt ook over een eigen opslagsysteem om de productie van hernieuwbare energie te helpen balanceren. Het combineert een 2MW/5MWh vanadium-flowaccu van Invinity Energy Systems met een 50MW/50MWh lithium-ionaccu van Wärtsilä. Fastned heeft in de hub tien oplaadpunten met een vermogen van 300 kW geïnstalleerd. Wenea heeft op zijn beurt 20 oplaadpunten van 7-22 kW geïnstalleerd. Daarnaast zijn er ook nog twaalf 250 kW Tesla Superchargers beschikbaar.

Tegen 2040 netto CO2 vrij

In feite is de laadhub slechts een onderdeel van de Superhub. Het ligt in de bedoeling om uit te breiden naar een laadnetwerk dat de gehele stad omvat, en ook geschikt is voor het openbaar vervoer en commerciële wagenparken. De Superhub ondersteunt het proefproject voor een emissievrije zone in het stadscentrum en de doelstelling van Oxford om in 2040 netto koolstofvrij te zijn.

Imogen Thomas van de gemeenteraad van Oxford: “Oxford heeft een geschiedenis van ambitie bij het zoeken naar nieuwe en opwindende vervoersbenaderingen in onze stad. Redbridge was in 1973 de locatie van ’s lands eerste volwaardige Park & Ride, en nu bijna 50 jaar later zijn we de thuisbasis van Europa’s krachtigste oplaadpunt voor elektrische voertuigen. Om tegen 2040 een koolstofvrij Oxford te bereiken, moeten we het gebruik van elektrische voertuigen aanmoedigen, en bestuurders willen weten dat ze hun voertuigen snel en efficiënt kunnen opladen. De voltooiing van Energy Superhub Oxford is een spannende stap voor onze stad en de toekomst van het opladen van EV’s”.

Nog meer Superhubs

Pivot Power is overigens van plan om nog eens 40 Energy Superhubs in het Verenigd Koninkrijk op te zetten. De volgende twee projecten zijn al van start gegaan in Coventry en in Sandwell, vlakbij Birmingham.

Vorig artikelEerste Europese Voyah-vestiging geopend in Oslo
Volgend artikelLouwman gaat in Nederland EV’s van BYD verkopen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in