Polestar 2 Noorwegen Zweden

In Noorwegen en Zweden worden er meer nieuwe Polestars dan Tesla’s geregistreerd

Volgens de laatste registratiegegevens voor nieuwe auto’s is de nieuwe Polestar behoorlijk succesvol in Noorwegen en Zweden. Daar zijn het afgelopen kwartaal meer eenheden van de Polestar 2 op naam gezet, dan Tesla’s. Dit is natuurlijk wel de thuismarkt van Polestar en er spelen nog meer factoren mee.

Vertekend beeld

Zo rolt de Polestar 2 net van de productielijn en is de eerste boot met auto’s van dit model in Europa aangekomen. Dan wordt er in een keer een flinke partij nieuwe auto’s geregistreerd. Om precies te zijn: 504 eenheden in Noorwegen en 284 eenheden in Zweden. Van de Tesla Model 3 werden er in die landen respectievelijk 264 en 235 nieuwe auto’s op naam gezet. Volgens het Amerikaanse magazine Forbes onderstrepen deze aantallen de zwakte van Tesla in Europa dit jaar.

Thuismarkt

Noorwegen en Zweden zijn ook nog eens de thuismarkt van Polestar, wat je toch als het ‘elektrische zustermerk’ van Volvo kunt beschouwen. Ook heeft Tesla nog te maken met de naweeën van de COVID19-lockdown. Daarom denken wij dat de uitspraken van Forbes een beetje kort door de bocht zijn. Sowieso is het derde kwartaal voor Tesla altijd het sterkste kwartaal in Europa. De kans is dus groot dat het beeld er over drie maanden compleet anders uitziet. En anders gaat de verhoging van de bijtelling in Nederland (komend jaar weer 4% erbij) misschien weer voor een fikse eindspurt zorgen.

Tesla resultaten

Resultaten van Tesla zouden zwak zijn

Het artikel van Forbes is sowieso nogal negatief over Tesla. Het zegt dat de Europese resultaten over het jaar heen met 22% zijn gedaald en dat ook de wereldwijde resultaten zwak zijn. Deze komen volgens Forbes niet in de buurt 500.000 eenheden die Tesla (voordat COVID19 kwam) als doel voor 2020 had gesteld. En tot slot vindt men de noodzaak om een Gigafactory in Duitsland te bouwen, in een werelddeel waar Tesla marktaandeel zou verliezen, ook “zeer twijfelachtig”.

Gaat vast wel goed komen

Natuurlijk is de kans groot dat Tesla wat marktaandeel verliest. Maar dat is alleen marktaandeel in de markt van elektrische auto’s. En laat die markt nou gigantisch gaan groeien. Het aandeel elektrische auto’s is nu nog heel gering. Over tien tot vijftien jaar wordt er bijna geen auto met verbrandingsmotor wordt gebouwd. Dan ziet de markt er totaal anders uit. Wie weet is Tesla dan niet meer de onbetwiste nummer een op het gebied van elektrische auto’s. Dan is er concurrentie van de Europese en diverse Aziatische merken, en misschien ook wel van merken als Lucid, Fisker en Karma. Maar reken maar dat Tesla met het groeien van de EV-markt meelift en dan gewoon ‘met de grote jongens’ meedoet.

1 Commentaar

 • Buutvrij| 05/09/2020 bij 11:37 (Bewerk)

  De Tesla fabriek in Freemont moest dicht (corona) toen men daar net aan een europese batch van Tesla’s begon. Gevolg: 3de kwartaal rolt er dus bijna geen Tesla van de boot in de EU. Goh Forbes, is dat nu zo moeilijk?

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven