zaterdag, 2 juli, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsMinimaal een op de tien nieuwe personenauto’s in Europa is elektrisch

  Minimaal een op de tien nieuwe personenauto’s in Europa is elektrisch

  Matthias Schmidt, een van de bekendste Europese auto-analisten, heeft de verkopen van personenauto’s van de afgelopen twaalf maanden geanalyseerd. Schmidt kwam tot de conclusie dat op de 18 markten die hij heeft onderzocht, minstens een op de tien nieuw geregistreerde auto’s elektrisch is.

  Tussen november 2020 en oktober 2021 werden er in die 18 landen in totaal 1,134 miljoen nieuwe personenauto’s geregistreerd. Hiervan was minimaal een op de tien een volledig elektrische aandrijflijn. Het aantal registraties van nieuwe elektrische auto’s is flink aan het stijgen, in oktober was het zelfs 43% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De totale markt voor personenauto’s is in diezelfde periode echter met 30% gekrompen.

  Invloed halfgeleidercrisis

  Het is niet duidelijk in hoeverre het chiptekort van invloed is. Je zou kunnen verwachten dat de fabrikanten bepaalde modellen of series voortrekken in de productie. De halfgeleidercrisis zou fabrikanten kunnen bewegen om vooral winstgevendere modellen met lagere volumes te bouwen. Maar dat leidt weer tot hogere emissies en het risico op een boete van de EU. Daarom zou men die emissies misschien weer compenseren door (deels) elektrische auto’s. Maar of dat inderdaad zo is, dat wordt uiteraard niet zomaar naar buiten gebracht.

  Daling PHEV’s

  Wat ook uit de cijfers naar voren komt, is dat het aandeel plug-in hybrides aan het afnemen is. Ook hierbij vraagt Schmidt zich af of dat onder invloed van de halfgeleidercrisis is. Hij kan niet aantonen of er daadwerkelijk sprake is van een permanente verschuiving in de verkoop van PHEV’s naar volledig elektrische auto’s.

  Opkomst elektrische auto’s

  Er is volgens Schmidt in ieder geval wel sprake van een duidelijke opkomst van de volledig elektrische auto. In de eerste tien maanden van dit jaar werden er 886.000 nieuwe personenauto’s geregistreerd. Dat zijn er nu al meer dan de 728.000 die er in heel 2020 werden geregistreerd.

  Totale markt zal dit jaar amper stijgen

  Waarschijnlijk zal de totale personenautomarkt nauwelijks uitstijgen boven het niveau van vorig jaar. Toen werden de productiecijfers beïnvloed door maandenlange productie- en leveringsonderbrekingen. Dit jaar is dat ook het geval, maar nu door de halfgeleidercrisis Daarom verwacht Schmidt dat de totale markt voor personenauto’s dit jaar naar verwachting een niveau van slechts 11 miljoen eenheden zal bereiken, amper meer dan de 10,8 miljoen van vorig jaar. Daarvan zullen de elektrischer auto’s naar verwachting iets meer dan 10 procent van dit totaal voor hun rekening nemen.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Citroën ë-C4 X: fraaie synthese tussen een hatchback en een SUV

  Met de nieuwe Citroën ë-C4 X doet de Franse autofabrikant een gooi naar het middensegment. Daar zal de ë-C4 X de strijd aan moeten gaan met een concurrent uit eigen gelederen, de elektrische Peugeot 408. Maar er zijn meer kapers op de kust, zoals de coupé-versies van de elektrische SUV’s op VW’s MEB-platform.

  e-Videos