Homee-NieuwsMinimaal een op de tien nieuwe personenauto’s in Europa is elektrisch

Minimaal een op de tien nieuwe personenauto’s in Europa is elektrisch

Matthias Schmidt, een van de bekendste Europese auto-analisten, heeft de verkopen van personenauto’s van de afgelopen twaalf maanden geanalyseerd. Schmidt kwam tot de conclusie dat op de 18 markten die hij heeft onderzocht, minstens een op de tien nieuw geregistreerde auto’s elektrisch is.

Tussen november 2020 en oktober 2021 werden er in die 18 landen in totaal 1,134 miljoen nieuwe personenauto’s geregistreerd. Hiervan was minimaal een op de tien een volledig elektrische aandrijflijn. Het aantal registraties van nieuwe elektrische auto’s is flink aan het stijgen, in oktober was het zelfs 43% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De totale markt voor personenauto’s is in diezelfde periode echter met 30% gekrompen.

Invloed halfgeleidercrisis

Het is niet duidelijk in hoeverre het chiptekort van invloed is. Je zou kunnen verwachten dat de fabrikanten bepaalde modellen of series voortrekken in de productie. De halfgeleidercrisis zou fabrikanten kunnen bewegen om vooral winstgevendere modellen met lagere volumes te bouwen. Maar dat leidt weer tot hogere emissies en het risico op een boete van de EU. Daarom zou men die emissies misschien weer compenseren door (deels) elektrische auto’s. Maar of dat inderdaad zo is, dat wordt uiteraard niet zomaar naar buiten gebracht.

Daling PHEV’s

Wat ook uit de cijfers naar voren komt, is dat het aandeel plug-in hybrides aan het afnemen is. Ook hierbij vraagt Schmidt zich af of dat onder invloed van de halfgeleidercrisis is. Hij kan niet aantonen of er daadwerkelijk sprake is van een permanente verschuiving in de verkoop van PHEV’s naar volledig elektrische auto’s.

Opkomst elektrische auto’s

Er is volgens Schmidt in ieder geval wel sprake van een duidelijke opkomst van de volledig elektrische auto. In de eerste tien maanden van dit jaar werden er 886.000 nieuwe personenauto’s geregistreerd. Dat zijn er nu al meer dan de 728.000 die er in heel 2020 werden geregistreerd.

Totale markt zal dit jaar amper stijgen

Waarschijnlijk zal de totale personenautomarkt nauwelijks uitstijgen boven het niveau van vorig jaar. Toen werden de productiecijfers beïnvloed door maandenlange productie- en leveringsonderbrekingen. Dit jaar is dat ook het geval, maar nu door de halfgeleidercrisis Daarom verwacht Schmidt dat de totale markt voor personenauto’s dit jaar naar verwachting een niveau van slechts 11 miljoen eenheden zal bereiken, amper meer dan de 10,8 miljoen van vorig jaar. Daarvan zullen de elektrischer auto’s naar verwachting iets meer dan 10 procent van dit totaal voor hun rekening nemen.

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

e-Nieuws

Xpeng komt daadwerkelijk naar Nederland

Xpeng maakte zijn Europese debuut in Noorwegen, waar inmiddels al aardig wat elektrische auto’s van de Chinese autofabrikant rijden. Het Chinese merk wil zijn auto’s volgend jaar ook aan gaan bieden in Zweden, Denemarken én Nederland.

e-Videos