ILT legt dwangsom op aan aanbieders van ‘fatbikes’

ILT legt dwangsom op aan aanbieders van 'fatbikes'

De zogenaamd ‘fatbikes’, die e-bikes met de opvallende dikke banden, zijn niet alleen een opmerkelijke verschijning in het straatbeeld maar ook het middelpunt van een juridisch dispuut geworden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft na een eerdere waarschuwing namelijk een dwangsom opgelegd aan negen aanbieders van fatbikes.

Wat is er aan de hand?

De ILT heeft een last onder dwangsom van maar liefst €15.000 opgelegd aan negen aanbieders van fatbikes. De reden? Deze aanbieders verkopen bromfietsen die niet voorzien zijn van een typegoedkeuring. Dat is een overtreding van de EU Verordening 168/2013.

Het gaat hier specifiek om fatbikes die met trapondersteuning harder gaan dan 25 kilometer per uur en/of een hoger vermogen hebben dan 250 Watt. Deze specificaties maken dat deze e-bikes wettelijk gezien als bromfietsen worden beschouwd. En voor bromfietsen gelden nu eenmaal andere regels dan voor fietsen. Zo zijn een rijbewijs, kenteken, helm en WA-verzekering verplicht.

De dwangsom is bedoeld om de verkoop van deze fatbikes direct te staken en in de toekomst te voorkomen. Als de overtreding blijft voortduren, kan de ILT een nieuwe last onder dwangsom opleggen.

Veiligheid voorop

Karin Visser, directeur Toezicht en Opsporing bij de ILT, benadrukt dat het hen ook om de verkeersveiligheid gaat. “De veelal jongere gebruikers van zo’n fatbike realiseren zich niet dat het geen elektrische fiets is, maar een brommer,” vertelt ze. “Wij vinden dat de verkopers van dergelijke fietsen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Ze moeten goede voorlichting geven aan potentiële kopers én voldoen aan wet- en regelgeving.”

Gewaarschuwd

In november 2022 kregen 27 internetaanbieders van deze fatbikes al een waarschuwing van de inspectie. Na deze waarschuwing zijn 15 aanbieders gestopt met het aanbieden/verkopen van de fatbikes. In april 2023 ontvingen de resterende 12 aanbieders een voornemen tot last onder dwangsom. Bij drie aanbieders loopt de procedure nog en negen daarvan hebben nu een last onder dwangsom van de ILT ontvangen.

Let goed op wat je koopt

Als je overweegt een fatbike aan te schaffen, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regelgeving. Zorg ervoor dat je een fatbike koopt die voldoet aan de wettelijke eisen en dat je weet wat je rechten en plichten zijn als eigenaar. Laat desnoods ook in de koopovereenkomst opnemen dat de fatbike aan de wettelijke eisen voldoet.

Vorig artikelVolvo Trucks geeft FL Electric en FE Electric een grotere actieradius
Volgend artikelScherp geprijsde BYD Dolphin is nu ook in Nederland verkrijgbaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in