IAA Transportation 2022 in het teken van elektrificatie, waterstof en last mile

IAA Transportation 2022

Dit jaar kunnen we weer de IAA Transportation bezoeken, de ‘bedrijfswagen tegenhanger’ van de bekende IAA personenautobeurs. De IAA Transportation wordt traditioneel om het jaar in Hannover gehouden. Tradities maken op de IAA steeds meer plaats voor hedendaagse aspecten als milieu, duurzaamheid en alles wat daarbij hoort.

Nieuwste ontwikkelingen op transportgebied

De IAA Transportation 2022 wordt gehouden van 20 tot 25 september in Hannover. De beurs heeft een nieuwe opzet, waarbij de bezoekers actief zullen worden betrokken bij het uitproberen van alles wat vandaag en morgen mensen en goederen zal vervoeren, waaronder diverse nieuwe concepten die speciaal voor dit doel zijn ontworpen.

Op de IAA Transportation 2022 maken de krachtige dieselmotoren, die jarenlang de beurs domineerden, steeds sneller plaats voor elektromotoren die hun energie uit een accupakket en/of brandstofcellen betrekken. Ook de ‘tussenoplossing’ in de vorm van e-fuels is een actueel item op de beurs. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de nieuwste ontwikkelingen in de branche, zoals de ‘last mile’ die dankzij de opkomst van e-commerce belangrijker is dan ooit.

Geheel vernieuwd concept

De grootste vakbeurs voor transport en logistiek werd qua concept van de grond af aan vernieuwd. In feite net als de personenwagenbeurs, die onder de naam IAA Mobility (noodgedwongen) nieuw leven is ingeblazen en nu veel verder gaat dan alleen personenauto’s.

De IAA Transportation heeft dus een soort van (r)evolutie doorgemaakt. Een paar jaar geleden hadden we immers nog niet kunnen dromen dat er op de editie van 2022 een heuse Plug & Play Campus zou zijn, waar elektrische bedrijfsvoertuigen worden opgeladen of met waterstof worden getankt. Ook de Last Mile Area is iets dat we een jaar of tien geleden nog voor onmogelijk hadden gehouden, om maar niet te spreken van het Cargobike Parcours.

De IAA Transportation is door het vernieuwde concept naar eigen zeggen het meest geavanceerde platform voor bussen, bedrijfsvoertuigen, logistiek en transport geworden.

Test Drives

Die nieuwe ontwikkelingen komen misschien wel het beste tot hun recht als we kijken naar de voertuigen waarmee bezoekers in het kader van “IAA Test Drives” mee kunnen rijden. Er zijn voor die testritten in totaal 61 voertuigen beschikbaar. Alle testritten daarmee zullen klimaatneutraal worden uitgevoerd. Dat komt omdat bijna 50 van deze voertuigen op alternatieve wijze wordt aangedreven. Ongeveer 90 procent van de testvoertuigen is volledig elektrisch, ruim 10 procent wordt aangedreven door een brandstofcel. De overige voertuigen rijden op hernieuwbare dieselbrandstof.

Deelnemende fabrikanten zijn onder meer: MAN, Scania, Volvo Trucks, Volkswagen Bedrijfswagens, Ford, Iveco, Brightdrop en Volta Trucks. De testritten starten vanaf de nieuwe overdekte terminal in hal 11. De beursorganisatie heeft een testbaan ingericht voor de testritten. Als de voertuigen een vergunning hebben, kan men ook gebruik maken van de openbare wegen in Hannover.

Plug & Play Campus

De IAA Plug & Play Campus maakt voor het eerst onderdeel uit van de IAA Transportation. In hal 11 zullen ABB, Eon, Elexon, Mahle, Shell Recharge en Siemens de nieuwste oplaadinfrastructuren en oplaadoplossingen voor de transport- en logistieke sector demonstreren. De oplaadinfrastructuur kan ter plaatse worden aangesloten en zal volledig functioneel zijn. Hier kunnen de Test Drive-exposanten hun voertuigen opladen en de bezoekers kunnen zich hier uitgebreid laten informeren over oplaadprocessen en de live oplaadprocessen kunnen zien. Vanzelfsprekend wordt voor het opladen uitsluitend groene stroom gebruikt. Een waterstoftankstation, waar de testvoertuigen groene waterstof kunnen tanken, alsmede een tankstation voor hernieuwbare diesel maken het aanbod compleet.

Last Mile Area

De logistiek over de last mile is complexer dan ooit. Daarom zal de IAA Transportation in hal 13 een heuse Last Mile Area inrichten, waar de complexiteit van de logistiek over de last mile wordt gepresenteerd in een themaspecifieke expositieruimte. Ook worden er op het Industry podium relevante lezingen gehouden op de speciale themadag op 21 september.

Bezoekers kunnen hier ook meer te weten komen over stedelijke distributie, innovaties en technische uitdagingen op het Industry Forum en luisteren naar gesprekken met experts en discussies over ontwikkelingen binnen de industrie.

Ook zullen de exposanten live demonstraties geven van hun nieuwste producten op de speciaal aangelegde testbaan. Die producten zijn heel divers, denk hierbij aan elektrische cargo bikes, bezorgrobots, elektrische bestelwagens en concepten die op Internet-of-things of SaaS-platforms zijn gebaseerd. In de IAA Last Mile Area zullen zo’n 20 exposanten hun producten en oplossingen demonstreren, waaronder Allsafe, DriveU.auto, ElectricBrands, Evum Motors, ZF, Gaius Auto, UPS en What3words.

Cargobike Parcours

Cargobikes zouden wel eens het ideale transportmiddel voor last mile leveringen in het stadsverkeer kunnen zijn. Daarom zijn cargobikes booming business geworden en beleven ze dankzij die gestegen populariteit ook een enorme innovatiegolf. Op het IAA Cargobike parcours worden nieuwste modellen gepresenteerd door Akkurad, Antric, Kleuster, Mubea, Riese & Müller, Rytle, Urban Arrow, Vowag Cargo Bikes en ZF. Bezoekers kunnen ze testen in reële omstandigheden op het buitenterrein ten noorden van Hal 26 waarbij ze uitdagingen als stoeprand simulaties, allerlei hellingen en oneffen terrein zullen tegenkomen.

Vorig artikelOpel blaast de afkorting GSe nieuw leven in
Volgend artikelSuperior Continuous Torque-elektromotor moet de verbrandingsmotor definitief doen vergeten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in