Hyzon Motors waterstoftrucks

Hyzon wil dit jaar eerste waterstoftrucks lanceren

Hyzon Motors is de nieuwe dochteronderneming van de Horizon Fuel Cell Group. Het nieuwe bedrijf gaat zich richten op waterstoftrucks van 15 tot 40 ton. Ook gaat het stacks van meer dan 100 kW voor die trucks ontwikkelen.

Volgend jaar wil het in New York gevestigde bedrijf andere lichte bedrijfsvoertuigen en -types aan het programma toevoegen. Deze zijn niet altijd interessant voor de Europese markt. Het betreft hier namelijk ook de zogenaamde ‘wegtreinen’ met een brutogewicht tot wel 140 ton. Deze worden vanaf volgend jaar in Australië op de markt gebracht.

Hyzon Motors richt zich echter op alle belangrijke markten en zegt belangstelling te hebben gekregen uit Oceanië, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, Europa en Azië. De brandstofcelspecialist zet in op een productie van meer dan 2.000 zware voertuigen in de eerste drie jaar. De capaciteit van Hyzon kan worden uitgebreid tot 10.000 stuks waterstoftrucks per jaar.

Niet duurder dan dieseltrucks

De Hyzon FCEV’s met Horizon-brandstofcellen zullen “een belangrijk voordeel in de kosten van de gehele levensduur” laten zien. Volgens Craig Knight, CEO van Horizon Fuel Cell Technologies, zullen deze gelijk zijn aan die van dieseltrucks.

Groene waterstof

De directeur voegde eraan toe dat ze het aanbod aan waterstoftruks willen combineren “met de op handen zijnde beschikbaarheid van concurrerend geprijsde groene waterstof die in een aantal landen op grote schaal verkrijgbaar is”. Dieper ging men er niet op in. Men voegde er wel aan toe dat er “een aantal belangrijke overeenkomsten zijn ondertekend, waarvan de meeste worden ondersteund door projecten voor de levering van groene waterstof”.

Brandstofcelstacks van meer dan 100 kW

Eerste Hyzon is naar eigen zeggen de eerste Amerikaanse fabrikant die zich specialiseert in brandstofcelstacks van meer dan 100 kW. Uiteraard wordt hierbij de technologie van Horizon Fuel Cell gebruikt. George Gu, CEO van Hyzon Motors en voorzitter van de Raad van Bestuur van Horizon Fuel Cell vertelt: “We hebben de afgelopen jaren bij Horizon een ongelofelijke groei gezien in Azië, en met de ervaring die we hebben opgedaan met honderden vrachtwagens in de commerciële sector, willen we onze technologie naar de wegen van de wereld brengen”. Gu sprak ook de hoop uit dat de gebruikte technologie de wereld zal helpen om het vervoer “veel sneller dan de mensen nu denken dat het mogelijk is” CO2-vrij te maken.

Actieradius 500 tot 2000 kilometer

Gu wil voortvarend van start gaan met zijn bedrijf. De voorbereidingen voor de productie van de waterstoftrucks zullen medio dit jaar beginnen. Ook de lancering van het eerste model is voor dit jaar gepland. Het eerste model dat Hyzon Motors wil lanceren is een 40-tons truck. Deze komt al in november. De brandstofcellen van deze FCEV hebben een vermogen van 150 kW. In de latere 80-tons modellen en mogelijk ook de wegtrein zal het vermogen 370 kW bedragen. Kopers kunnen de waterstoftanks bij aankoop configureren. De inhoud varieert van de standaard tank van 48 kilogram – met een bereik van maximaal 500 kilometer – tot 192 kilogram voor een bereik van meer dan 2.000 kilometer.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven