Hyundai waterstoftruck

Hyundai’s waterstoftrucks gaan deze maand de weg op

Deze maand gaan Hyundai’s waterstoftrucks in Zwitserland de weg op. In dat land is meer dan de helft van de energie afkomstig van waterkracht en zijn er voldoende mogelijkheden om goedkoop ‘groene’ waterstof te maken. Bovendien is de wegenbelasting annex milieuheffing voor een dieseltruck daar enorm hoog.

Wegenbelasting is doorslaggevende factor

Daarom is Zwitserland het land bij uitstek om met waterstoftrucks te gaan rijden. Die trucks zijn qua aanschaf nog steeds een stuk duurder. De tankinfrastructuur ook. Maar wie steekt nu zijn nek uit en gaat die enorme investeringen doen? Voor de eeuwige “kip en het ei” kwestie is in Zwitserland de wegenbelasting van doorslaggevend belang. Voor een flinke dieseltruck betaal je in Zwitserland per jaar zo’n twee ton aan wegenbelasting en voor een truck op waterstof betaal je (nog) niets.

Hyundai Hydrogen Mobility

In Zwitserland is Hyundai Hydrogen Mobility (HHM), de door Hyundai en de Zwitserse start-up H2 energy opgezette lease-unit, een samenwerkingsverband aangegaan met Hydrospider. Dat is op zijn beurt weer een joint venture van H2 Energy met de industriële gasfabrikant Linde (LIN.N) en het Zwitserse elektriciteitsbedrijf Alpiq ALP.SG. Hydrospider staat op het punt om waterstof te gaan produceren voor 40-50 Hyundai-waterstoftrucks in een elektrolyse-installatie van 2 megawatt (MW) in Goesgen. Stefan Linder, een lid van de raad van bestuur van Hydrospider, zei dat naarmate er meer waterstoftrucks in gebruik worden genomen, de capaciteit kan worden opgevoerd tot 70 MW tot 100 MW in 2023-2025.

Hyundai en Hydrospider dragen ook bij

Voorlopig zijn zowel de brandstof en de technologie een stuk duurder. Hyundai en Hydrospider vertrouwen in Zwitserland op de belastingvoordelen van de overheid voor waterstoftrucks en dragen zelf ook een heleboel bij om deze in economisch opzicht interessant te maken voor de partners. Hierbij moet je denken aan de eindgebruikers, de waterstoftankstations en groene waterstofleveranciers. Hyundai en Hydrospider zeggen niet hoeveel ze zelf bijdragen. Wat we wel weten is dat het Koreaanse concern wereldwijd de komende tien jaar 6,7 miljard dollar wil investeren in de waterstoftechnologie. Ook wil het de jaarlijkse capaciteit voor brandstofcellen verhogen tot 700.000 eenheden.

Strategisch investering

Hyundai denkt dat de kosten, als er vanwege de druk van de emissienormen meer waterstofvoertuigen worden gebouwd, op termijn verder zullen dalen. Daarom ziet Hyundai de investering in de waterstoftrucks – want het Koreaanse concern investeert daar zelf ook het nodige in – als een strategische investering om de waterstoftechnologie op termijn betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te maken.

Ook ‘groene’ waterstof wordt goedkoper

Dat geldt ook voor ‘groen’ geproduceerde waterstof. Deze wordt nu – onder anderen door het Zwiterse energiebedrijf Alpiq – in waterkrachtcentrales geproduceerd en is nog aanzienlijk duurder dan diesel. Volgens een recent rapport van McKinsey & Co kunnen de kosten van waterstof die met vernieuwbare energie wordt gemaakt de komende tien jaar met ongeveer vijftig procent dalen. Dan zouden de energiekosten (bij zware bedrijfsvoertuigen) ongeveer gelijk zijn aan die van diesel.

Gesubsidieerde bedrijfsmodel

De leden van de Zwitserse H2 Mobility Association – een groep van bijna 20 bedrijven – zullen de eerste gebruikers zijn. Daaronder bevindt zich de grootste retailer van het land (Migros), zuivelproducent Emmi (EMMN.S), supermarktketen Coop (BELL.S) en de tankstationexploitanten SOCAR en Tamoil. Eindgebruikers zoals Migros leasen de trucks van Hyundai op basis van een pay-per-use-contract. Dat omvat het aantal kilometers, de garantie, de diensten, de verzekering en de toegang tot voldoende waterstof. HHM zegt dat zijn contracten ervoor zullen zorgen dat Hydrospider en tankstations vanaf het begin redelijke marges krijgen. Mark Freymüller, CEO van Hyundai Hydrogen Mobility: “We houden onszelf niet voor de gek, het is in eerste instantie een gesubsidieerd bedrijfsmodel”. Hij voegt eraan toe dat dit voor de introductie van elke nieuwe technologie het geval zou zijn.

Investering waterstoftankstation in tien jaar terugverdiend

Het verdienmodel voor een waterstoftankstation is overigens best wel interessant. Een waterstoftankstation vergt een investering van ongeveer 1,3 miljoen Zwitserse frank. Als vijftien waterstoftrucks daar het hele jaar door al hun waterstof zouden halen, is de investering in tien jaar terugverdiend.

Xcient waterstoftrucks

Hyundai begint in Zwitserland met vijftig H2 Xcient vrachtwagens. Het bedrijf wil dat er tegen 2025 maar liefst 1.600 waterstoftrucks op de Zwitserse wegen rondrijden. Bovendien wil Hyundai dit jaar in ten minste twee andere Europese landen (Oostenrijk, Duitsland, Nederland of Noorwegen) vergelijkbare projecten starten. De H2 Xcient trucks van Hyundai hebben een brandstofcel van 190 kilowatt en zeven hogedruktanks met bijna 35 kg waterstof. Daardoor hebben ze een actieradius van meer dan 400 kilometer.

Vergelijking

Supermarktketen Migros – dat naar eigen zeggen nu ieder jaar 50 miljoen Zwitserse frank aan milieuheffingen voor het wagenpark betaalt – neemt drie Hyundai Xcients in gebruik. Het gaat die in de praktijk vergelijken met een Mercedes-Benz (DAIGn.DE) vrachtwagen die wordt aangedreven door een accu, drie vrachtwagens op biogas van het Italiaanse Iveco (CNHI.MI) – en dieseltrucks. Migros exploiteert in totaal 900 vrachtwagens tussen 22 productielocaties en bijna 900 winkels exploiteert.

“Waterstof kun je voor alle vervoerstaken gebruiken”

Rainer Deutschmann, directeur van de zakelijke transportlogistiek bij Migro, vertelt aan Reuters dat hij verwachtte dat verschillende technologieën een rol zouden spelen bij het emissievrij maken van de economie. “We zullen in de praktijk zien wat het energieverbruik zal zijn, afhankelijk van de geografie en de topologie”, zei hij. “Met een elektrische truck op accu’s vervoer je vooral de accu in plaats van koopwaar. Het bereik van 200 kilometer is voldoende voor in een stad, maar is onvoldoende voor de Alpen,” zei hij. “Waterstof kun je voor alle vervoerstaken gebruiken.”

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven