Hyundai loniq 5

Hyundai zet met de Ioniq 5 een grote stap richting een nieuwe toekomst

Hyundai lanceerde vanochtend de Ioniq 5. Dit is het eerste model van Hyundai’s elektrische submerk Ioniq. Onder deze merknaam gaat Hyundai een geheel nieuwe lijn hoogwaardige elektrische auto’s aanbieden. De nieuwe Ioniq 5 zet meteen de toon met een oogstrelend design en 800 volt-laadtechnologie.

Al eerder maakte Hyundai ons nieuwsgierig met het “45” concept. Het op de IAA 2019 getoonde model deed ons denken aan de eerste studie die Italdesign in 1974 voor Hyundai maakte. Daaruit ontstond niet veel later de Hyundai Pony, het eerste productiemodel van de Zuid-Koreaanse autofabrikant. Dat een hoekige basisvorm ook tegenwoordig nog heel goed mee kan, laat het Hyundai-ontwerpteam onder leiding van Peter Schreyer zien. Met het fraaie design van de Hyundai Ioniq 5, die op het nieuwe “Electric Global Modular Platform” (E-GMP) staat, zet het Koreaanse bedrijf een grote stap richting een elektrische toekomst.

Hyundai loniq 5

Twee aandrijvingstypes, twee accuformaten

Met de nieuwe E-GMP architectuur kan Hyundai auto’s met twee elektromotoren bouwen. Er is dus keus uit achterwielaandrijving of vierwielaandrijving. Bij de Ioniq 5 kan de klant kiezen tussen een 58 kWh of een krachtigere 72,6 kWh accu. De variant met de grootste accu heeft achterin een 155 kW motor, voorin zit een elektromotor van 70 kW. Samen zijn die goed voor een systeemvermogen van 225 kW, waarmee de Ioniq 5 een (begrensde) topsnelheid van 185 km/u haalt. De acceleratie van 0 naar 100 km/u gaat in 5,2 seconden. Met het grootste accupakket (van 72,6 kWh) zou de Hyundai Ioniq 5 een voorlopige actieradius van 480 km volgens de WLTP-norm halen. De Ioniq 5 met een 58 kWh accupakket heeft motoren van 120 kW (achterin) en 53 kW (voorin), die samen dus goed zijn voor 173 kW. Ongeacht de versie heeft de achterste motor een koppel van 350 Nm, de voorste motor 255 Nm.

Aanhanger

Als een van de weinige elektrische personenwagens kan de Ioniq 5 ook een aanhangwagen trekken. Het trekgewicht is bovendien niet gering en bedraagt maximaal 1.600 kilogram.

Hyundai loniq 5

Veelzijdige, state-of-the-art laadtechnologie

Je kunt alle kanten op met de Ioniq 5. Want je kunt hem aan de snellader opladen met 400 of 800 volt. En om het nog leuker te maken: je kunt hem ook als energiebron gebruiken. Hij heeft binnen en buiten een contactdoos. Hyundai heeft voor de Ioniq 5 een technologie ontwikkeld, waarmee hij zonder extra componenten of adapters zowel op 400-volt als 800-volt oplaadpunten kan worden opgeladen. Met deze gepatenteerde technologie kun je de Ioniq 5 aan een 350 kW snellaadpunt volgens Hyundai in slechts 18 minuten van 10 tot 80 procent van zijn capaciteit opladen. En met vijf minuten kun je volgens Hyundai alweer 100 kilometer rijden.

Bidirectioneel

Leuk is ook dat je bij de Ioniq 5 gebruik kunt maken van de bidirectionele oplaadmogelijkheid (V2L, Vehicle-to-Load). Hiermee kun je alle elektrische apparaten die op 230 V wisselstroom werken, voeden. Dat kunnen e-bikes zijn, of e-scooters, maar ook koelboxen, laptops, elektrische heggenscharen of zelfs wasdrogers, zolang het vermogen maar niet meer is dan 3,6 kW.

Volop ruimte in de Ioniq 5

Zoals gezegd biedt de Hyunday Ioniq 5 veel ruimte. De auto is iets meer dan 4,6 meter lang maar heeft een forse wielbasis van 3 meter. Voor wie de exacte afmetingen wil weten: hij is 4,635 m lang,  1,890 meter breed en 1,605 meter hoog. Door de riante wielbasis kun je de interieurruimte vergelijken met die van een auto uit het D-segment. De bagageruimte van 531 liter kan met neergeklapte achterbank worden vergroot tot bijna 1.600 liter. De Ioniq 5 is als een echte EV ontworpen en heeft dus een extra bergruimte onder de motorkap. In die frunk kun je nog eens 28 liter kwijt. De versies met alleen achterwielaandrijving hebben een frunk van maximaal 57 liter.

Hyundai loniq 5

Interieur als een huiskamer

Uiteraard staat bij een moderne elektrische auto de duurzaamheid van het interieur hoog in het vaandel. Maar de ontwerpers van Hyundai hebben het interieur ook een echt huiskamerkarakter gegeven. Het hart van de auto wordt gevormd door een innovatieve middenconsole. Dat fungeert als een multifunctioneel eiland.

Stoelen met relaxfunctie

De voorstoelen zijn zeer flexibel verstelbaar en hebben ook een relaxfunctie met uitklapbare beensteunen. Uiteraard zijn ze ook verwarmd. Als de relaxfunctie is geactiveerd, kunnen de bestuurder en voorpassagier comfortabel achterover leunen. Bijvoorbeeld om een uiltje te knappen tijdens een laadpauze.

Duurzaam

Het woord ‘eco’ speelt ook een belangrijke rol in het interieur. Hyundai hanteert hierbij een holistische principe en gebruikt voor het interieur milieuvriendelijke, duurzaam geproduceerde materialen. Er is een optioneel zonnedak, dat onder  optimale omstandigheden een extra actieradius van 2.000 kilometer per jaar op zou kunnen leveren.

Hyundai loniq 5

Bluelink ‘over-the-air’

Ook heeft Hyundai zijn Bluelink ‘connected’ pakket opgewaardeerd. Er zijn naast de vertrouwde functies, zoals het op afstand starten van het laadproces met de bijbehorende smartphone-app, ook diverse nieuwe functies beschikbaar. Deze omvatten een verbeterde spraakbediening, Connected Routing, Last Mile Navigation en opslag van maximaal drie gebruikersprofielen. Binnenkort introduceert Hyundai ook nieuwe cloud-gebaseerde voertuigdiensten. Als onderdeel van Bluelink kunnen gebruikers functies ‘over-the-air’ ontgrendelen of opwaarderen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven