Hyundai RANC-technologie

Hyundai streeft met RANC-technologie naar fluisterstille cabines

Gisteren maakten we in Zürich tijdens de Hyundai Next Awaits Hub een testrit met de nieuwe Kona-E. Het viel ons toen op dat je in een EV nogal veel omgevingsgeluiden hoort, vooral als je stil staat. Bijna tegelijkertijd bereikte ons het nieuwtje over Hyundai’s nieuwe “Road Noise Active Noise Control”-technologie.

Met deze RANC-technologie wil Hyundai ongewenste geluiden reduceren en streeft op die manier naar een fluisterstille cabine. Het is een verdere ontwikkeling van Hyundai’s ANC-technologie. Hierbij analyseert speciale software de geluiden in de cabine en bepaalt welke geluiden ongewenst zijn. Daarvan worden vervolgens “anti”-geluiden geproduceerd. Omdat die antigeluiden precies het tegengestelde van de ongewenste geluidsgolven zijn, wordt het niveau van de ongewenste geluiden gereduceerd. De ANC-technologie heeft wel wat beperkingen en is daarom vooral meer gericht op voorspelbaar, constant geluid zoals motor- en windgeruis. Met de allernieuwste RANC-technologie wordt er een volgende stap in de ontwikkeling gezet.

Hyundai RANC-technologie

 

Real-time analyse

De RANC-technologie zorgt voor een aanzienlijk betere geluidsreductie dan zijn voorganger. De nieuwe technologie kan geluiden namelijk in real-time analyseren. De gepatenteerde RANC-technologie kan een geluid binnen tweeduizendste seconde analyseren en een antigeluid produceren. Er is minder dan een honderdste seconde nodig om dit effect via het audiosysteem hoorbaar (of juist onhoorbaar) te maken voor de inzittenden. Door de verbeterde technologie kan het geluidsniveau bij de bestuurdersstoel, passagiersstoel en achterbank zelfs afzonderlijk van elkaar worden geanalyseerd en gereduceerd.

Samenwerking

Dat het geen eenvoudige zaak is om geluiden middels antigeluiden te dempen, blijkt wel uit het feit dat Hyundai al zes jaar bezig is om de RANC-technologie te perfectioneren. Het Koreaanse bedrijf doet dat niet alleen, het werkt bij dit project onder anderen samen met het Korea Advanced Institute of Science and Technology, ARE, BurnYoung en WeAcom. Verder heeft Hyundai ook de hulp ingeroepen van Harman, specialist in audiotechniek voor onder andere auto’s.

Minder isolatiemateriaal

Door de toepassing van deze nieuwe technologie zijn er minder conventionele geluidsreducerende maatregelen nodig. Dat zorgt op zijn beurt weer voor een gewichtsbesparing. Bovendien zorgt de RANC-technologie ook voor een demping van het i zoals dynamische dempers en isolatiemateriaal, hebben als nadeel dat ze voor extra gewicht zorgen. Daarnaast dempen die het infrageluid niet helemaal, wat volgens Hyundai met de RANC-technologie wel mogelijk is.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven