donderdag, 9 februari, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsHyundai presenteert nieuw elektrisch platform

  Hyundai presenteert nieuw elektrisch platform

  De Hyundai Motor Group, met zijn merken Hyundai, Kia en Genesis, presenteerde het nieuwe Electric-Global Modular Platform (E-GMP). Dit platform vormt de technologische basis voor de volgende generatie elektrische voertuigen van de Hyundai Motor Group.

  E-GMP architectuur

  De E-GMP architectuur zal volgend jaar al worden gebruikt als basis voor de nieuwe Ioniq 5 worden gebruikt. Deze krijgt achterwielaandrijving en 800-Volt technologie. Hyundai benadrukt de (alom bekende voordelen van het nieuwe elektrische platform ten opzichte van platforms voor verbrandingsmotoren: meer flexibiliteit, betere prestaties, een groter bereik, geoptimaliseerde veiligheidselementen en bovenal meer ruimte voor passagiers en bagage.

  Modulaire opbouw

  Het platform is modulair en sterk gestandaardiseerd, wat de complexiteit vermindert en een snelle en flexibele ontwikkeling bevordert. Het is geschikt voor de meeste voertuigsegmenten zoals sedans, hatchbacks, SUV’s en cross-over-modellen. Het modulaire ontwerp is volgens Hyundai ook flexibel genoeg om ook tegemoet te komen aan hogere eisen op het gebied van rijprestaties. De meer krachtige modellen kunnen in minder dan 3,5 seconden van nul naar 100 km/u accelereren en een topsnelheid van 260 km/u bereiken.

  Albert Biermann, President en Hoofd Ontwikkeling van de Hyundai Motor Group licht toe: “De voorwielaangedreven elektrische modellen van Hyundai en Kia behoren nu al tot de meest efficiënte in hun segment. Met de op achterwielaandrijving gebaseerde E-GMP breiden we ons technologisch leiderschap uit naar segmenten waar klanten een uitstekende rijdynamiek en efficiëntie verwachten.”

  Ook Fayez Abdul Rahman, Senior Vice President van het Hyundai Motor Group’s Center for Vehicle Architecture Development, is enthousiast: “E-GMP is het resultaat van jarenlang onderzoek en ontwikkeling en combineert diverse state-of-the-art technologieën. Met behulp van dit innovatieve nieuwe platform zullen we ons gamma van batterij-aangedreven modellen verder ontwikkelen en versterken”.

  Beschermd accucompartiment

  De accu wordt in het nieuwe platform beschermd door een speciale carrosseriestructuur in het vloeroppervlak. De hoge stijfheid van deze constructie wordt nog versterkt door een extra omhulsel van vormvaste warmgevormde stalen componenten. Bij een botsing wordt de botsingsenergie efficiënt geabsorbeerd door energieabsorberende delen van de carrosserie en het chassis, effectieve belastingszones en een centraal deel van de accu dat stevig aan de carrosserie is bevestigd.

  Betere accu

  Bij de presentatie van het E-GMP-platform kondigde Hyundai ook aan dat het gebruik zal maken van een verbeterde accutechnologie. Hyundai is erin geslaagd is de energiedichtheid van de accu met ongeveer tien procent te verhogen. Dit wordt onder meer gerealiseerd door het verbeterde koelvermogen, dat weer het resultaat is van een nieuwe accustructuur met afzonderlijke koelblokken. Door die structuur is het ontwerp ook compacter, wat ten goede komt aan de ruimte in het interieur en ook het gewicht van het accupakket vermindert.

  Voor verschillende aandrijvingen

  De componenten van de aandrijflijn (elektromotor, versnellingsbak en omvormer) zijn gecombineerd in één module. Door een hogere maximale motorsnelheid heeft de aandrijflijn een krachtige vermogensafgifte. Het nieuwe elektrische platform van Hyundai is standaard ontworpen voor achterwielaandrijving. Het kan ook worden voorzien van een extra motor waardoor de auto vierwielaandrijving heeft. Doordat de transmissie is voorzien van een ontkoppeling, kan de voorwielaandrijving worden in- en uitgeschakeld om afhankelijk van de rijsituatie te kunnen schakelen tussen achter- en vierwielaandrijving.

  Flexibel oplaadsysteem

  E-GMP kan volgens Hyundai een laadvermogen van 350 kW aan, wat alleen kan worden geïmplementeerd met behulp van 800 Volt-technologie. Deze wordt momenteel gebruikt bij de Ionity-snellaadstations, een snellaadnetwerk waartoe Hyundai enige tijd geleden officieel is toegetreden. Voertuigen op basis van E-GMP kunnen tot 80 procent worden opgeladen in slechts 18 minuten. Het is dan ook logisch dat de E-GMP standaard 800 Volt gebruikt. Maar het platform kan zonder extra componenten of adapters ook op 400 Volt-stations worden aangesloten.

  Bi-directioneel laden

  Het laadsysteem is ook geschikt voor zogenaamd bi-directioneel laden. Niet (alleen) om energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Het systeem kan ook een ander elektrisch voertuig opladen of om externe elektrische apparaten met 230 volt wisselspanning te voeden. Deze mogelijkheid wordt mogelijk gemaakt door de nieuw ontwikkelde Integrated Charging Control Unit (ICCU). De V2L-functie levert elektriciteit met een vermogen van maximaal 3,5 kW.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Rose Reveal Plus: een e-bike die eruitziet als een gewone racefiets

  Bij de meeste e-bikes zie je al van afstand dat het geen normale fiets is. Niet iedereen is daar erg van gecharmeerd. Daarom heeft het Duitse Rose Bikes de Reveal Plus ontwikkeld. Een elektrische racefiets die qua uiterlijk amper te onderscheiden is van een normale racefiets. Je zou er bijna mee kunnen valsspelen.

  e-Videos