Hyundai plant in Europa waterstof ecosysteem met trucks

De waterstof SUV Nexo van Hyundai is een van de weinige door brandstofcellen aangedreven personenauto’s op de Europese markt. De Koreanen werken momenteel ook aan andere modellen op waterstof basis, ook in het segment van transportvoertuigen. Details van een nieuwe vrachtwagen en een ondersteunend gepland waterstof ecosysteem zijn nu bekend.

Volgend jaar wil Hyundai de eerste vrachtwagens met brandstofcellen in Zwitserland leveren. De H2 Xcient-truck is ontworpen voor Europa en heeft een nieuw, 190 kW (258 pk) waterstof brandstofcel systeem met twee parallel geschakelde 95 kW-brandstofcel stacks. Zeven tanks met een opslagcapaciteit van 35 kilogram waterstof zorgen voor een bereik van meer dan 400 kilometer, belooft de fabrikant.

In 2020 eerste 50 waterstof trucks in Zwitserland

In 2020 worden de eerste 50 waterstof trucks door Hyundai in Zwitserland geleverd. Tegen 2025 zouden er in totaal 1.600 vrachtwagens geleverd moeten zijn. Hyundai wil “Met deze vloot van innovatieve waterstof trucks haar leidende positie aantonen op het gebied van milieuvriendelijke transportvoertuigen”, De H2 Xcient wordt door Hyundai aangeboden met de nodige infrastructuur van de partners die deelnemen in H2 Mobility Schweiz en van andere transport- en logistieke bedrijven die waterstof mobiliteit in Zwitserland willen bevorderen.

Hyundai Hydrogen Mobility (HHM) en Hydrospider werken samen om de productie van waterstof en de toevoer van de CO2-vrije brandstof te garanderen. HHM is een joint venture tussen Hyundai en de Zwitserse waterstofs pecialist H2 Energy. Hydrospider is een joint venture van H2 Energy, de Zwitserse energieleverancier Alpiq en de gasproducent Linde Group.

Rendabel business model voor waterstof trucks

Vanaf eind 2019 wil Hydrospider de waterstof die nodig is om de waterstof trucks te laten rijden, produceren met een nieuwe elektrolyse-installatie van 20 MW. De stroom voor deze installatie zal geleverd worden via een waterkrachtcentrale van Alpiq. “Wij denken dat het gezamenlijk door ons ontwikkelde business model de rendabiliteit van waterstof trucks zowel op economische als op ecologische vlak zal aantonen,” stelt Hyundais hoofd van de divisie bedrijfsvoertuigen Cheol Lee .

HHM en Hydrospider willen door middel van hun joint venture de komende jaren samen met tankstation exploitanten, logistieke- en handelspartners een waterstof ecosysteem bouwen in Zwitserland en in andere Europese landen,. Het business model is voorziet daarbij in het creëren van een infrastructuur voor rendabele transportoplossingen voor vrachtwagens die worden aangedreven door waterstof. Later zal een en ander ook in Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Noorwegen worden uitgerold

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven