vrijdag, 19 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsHyundai Concept Seven: een beetje van de Ioniq 7 en een beetje...

    Hyundai Concept Seven: een beetje van de Ioniq 7 en een beetje toekomstmuziek?

    Hyundai onthulde, zoals aangekondigd, op de LA Auto Show zijn elektrische conceptvoertuig Concept Seven. Na het op de Hyundai Pony geïnspireerde ’45’ concept, dat de basis voor de Ioniq 5 vormde, moet de Seven ons een voorproefje geven van een nieuwe grote SUV in de nieuwe Ioniq-range.

    Afscheid van verbrandingsmotoren

    De nieuwe Ioniq 5 laat al duidelijk zien dat de Koreaanse fabrikant een vooruitstrevende positie in wil gaan nemen op het gebied van elektrische auto’s, en dat men afstand neemt van auto’s met verbrandingsmotoren. Dat zal in het geval van de Seven – waarbij wij gokken dat het daarvan afgeleide productiemodel Ioniq 7 zal gaan heten – niet anders zijn.

    Jose Munoz, President en CEO van Hyundai Motor North America: “De Seven demonstreert onze creatieve visie en vooruitstrevende technische ontwikkeling voor de toekomst van geëlektrificeerde mobiliteit”.

    De Seven heeft luxueuze, wijd opengaande deuren aan één kant. Een aspect waarvan wij bijna kunnen garanderen dat het nooit als zodanig zal worden geproduceerd. Maar de Parametric Pixel koplampen en het actieve ‘Active Air Flaps’ systeem waarmee het voertuig de luchtweerstand van de wielen kan verminderen, klinkt een stuk realistischer.

    Innovatieve leefruimte op wielen

    De aerodynamische silhouet van de conceptauto sterk af van dat van een typische SUV. In combinatie met de lange wielbasis, de lange, gebogen daklijn en de vrij lage motorkap geven de auto ook een heel andere indruk dan de meer traditioneel ontwerpen auto’s uit het tijdperk van de verbrandingsmotoren.

    Dankzij de elektrische architectuur heeft de Seven een lange wielbasis – maar liefst 3,20 m – en een vlakke vloer. Zaken die veel voordelen bieden. De ontwerpers hebben hierdoor namelijk veel meer mogelijkheden. Omdat deze auto volledig autonoom zou moeten kunnen rijden kan men bovendien ook afwijken van de gebruikelijke stoelposities. Hierdoor biedt dit model meer ruimte dan enig ander Hyundai-voertuig tot nu toe, beweert men. De lounge-achtige sfeer die Hyundai met de Ioniq 5 introduceerde, wordt in de Seven daarom nog verder doorgezet. Hyundai presenteert de Seven dan ook als een “innovatieve leefruimte op wielen”.

    Modulair interieur

    Alles in de Seven draait om een modulair interieur dat volgens Hyundai bijzonder veelzijdig is. Hyundai stelt zich een wereld voor waarin autonome auto’s zo veilig zijn dat niemand meer een veiligheidsgordels nodig heeft. Dat is uiteraard nog toekomstmuziek maar daar is zo’n conceptauto natuurlijk ook voor bedoeld. Daarom zien we dat de Seven een soort van rijdende loungeruimte is met een grote chaise lounge, volledig draaibare voorstoelen, een mini-koelkast, sfeerverlichting en nog veel meer. Ook heeft de Seven Hyundai een “hygiënisch luchtstroomsysteem”. Het interieur is opgebouwd uit bamboe, mineraalpleister, bio-hars, koper en een “hygiënisch behandelde stof met bewezen antibacteriële functies”. Die laatste is bedoeld om “ervoor te zorgen dat alle oppervlakken in de Seven te allen tijde schoon blijven”. Dat zullen ouders van kleine kinderen absoluut weten te waarderen. En mocht dat niet afdoende zijn: na het uitstappen steriliseert het hele interieur zichzelf door middel van UVC-licht.

    Wie de auto toch zelf wil besturen: er zit in de bestuurdersstoel een soort van stuurknuppel. Daarmee kan men de auto met de hand besturen en ook laten remmen en optrekken. Als de stuurknuppel niet wordt gebruikt wordt hij automatisch ingetrokken en is hij aan het zicht onttrokken. Verder heeft de Seven nog wel een aantal displays maar er is geen sprake meer van een cockpit-achtige sfeer.

    Vanzelfsprekend op het nieuwe E-GMP-platform

    Net als de Ioniq 5 heeft ook de Seven het E-GMP-platform als basis. Met Hyundai’s Electric Global Modular Platform (E-GMP) zou de Seven een actieradius van meer dan 480 kilometer moeten halen. De oplaadtijden zijn, zoals we van dit platform gewend zijn, bijzonder kort dankzij de 800 volt-technologie. De Seven kan aan een 350 kWh snellaadstation binnen ongeveer 20 minuten worden opgeladen van 10 tot 80 procent. De grote openslaande deuren, het autonome rijden en het lounge-interieur zijn voor een groot deel toekomstmuziek. Dat geldt niet voor het E-GMP-platform, dat zijn waarde al heeft bewezen in de Ioniq 5. Maar wat de Ioniq 7 – want zo zal het productiemodel heus wel gaan heten – nog meer gaat brengen, is nog onduidelijk. Maar we zien er met belangstelling naar uit.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos