Homee-NieuwsHyundai breidt Ioniq-serie mogelijk ook naar beneden uit

Hyundai breidt Ioniq-serie mogelijk ook naar beneden uit

Op dit moment is Hyundai druk bezig om de productie van de Ioniq 5 op te starten. Dit succesnummer is het eerste model van Hyundai’s nieuwe gelijknamige submerk voor elektrische auto’s. Er staan nog een aantal grotere Ioniq-modellen in de planning. Er is nu ook sprake van compactere modellen.

De Ioniq 5 is een groot succes. Alleen al in Europa zijn er meer dan 40.000 exemplaren verkocht. Hoewel het de bedoeling is dat de productie van de Ioniq 5 dit najaar volop op gang komt, is er toch een kink in de kabel gekomen. Dat komt door het wereldwijde tekort aan computerchips. Volgens Europees marketing manager Andreas-Christoph Hofmann zullen de helft van de Europese klanten hun Ioniq 5 pas volgend jaar in ontvangst kunnen nemen.

Ook kleinere modellen

Voor volgend jaar heeft Hyundai ook de lancering van de Ioniq 6 in de planning staan. Helaas bestaat de mogelijkheid dat die lancering vanwege het tekort aan computerchips wat opschuift. In 2024 wil Hyundai de Ioniq 7, een grote SUV, lanceren. Hopelijk is het tekort aan chips dan wat minder nijpend.

Gezien het succes van de Ioniq 5 is het de verwachting dat Hyundai de Ioniq-lijn niet alleen naar boven maar ook naar beneden gaat uitbreiden. Los van het feit of de E-GMP architectuur überhaupt wel geschikt is voor compactere modellen. Het vermoeden dat Hyundai ook nieuwe kleinere elektrische modellen gaat ontwikkelen wordt nog niet helemaal bevestigd door Thomas Schemera, Hyundai’s global head of marketing.

Ioniq 2, 3 en 4

Maar hij laat in interview met Automotive News Europe overduidelijk doorschemeren dat Hyundai dit serieus overweegt. Hij zei in het interview dat het niet meer dan logisch zou zijn om alle voordelen die verbonden zijn aan het E-GMP-platform ook voor kleinere voertuigen te gebruiken. “Ik zou voor zo’n project stemmen,” zei Schemera, en benadrukte het grote bereik en de connectiviteitsfuncties zoals software-updates via het netwerk, die het E-GMP platform biedt. Die zouden wel eens Ioniq 2, 3 en 4 kunnen gaan heten. Dat bevestigt hij niet officieel maar dat zou volgens Schemera heel goed kunnen: “Dat is iets wat ik niet wil bevestigen, maar het komt in de buurt.”

Schaalvoordeel essentieel

Volgens Schemera is het bij kleinere elektrische auto’s essentieel om voldoende te kunnen profiteren van massaproductie en schaalvoordelen om ze met voldoende rendement te kunnen bouwen. Elektrische voertuigen zijn duurder qua productie en waardoor kleinere, goedkopere auto’s amper winstgevend gebouwd kunnen worden. Maar als men daadwerkelijk het schaalvoordeel kan benutten waardoor ze voordeliger gebouwd kunnen worden, wordt het zinloos om nieuwe kleine verbrandingsauto’s te ontwikkelen.

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

e-Nieuws

e-Videos