Hyperion XP-1 waterstofauto

Hyperion XP-1: hypercar met actieradius van 1600 kilometer én een educatieve boodschap

De Hyperion XP-1 is een waterstofauto met een actieradius van meer dan 1600 kilo. Ook de topsnelheid is indrukwekkend: meer dan 350 kilometer per uur. Dit is dus niet zomaar een waterstofauto maar een heuse hypercar. Eentje die laat zien wat er met waterstof mogelijk is.

Hyperion XP-1 waterstofauto

Statement voor waterstof

De Hyperion XP-1 is dan ook een auto met een boodschap. Hij is bedoeld om te laten zien dat waterstofauto’s wel degelijk interessant kunnen zijn. De maker is er zelfs van overtuigd dat FCEV’s beterzijn dan BEV’s. De auto’s zijn lichter (alhoewel, de XP-1 weegt 2.275 kilo) terwijl waterstof makkelijker te maken is dan fossiele brandstoffen. Ook is de beschikbaarheid van de grondstoffen veel groter. Bovendien is een waterstofaandrijving met brandstofcellen enorm schaalbaar. Je kunt de technologie probleemloos toepassen in treinen, vliegtuigen, trucks en wat voor ander soort voertuig dan ook.

Hyperion waterstofauto hypercar

Duur

Het probleem is natuurlijk dat het voorlopig allemaal te duur is. Maar Angelo Kafantaris, CEO van Hyperion, zegt dat alle voordelen van waterstof zijn wat de XP-1 niet zozeer een coole hypercar maakt maar meer een “educatief hulpmiddel”: “Wat we nu het meest belangrijk vinden voor de industrie, is het leveren van een boodschap door middel van een product. De Hyperion XP-1 is behalve een voertuig ook een educatief hulpmiddel om de wereld de prachtige voordelen van waterstof te laten zien,” zei Kafantaris. “Hyperion is niet van plan om alleen maar een fabrikant van superauto’s of iets dergelijks te zijn. De XP-1 is slechts een educatief hulpmiddel. Er zullen in de toekomst nog meer modellen komen die beter betaalbaar zijn. Maar we willen vooral een state-of-the-art versie bouwen van wat een waterstofvoertuig zou kunnen zijn. Zo kunnen we aan de wereld laten zien hoe geweldig een waterstofauto is”.

Eigen netwerk waterstoftankstations

Hyperion, dat in 2011 is opgericht, zegt dat het ook een eigen netwerk van waterstoftankstations zal uitbouwen. Door de enorme actieradius kunnen de onderlinge afstanden groter zijn bij normale stations, laad staan snelladers. Men verwacht dat er van de Hyperion, die in 2022 in productie gaat, altijd nog zo’n 300 eenheden worden gebouwd. Dat is best veel voor een auto die bijna niemand zich kan niet veroorloven. En een auto, waarvan we waarschijnlijk niet veel meer horen, totdat er over 50 jaar eentje voor een duizelingwekkend bedrag geveild wordt. Daarom laten we nog maar een video zien van deze fraaie hypercar, die ons best wel een beetje aan een Bugatti doet denken.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven