woensdag, 7 december, 2022
Homee-NieuwsHonda: volgend jaar een nieuwe Civic én een volledig elektrische SUV

Honda: volgend jaar een nieuwe Civic én een volledig elektrische SUV

Hoewel Honda beweert dat het vaart achter de elektrificatie wil zetten, wil het Japanse merk zijn kopers voorlopig tevredenstellen met een hybride aandrijflijn. De veelbelovende nieuwe Honda Civic zal voorlopig niet als plugin hybride verkrijgbaar zijn, laat staan als écht elektrische auto.

Gemiste kans

Daarmee neemt der Japanse autofabrikant, die vroeger in het kielzog van Toyota redelijk voortvarend op het gebied van hybrides was, niet bepaald een voortrekkersrol in. Jammer, dat het enige model waarmee Honda in Europa wellicht enige volume zou kunnen omzetten, niet écht geëlektrificeerd is. Want met de nieuwe Civic breekt Honda eindelijk met het eigenzinnige en soms zelfs wel buitenissige design, waarmee de Japanners in Europa niet bepaald de handen op elkaar kregen. Honda zou met de nieuwe Civic daarom een geheel nieuwe klantengroep kunnen aanspreken. De foto’s beloven immers een grotere, veel meer ‘Europees’ ogende auto. De vroegere heel compacte hatchback is volwassen geworden, en in de loop der jaren uitgegroeid tot een fraaie liftback.

Elektrificatie gaat schoorvoetend

Daarom is het jammer dat Honda dan niet meteen grote stappen op het gebied van elektrificatie zet. Die zet de Japanse autofabrikant weliswaar wel op het gebied van een verbeterde hybride aandrijflijn, maar daarmee loop je tegenwoordig natuurlijk allesbehalve voorop. Een gemiste kans, naar onze mening. Zeker als men in 2023 het “meest uitgebreide Europese productgamma in vele jaren” aan wil bieden.

Gelukkig voelt Honda wel de nodige druk om een tandje bij te zetten op het gebied van volledig elektrische auto’s. Daarom komt er volgend jaar ook een elektrische SUV in het B-segment, die afgeleid zal zijn van de veelbelovende e:Ny1 Prototype. Deze kunnen we beschouwen als de elektrische variant van de HR-V. De CR-V wordt nog niet in een volledig elektrische variant aangeboden, vanaf 2023 zal die wel met een (plug-in) hybride aandrijving verkrijgbaar zijn.

We mogen volgend jaar dus twee (plug-in) hybride modellen en één elektrisch model verwelkomen. In de wetenschap dat Honda in China nu al vier volledig elektrische modellen in het programma heeft, mag je je afvragen waarom de Japanners voor de Europese markt, waar ‘elektrisch’ toch ook een snelgroeiend segment is, zo behoudend zijn.

e-Ny1 wordt kern toekomstige Honda-programma

Tom Gardner, Senior Vice President van Honda Motor Europe, geeft aan dat de elektrische e:Ny1 de kern zal vormen van Honda’s toekomstige modellengamma. Naast de kleine elektrische ‘e’ hatchback, die een heel beperkte doelgroep aanspreekt, moet Honda het in Europa wat betreft de écht elektrische auto’s voorlopig dus met de e:Ny1 doen. Verder zijn het vooral (plug-in) hybrides. Dat past niet echt goed bij de Japanse autofabrikant, die qua techniek vroeger een voortrekkersrol innam. Wie kan zich de uit de racewagens afkomstige Double Wishbone wielophanging nog herinneren, die Honda als een der eersten in personenwagens toepaste? Laten we hopen dat Honda beseft dat er in Europa meer dan ‘hybride’ nodig is om het tij te doen keren.

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

e-Nieuws

Stem op de EV van het jaar 2023 en maak kans op € 1.000 gratis laadtegoed

Kies de auto waarvan jij vindt dat dit de meest interessante nieuwe EV is, per segment. Je mag er een onderbouwing bijleveren. Uit alle inzendingen verloten wij weer € 1.000 gratis laadtegoed. Dat is zo'n 15.000 tot 20.000 km gratis elektrisch rijden - afhankelijk van laadtarieven en verbruik.

e-Videos