PluggedIn
Homee-NieuwsHonda brengt elektrische SUV E:Prototype naar Europa

Honda brengt elektrische SUV E:Prototype naar Europa

De Honda e, die de Japanse autofabrikant vorig jaar op de markt bracht, was de eerste elektrische personenauto van Honda. Gezien het bijzondere karakter van deze auto moeten we die misschien als een voorproefje beschouwen. Honda gaat op hetzelfde platform ook de SUV E:Prototype bouwen.

Weer een niche-auto?

Eigenlijk is het zonde dat de Honda e alleen een heel specifieke doelgroep bereikt. Het is namelijk een heel fijn en leuk autootje. Maar de combinatie van de hoge prijs en relatief kleine actieradius maken het moeilijk om hem in flinke aantallen te verkopen.

Volgens het Duitse magazine Auto Motor und Sport (AMS) wil Honda nu ook de eerder dit jaar gepresenteerde SUV E:Prototype lanceren. Dat zal waarschijnlijk in 2023 gebeuren. Inderdaad, dat is rijkelijk laat. Laten we hopen dat het wachten dan niet voor niets is geweest. Qua uiterlijk zal de auto in Europa en Amerika, want daar is hij voor bedoeld, ongetwijfeld aanslaan. Omdat ook deze elektrische SUV op het platform van de kleine e komt te staan en er ongetwijfeld ook veel technologie mee zal delen, moeten we alleen hopen dat ook deze auto niet te duur zal worden.

Meer elektrische modellen van Honda

De Japanse fabrikant zegt zijn leveringsprogramma de komende tijd nog verder te willen elektrificeren. Men wil het verkoopaandeel van de volledig elektrische modellen en van de voertuigen op waterstof flink verhogen. De verkoop van die modellen moet op de kernmarkten tegen 2030 tot wel 40 procent gestegen zijn. Tegen 2035 streeft men zelfs naar 80 procent. Maar dat gaat dus wel mondjesmaat. Er staan een aantal modellen met een hybride aandrijving, en er zijn ook plannen nog twee elektrische auto’s waarover straks meer.

SUV E:Prototype

Nu eerst terug naar de Honda SUV E:Prototype. Dat dit een SUV wordt, moge duidelijk zijn. Volgens AMS zal het definitieve model qua design amper afwijken van de SUV E:Prototype. Men gaat hem dus bouwen op het platform van de kleine Honda e. Kennelijk is dit voldoende schaalbaar om er ook een SUV op te bouwen. Naar verluidt past Honda het platform in ieder geval aan en maakt het een beetje groter. Hoeveel groter, dat is een gok. Maar de huidige HR-V is bijvoorbeeld zo’n 50 centimeter langer. Omdat een EV wat meer binnenruimte zal bieden zal die iets compacter kunnen zijn. Daarom gokken we dat de SUV E:Prototype ongeveer 4,25 m lang zal worden.

Honda SUV E:Prototype

Auto, Motor und Sport weet verder te vertellen dat de SUV E:Prototype het digitale dashboard met de vijf schermen van de kleine e krijgt. Dat betekent dat we een klein beetje mogen verwachten dat het interieurdesign er ook wel van afgeleid zal worden. Verder zal Honda de SUV E:Prototype ook een wat groter accupakket geven dan de 35,5 kWh van de e, en ook het motorvermogen zal minstens 114 kW (zoals de sterkste Honda e heeft) zijn. Voor de rest is het nog even afwachten.

Andere elektrische modellen op GM Ultium-basis

Ook komen er volgens Auto Motor und Sport nog twee elektrische modellen. Die zijn gepland vanaf 2024. Die worden geen eigen ontwikkeling van Honda, maar komen waarschijnlijk op het Ultium platform van General Motors te staan. Honda zorgt daarbij voor het design terwijl GM voor de techniek en misschien ook wel de productie zorgt. Het Ultium-platform biedt overigens ruimte voor accupakketten met een capaciteit van 50 tot 200 kWh. Daarmee is dus een behoorlijk grote actieradius mogelijk, en ook vierwielaandrijving.

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -
PluggedIn

e-Nieuws

e-Videos