De deze week onthulde elektrische Nissan Micra deelt zijn fundament met de Renault 5 E-Tech Electric. Beide modellen staan op het AmpR Small-platform van de alliantie, delen hun aandrijflijn en worden zelfs in dezelfde fabrieken gebouwd. Maar kiest Nissan ervoor de Micra niet te positioneren als afgeleide, maar als een volwaardige eigen auto. Geloofwaardig, of niet?
Gedeelde techniek, verschillende strategie
Op papier zijn de verschillen tussen de Renault 5 en de Nissan Micra beperkt. Twee accupakketten – 40 kWh en 52 kWh – leveren respectievelijk tot 310 en 408 kilometer actieradius volgens WLTP. Beide modellen laden tot 100 kW DC en beschikken standaard over een warmtepomp en accukoeling.
Ook de rijdynamiek is vergelijkbaar. De Micra krijgt een multilink achteras, vier rijmodi en e-Pedal-functie, waarmee grotendeels met één pedaal gereden kan worden. Regeneratief remmen is instelbaar met schakelflippers – een opvallende toevoeging in dit segment.
SUV-invloeden in plaats van retro-looks
Toch maakt Nissan bewuste keuzes om afstand te creëren tot zijn Franse tegenhanger. Waar de Renault 5 het retrogevoel stevig aanzet met zijn markante, klassieke designtrekjes, kiest de Micra voor een hedendaagse aanpak. Los van de koplampen is het lijnenspel wat hoekiger, de wielkasten forser, en het front oogt krachtiger.
De 18-inch velgen en kenmerkende ‘knipoog’-koplampen van de Micra een opvallende verschijning – zonder een beroep te doen op nostalgie. Deze esthetische keuze laat zien dat men een volstrekt andere positionering voor ogen heeft. Waar de Renault 5 een emotioneel verhaal vertelt, richt de Micra zich op kopers die vooral een praktische, goed uitgeruste elektrische hatchback zoeken.
Ingetogen en functioneel Interieur
Ook binnenin heeft de Micra een eigen gezicht. Het dashboard is strak en nagenoeg symmetrisch, met een 10,1-inch touchscreen dat naar de bestuurder is gedraaid. Standaard zijn Google Maps, Assistant en Play geïntegreerd. Via de NissanConnect-app zijn onder meer laadstatus, temperatuur en voertuiglocatie te beheren.
Met vijf zitplaatsen en een bagageruimte van 326 liter is de Micra niet groter dan de Renault 5, en zal ook niet ruimer zijn. De sfeer is ingetogen, met enkele Japanse designelementen zoals een reliëf van berg Fuji tussen de voorstoelen.
Nieuwe Micra is een nuchter alternatief in een expressief segment
De strategische scheidslijn zit vooral in de merkbeleving. Dat geldt niet alleen voor Renault, dat inspeelt op heritage, charme en flair. Fiat doet dat ook zo met de Grande Panda. Nissan maakt andere keuzes. Het Japanse merk kiest voor nuchterheid, duidelijkheid en gebruiksgemak. Voor veel kopers zal dat precies de aantrekkingskracht zijn: een betrouwbare, efficiënte elektrische auto zonder poeha – maar mét volwassen techniek.
Prijs en positionering is een interessante uitdaging
Officiële prijzen zijn nog niet bekend, maar gezien de verwantschap met de Renault 5 ligt een positionering net onder diens vanafprijs voor de hand. Die lagere prijs zal een must zijn, aangezien de Renault 5 zijn waarde inmiddels heeft bewezen. Nissan zal de Micra eind 2025 op de markt brengen – laat misschien, maar evengoed is het een kansrijke propositie. Voor wie minder waarde hecht aan designverhaal of merkerfgoed, en vooral een complete elektrische auto zoekt in het compacte segment, biedt de Micra straks een nuchter en concreet alternatief. En daar valt wat voor te zeggen.