donderdag, 25 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsHoe rijdt de nieuwe Opel Mokka-e? Een eerste rij-impressie

    Hoe rijdt de nieuwe Opel Mokka-e? Een eerste rij-impressie

    Het front van de nieuwe Opel Mokka-e, die dit jaar op de markt komt, doet denken aan de legendarisch Manta S. Hiermee luidt de nieuwe Mokka ook het begin van de nieuwe designtaal van Opel in. Maar we zijn natuurlijk ook benieuwd hoe de nieuwe Opel Mokka-e rijdt. Hierbij een eerste rij-impressie.

    De afgelopen tijd is de belofte ‘Opel gaat elektrisch’ langzaam getransformeerd in de slogan ‘Opel is elektrisch.’ Nu heeft Opel nog niet zo veel elektrische auto’s. na de Corsa-e is de Mokka-e de tweede volledig elektrische personenauto van Opel. De eerste volledig elektrische Corsa is nu al goed voor 27 procent van alle vorig jaar geregistreerde Corsa’s. Opel verwacht dat de Mokka-e, een compacte elektrische SUV, ook zo’n groot succes wordt. Het aantal eenheden dat voor de Duitse markt beschikbaar is, is bijvoorbeeld allang uitverkocht. Gelukkig zijn er volgens de importeur nog voldoende exemplaren voor de Nederlandse markt beschikbaar.

    rij-impressie Opel Mokka-e

    Ook een elektrische Opel Astra op komst

    Eind dit jaar komt de volgende generatie van de Astra. Reken maar dat daar ook een volledig elektrische versie van komt. Opel is sinds een jaar of wat onderdeel van Groupe PSA, dat sinds enkele weken als de Stellantis door het leven gaat. Alle nieuwe Opels worden op PSA-platforms gebouwd. De nieuwe Astra komt waarschijnlijk op het CMP-platform te staan, dat ook geschikt is voor een volledig elektrische aandrijving. En er zal Opel natuurlijk ook veel aan gelegen zijn om te concurreren met bijvoorbeeld de Volkswagen ID.3. Opel zal binnenkort overigens ook geëlektrificeerde varianten van alle lichte bedrijfsvoertuigen op de markt brengen. Daarvan heeft Opel al de nodige aangekondigd.

    Aandrijflijn

    Maar nu terug naar de Mokka-e, want daar gaat het hier immers om. Ook de elektrische Mokka staat op het CMP-platform. Dankzij deze basis kan de Mokka op één productielijn worden met verschillende aandrijflijnen. Voor de elektrische aandrijving kozen de ontwikkelaars van Opel voor een 100 kW elektromotor, die dankzij de 50 kWh accu een actieradius van 324 kilometer (volgens WLTP) zou moeten hebben. Inderdaad, deze configuratie zien we vaker bij de PSA-modellen.

    Nieuwe elektrische Opel Mokka-e rijtest test

    Ongecompliceerd rijgedrag

    Bij het rijden met de Mokka-e valt de aangenaam, rustige sfeer in het interieur op. De ingenieurs in Rüsselsheim hebben flink hun best gedaan om de Opel Mokka-e een harmonieus afgestelde wielophanging  te geven. En dat is ze goed gelukt. Hierdoor heeft de elektrische Mokka weinig moeite met een slecht wegdek en vrijwaart hij de inzittenden ook van al te merkbare schokken. De elektrische Mokka heeft een ontspannen, ongecompliceerd rijgedrag, wat je als ‘typisch Opel’ kunt omschrijven. Ook in lastige situaties laat de Mokka-e zich niet gemakkelijk van zijn stuk brengen en bezorgt hij de bestuurder geen onaangename verrassingen.

    Assistentiesystemen

    De veiligheid wordt verder verhoogd door assistentiesystemen zoals een waarschuwing voor aanrijdingen met voetgangersdetectie en automatische noodstop, een waarschuwing voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook, verkeersborden- en alertheidsherkenning plus cruise control. De bekende Full-Led Matrixverlichting van Opel, die zich automatisch aanpast aan de verkeerssituatie, is helaas alleen tegen meerprijs beschikbaar.

    dashboard displays nieuwe elektrische Opel Mokka-e test

    Interieur

    De nieuwe Mokka is iets korter dan zijn voorganger, welgeteld 12,5 centimeter. Maar dit heeft geen invloed heeft op de ruimte in het interieur of op de bagageruimte. Ook in het interieur vinden we diverse elementen van de nieuwe designfilosofie van Opel. Zo zien we hier het nieuwe ‘Pure Panel, een strak vormgegeven instrumentenpaneel met twee displays die de gebruiker dankzij ‘digital decluttering’ laat focussen op de essentiële zaken. Deze displays zijn goed overzichtelijk en de bediening is intuïtief, met niet al te veel verschillende submenu’s waarin je maar al te makkelijk de weg kwijt raakt. Bovendien worden de belangrijkste functies met toetsen bediend. Makkelijk en ‘foolproof’, en daar valt veel voor te zeggen.

    Accu en laden

    Tijdens de eerste rit gaf de Mokka aan dat de accu nog 91 procent lading had, en dat daarmee een bereik van 306 kilometer mogelijk was. Dankzij het relatief hoge koppel van 260 Nm komt de Mokka-e lekker vlot mee in het verkeer. De rit begon in de ‘Normal’-rijmodus, waarmee de bestuurder het moet doen met 80 kW. Dat blijkt meer dan voldoende te zijn. Wie de volle 100 kW wil benutten moet de ‘Sport’-modus activeren maar levert dan ook de nodige kilometers rijbereik in. In de stad schakelden we over op ‘Eco’. Met de beschikbare 60 kW heb je een grotere actieradius en haal je ook beloofde WLTP-actieradius van 324 kilometer.

    Opel geeft een verbruik van 17,4 tot 18,0 kWh per 100 kilometer op. In de praktijk gaf de boordcomputer iets minder dan 20 kWh aan.

    Net als de andere compacte SUV’s van PSA kan ook de elektrische Mokka aan de DC-snellader met maximaal 100 kW worden opgeladen. Daarmee is de accu na een half uur weer voor 80 procent vol. Aan de AC-lader thuis kun je de Mokka-e met een snelheid van 11 kW laden. Daarmee is het 50 kW accupakket in iets meer dan vijf uur volledig opgeladen.

    Uitgebreide rij-impressie volgt

    Het bovenstaande is uiteraard een heel korte, beknopte rij-impressie. Later dit jaar volgt, zoals jullie ons kennen, nog een uitgebreide rij-impressie mét videoverslag van Werner Budding.

    Rij-impressie: AMP/Walther Wuttke
    Exterieurfoto’s: AMP/Frank Wald

    Gerelateerd

    2 REACTIES

    1. Ik begrijp het verbruik niet. 324 km bij 50 kWh is 15,4 kW per 100 km. Verder in het verhaal staat 17,4 tot 18 kW en het display geeft 20 aan. Bij 20 is het maar 250 km actiradius?

    2. Klopt helemaal, Johan.
      Als je meer ‘gas’ geeft met een BEV, dan stijgt het verbruik. Net zoals bij een auto met verbrandingsmotor. Daar haal je in de praktijk ook bijna nooit het opgegeven verbruik. Maar bij een BEV speelt ook het regenereren van de remenergie (als je met de motor remt) mee, en die is ook al in de WLTP-actieradius verwerkt. Het verbruik kan om verschillende redenen hoger uitvallen. Door een iets te enthousiaste rechtervoet, doordat de omstandigheden voor iedereen anders zijn (en bijna altijd anders dan die van de ‘gemiddelde omstandigheden’ van de WLTP-testcyclus), omdat men vaker de rem gebruikt ipv gas in te houden, etc. Iemand die veel op de snelweg rijdt, zal merken dat de actieradius van een BEV in de praktijk lager uitvalt. Dan speelt de luchtweerstand een grotere rol. Bij ritjes in de stad dan kan een BEV door het regenereren van de remenenergie weer veel zuiniger uit zijn. Bij een auto met verbrandingsmotor gaat dat verbruik op de snelweg en in de stad overigens vaak precies andersom. Deze testrit met de Mokka-e werd onder winterse omstandigheden gehouden, waarbij er ook energie nodig is voor de verwarming etc. Ook is er tijdens deze rit ongetwijfeld veelvuldig met het gaspedaal gespeeld om te zien hoe de auto rijdt. Dat uit zich in een hoger verbruik (en een kleinere actieradius).

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos