Hoe Nissan in verband met de EV-Boom de productie reorganiseert

The logos for Nissan Motor Co., left, Infiniti, center, and Datsun are displayed at the Nissan headquarters in Yokohama, Japan, on Wednesday, Nov. 21, 2018. Tensions between Nissan Motor Co. and Renault SA over the future of their car-making partnership have exploded into the open as the downfall of Chairman Carlos Ghosn roils the automotive industry and top lieutenant, Hiroto Saikawa, moves to consolidate power in his absence. Photographer: Keith Bedford/Bloomberg

Nissan bereidt zich in Japan met een nieuw productiesysteem voor op de explosie van connected EV’s. Door ook ingewikkeldere handelingen te robotiseren, wil Nissan niet alleen flexibeler kunnen produceren, maar zouden ook oudere werknemers langer door kunnen werken, aldus Hideyuki Sakamoto, CEO bij Nissan.

Volgend jaar wordt de fabriek in Tochigi, Japan, voor een bedrag van € 270 miljoen aangepast. Daarna volgen de andere fabrieken wereldwijd. Hoe lang dit gaat duren en welke investering hier in totaal mee gemoeid is, werd door Sakamoto niet bekend gemaakt.

Drie modules

Nissan speelt in op de steeds ingewikkelder wordende productieprocessen. Elektrische auto’s hebben weliswaar minder onderdelen nodig dan auto’s met verbrandingsmotoren, maar het connected car principe en het autonoom rijden, maakt de productie toch complexer. De kern van Nissans nieuwe systeem, is dat het bestaat uit drie modules. Hierop kan de aandrijving van de motor naar de achteras al vooraf worden geïnstalleerd. Daarna wordt de gehele aandrijfeenheid in een vergaand geautomatiseerd proces verbonden met het chassis.

Nissan verwacht een aanzienlijk efficiëntere productie. Het nieuwe systeem kan straks namelijk in één stap werkzaamheden verrichten waarvoor voorheen zeker 6 Fte nodig waren. Bovendien kunnen in  het systeem 27 verschillende aandrijfconfiguraties worden ingesteld – van verbrandingsmotoren en verschillende hybride systemen tot pure batterij-elektrische systemen.

Vergaande robotisering

Bovendien gaat Nissan werkzaamheden waar menskracht voor nodig is robotiseren.  Als voorbeeld wordt het waterdicht maken van de carrosserie genoemd. De monteurs kunnen hierdoor hun vaardigheden op andere gebieden verder ontwikkelen.

Nissan is overigens wel weer eens toe aan het brengen van een succesverhaal. De groep heeft de laatste tijd nogal met tegenslag te kampen. Allereerst is daar nog steeds de bestuurscrisis nu het boegbeeld van de Renault-Nissan Alliantie, Carlos Ghosn, eerst is afgezet en nu in Japan wordt vervolgd wegens fraude. Ten tweede staat Nissan er financieel slecht voor en heeft weinig reserves om de verwachte wereldwijde verkoopcrisis op te vangen. In het afgelopen kwartaal daalde de winstmarge van een kleine 3,8 procent naar slechts 0,6 procent. Ter vergelijking, de lokale concurrent Toyota verhoogde zijn omzetrendement ondertussen met 0,8 naar 8,7 procent.

Toch moet de verdere automatisering van de productie volgens Sakamoto niet als een arbeidsreductie maatregel worden gezien. De huidige productiesystemen zijn verouderd en erg arbeidsintensief. “In het licht van de vergrijzende samenleving is dit niet te handhaven.” Vooral de Japanse vestiging kampt met een tekort aan arbeidskrachten. De Japanse bevolking krimpt al meer dan tien jaar. Nissan wil met het nieuwe systeem gekwalificeerde oudere werknemers langer aan het werk te houden door zwaar fysiek werk te automatiseren.

Vorig artikelEVBox produceert vanuit gemoderniseerde fabriek in Bordeaux
Volgend artikelSmatrics opent nieuw snellaadstation bij Innsbruck

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in