Hispano Suiza keert op Genève terug als elektromerk

Hispano Suiza is een naam uit het verleden, maar mogelijk ook van de toekomst. Het oude Spaanse merk wordt nieuw leven ingeblazen en debuteert in maart volgend jaar op de autoshow van Genève met een volledig elektrische supersportwagen.

Afgezien van bijgaande teaserafbeelding en het feit dat de auto in Barcelona gebouwd gaat worden, is er niets over het aankomende model bekend. Hispano Suiza staat nu onder leiding van Miquel Sugué Matue, de achterkleinzoon van mede-oprichter Damián Mateu. “Hispano Suiza bouwde in 1900 de eerste elektrische auto ter wereld, maar het prototype bracht het nooit tot serieproductie”, zegt hij. “In maart 2019, precies 119 jaar later, introduceert het merk alsnog zijn eerste volledig elektrische auto, waarmee de droom van mijn overgrootvader werkelijkheid wordt.”

Spaans-Zwitserse fabrikant

Nou lijkt ons dat “eerste elektrische auto ter wereld” wat hyperbool, want die werd in 1882 gebouwd door de Engelse uitvinder Thomas Parker en al decennia eerder uitgevonden. Hoe dan ook, Hispano Suiza begon inderdaad met de bouw van een EV, al heette het bedrijf toen nog La Cuadra. Het werd in 1898 opgericht door de Spaanse militair Emilio de la Cuadra en ging al in 1903 failliet, waarna in 1904 een doorstart volgde als La Hispano-Suiza Fábrica de Automóviles (letterlijk: De Spaans-Zwitserse Fabrikant van Automobielen).

Wapen- en luchtvaartdivisie

Hispano Suiza produceerde echter maar tot en met 1943 auto’s. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog was het bedrijf zich ook gaan toeleggen op vliegtuigmotoren en kanonnen. De wapendivisie werd in 1970 verkocht aan het Zwitserse Oerlikon Contraves. De luchtvaarttak ging in 1968 op in Snecma, dat bekend is van onder meer de Olympus 593-straalmotoren van de Concorde. In de autowereld dook de aloude naam in de afgelopen twintig jaar een aantal keer op. Zo was daar de Hispano Suiza HS21 Concept uit 2000, de Granturismo V10 Supercharged (een omgebouwde Audi R8 V10) uit hetzelfde jaar en de K8 Concept uit 2001.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven