Herkomst kobalt transparant door blockchaintechnologie

Luwowo Coltan mine near Rubaya, North Kivu the 18th of March 2014. © MONUSCO/Sylvain Liechti Luwowo is one of several validated mining site that respect CIRGL-RDC norms and guaranties conflict free minerals.

Volvo gaat door middel van blockchain technologie de herkomst van de kobalt die gebruikt wordt voor de batterijen van hun EV’s transparanter maken. In China, waar Volvo’s moedermaatschappij Geely is gevestigd, is het eerste project hiervoor afgerond.

 Betrouwbare bronnen melden aan de pers dat de eerste blockchain ten aanzien van gerecyclede kobalt in China is voltooid. Volgens Volvo wordt met de blockchain uiteindelijk volledige transparantie ten aanzien van de herkomst van de kobalt bereikt.

De Engelse blockchain specialist Circulor heeft de eerste blockchain ontwikkeld. Hiermee kan Volvo over een periode van twee maanden de kobalt kan traceren vanaf een Chinees recycle bedrijf via de verwerking in de batterij bij CATL tot aan levering bij de fabriek. Een ander stond in een e-mail gericht aan Reuters.

Geen dubieuze omstandigheden

Volgens een van de betrokken partijen zal de blockchain niet in de plaats komen van andere maatregelen ter voorkoming van het gebruik van materialen die onder dubieuze omstandigheden worden gewonnen of worden geproduceerd. Wel kan de technologie ervoor zorgen dat dubieuze omstandigheden eerder aan het licht komen en zal deze naast andere al bestaande maatregelen worden gebruikt.

Transparantie binnen complexe supply chains

Autofabrikanten staan onder grote druk van de publieke opinie voor wat betreft de wijze waarop bepaalde materialen voor de productie van elektrische auto’s worden gewonnen. Denk hierbij onder andere aan kinderarbeid bij de kobaltmijnen in Congo.

Eerder dit jaar maakte Volkswagen ook al bekend deel te nemen aan een initiatief waarbij bedrijven zich sterk maken voor het op verantwoorde wijze aankopen van strategische mineralen zoals kobalt. Ook dit initiatief is van plan blockchain technologie te gaan gebruiken ter verbetering van de efficiëntie, duurzaamheid en transparantie binnen wereldwijde en complexe supply chains.

Naast het blockchain project neemt Volvo inmiddels ook deel aan een project onder toezicht van RCS Global, dat het kobalt afkomstig uit Congo in de gaten houdt. Ford, IBM, LG Chem en het Chinese bedrijf Huayou Cobalt zijn ook deelnemers van dit project.

Vorig artikelDe Reverie van Fresco Motors: Noorse concurrentie voor Tesla?
Volgend artikelWeer gratis laden bij de Tesla Superchargers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in