Heimdalytics onderzoekt het vervangen van verouderde accucellen en -modules

Heimdalytics wil EV-accu's repareren

Bij elektrische auto’s is het accupakket verreweg het duurste en belangrijkste onderdeel. Maar net zoals bij andere elektrische apparaten zoals smartphones, lopen de prestaties van accu’s na verloop van tijd terug. De Duitse start-up Heimdalytics wil zich daarom specialiseren in het vervangen van individuele cellen en modules.

Garantie op accupakket

Om kopers te beschermen tegen de forse kosten van het vervangen of repareren van een accupakket, geven de meeste autofabrikanten op de accu’s van nieuw verkochte elektrische auto’s. Gemiddeld is de garantietermijn een jaar of acht. De Europese Commissie heeft daarnaast besloten om iets dergelijks ook wettelijk vast te leggen. Met ingang van 2025 moeten accu’s van elektrische auto’s na vijf jaar nog minimaal tachtig procent van hun oorspronkelijke capaciteit hebben, en na acht jaar zeventig procent. Zo niet, dan is de autofabrikant verplicht corrigerende maatregelen te nemen.

Zoeken naar de beste oplossing

Het is geen verrassing dat de automobielindustrie en accuproducenten druk bezig zijn met een oplossing voor dit probleem. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten. Enerzijds probeert men de levensduur van de accu te verlengen. Anderzijds is men ook bezig om te kijken hoe men oude accu’s het beste kan vervangen en vooral hoe men deze kan repareren. Het volledig vervangen is immers behoorlijk duur. Bovendien is dat ook niet bepaald goed voor de ecologische footprint. De grondstoffen kunnen weliswaar worden gerecycled maar de productie van een accu is enorm energie-intensief.

Accu’s analyseren en repareren

Daarom heeft de in het Duitse Kiel gevestigde start-up Heimdalytics, zijn zinnen gezet op een andere oplossing. Heimdalytics wil individuele accucellen en -modules gaan vervangen. Een accu veroudert namelijk bijna nooit helemaal gelijkmatig. Het zijn vaak enkele individuele cellen en modules waarvan de prestaties teruglopen. En als cellen eenmaal zijn aangetast, gaan ze ook steeds sneller verouderen.

Heimdalytics heeft een methode ontwikkeld om met behulp van kunstmatige intelligentie oude accu’s te analyseren en accucellen met afgenomen prestaties te kunnen identificeren. Op die manier is duidelijk welke onderdelen van de accu vervangen moeten worden om de prestaties weer op een acceptabel niveau te krijgen. Op die manier kan de levensduur van het accupakket zonder hoge kosten worden verlengd.

Liever complete modules vervangen

Christoph Weber, de oprichter van Heimdalytics, is van mening dat dit slechts een deel van de oplossing is. In werkelijkheid is dit echter niet haalbaar omdat de batterijcellen mechanisch met elkaar verbonden zijn. Het verwijderen van een accucel heeft daardoor vaak tot gevolg dat de cellen in de directe omgeving worden beschadigd. Daarom wil Weber veel liever complete accumodules installeren die even oud maar toch aanzienlijk krachtiger zijn dan de originele modules zijn. Die modules zouden bijvoorbeeld van sloop- of schadevoertuigen afkomstig kunnen zijn. Dat het is volgens Weber de beste manier om de levensduur van accu’s voor elektrische auto’s te verlengen tegen lage kosten en met slechts een geringe CO2-uitstoot. Helaas beheerst Heimdalytics deze aanpak nu alleen nog in laboratoriumomstandigheden. Men is nog bezig om dit ook in de praktijk uit te kunnen voeren.

Foto: Volkswagen

Vorig artikelNu ook een fatbike van Brekr
Volgend artikelSEPP Subsidieloket is weer geopend

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in