In het afgelopen half jaar hebben wij Android Automotive OS uitvoerig kunnen testen in onze duurtester, de Volvo C40 Recharge. Android Automotive OS (AAOS) is een besturingssysteem dat volledig geïntegreerd is in de auto. Je hebt geen dus smartphone nodig die je eerst moet koppelen – zoals bij Android Auto en het biedt daardoor ook meer mogelijkheden. Maar is dit systeem ook het beste?
Android Automotive OS (AAOS) werd begin 2017 geïntroduceerd als een versie van het Android-besturingssysteem dat speciaal is ontworpen voor gebruik in voertuigen. Hiermee kunnen autofabrikanten hun eigen aangepaste interfaces bouwen en functies toevoegen zoals navigatie, muziek en communicatie-apps. In 2020 verscheen de Polestar 2 als eerste met dit besturingssysteem op de markt. Inmiddels zijn meer merken overgestapt. Naast Volvo & Polestar gebruikt ook Renault (Megane E-Tech Electric) inmiddels Android Automotive OS en zijn Ford, BMW, Lucid, Chevrolet en GMC van plan de komende jaren deze OS te gebruiken in bepaalde modellen.
Sensoren uitlezen & bedienen
Over het algemeen heeft Android Automotive OS tot nu toe positieve recensies ontvangen voor zijn veelzijdigheid en gebruiksvriendelijkheid. Het biedt bestuurders gemakkelijk toegang tot een breed scala aan functies en apps rechtstreeks vanaf het dashboard van hun auto. Zo kan Android Automotive OS allerlei sensoren uitlezen van je auto en kun je er direct meer mee bedienen dan met bijvoorbeeld Android Auto. Zo kun je rijondersteuning, rijbaanbegeleiding of stoelverwarming aan- of uitzetten, de verlichting aanpassen (zowel van het interieur als exterieur) en de dimbaarheid van de spiegels regelen, maar ook de hoeveelheid kracht die je moet uitoefenen om te sturen. Al met al een grote ontdekhoek, waarbij veel mogelijk is door Android Automotive.
Google Assistent on Board
Een van de opvallende kenmerken van Android Automotive OS is de ondersteuning van Google Assistant, waarmee je als bestuurder via spraakopdrachten verschillende functies van de auto kunt bedienen en informatie kunt opvragen. Naast standaard opties zoals het afspelen van je favoriete playlist op Spotify kun je ook je stoelverwarming of airconditioning iets hoger of lager zetten. Uiteraard is ook Google Maps volledig geïntegreerd. Dankzij realtime verkeersinformatie en automatische herberekening van de route bereik je probleemloos je bestemming. Plan je een route, maar is je accuniveau te laag, dan houdt Google Maps rekening met de acculading en zoekt onderweg naar laadpalen om de optimale route te vinden. Dat doet de Volvo goed, maar er zijn auto’s die dit hulpmiddel nauwkeuriger en uitgebreider verzorgen.
Google Maps werkt, net als op je telefoon, met dezelfde vertrouwde interface – maar dan volledig geïntegreerd in de auto. Dus ook met suggesties voor restaurants in de buurt! Of ‘waar is de dichtstbijzijnde supermarkt’? Maar ook slimme thuis apparaten, zoals de verlichting of de verwarming in je woonkamer, kun je vanuit je auto bedienen. Gewoon door je stem te gebruiken. Dat lijkt heel normaal maar bij veel andere navigatiesystemen kregen we vaak het gevoel dat het systeem ons totaal niet begrijpt – zodat je de meeste opdrachten alsnog handmatig moet intikken. Wat opvalt is dat de handsfree bediening van Google Maps je in zeker 9 van de 10 gewoon begrijpt.
“Wat meteen opvalt is dat de handsfree bediening van Google Maps je in zeker 9 van de 10 gewoon begrijpt”.
De Volvo C40 is uitgerust met een groot aanraakgevoelig middenscherm in het dashboard van twaalf inch. Standaard zie je daarop vier secties die deels aan te passen zijn. Zo kun je je favoriete muziek-app vastzetten en bovenin wisselen tussen de Google Assistent of meer informatie inzien over de rijprestaties.
Het bovenste gedeelte is bedoeld voor Google Maps en via het deel linksonder kun je makkelijk je gekoppelde telefoon inzien en gebruiken. Aan de onderkant vind je ook wat iconen. Zo check je direct de verschillende camera’s of duik je dieper in de instellingen van de auto. Zo kun je van alles aanpassen op meerdere gebieden: rijden, rijhulp, laden en meer.
Welke apps zijn er voor Android Automotive OS?
Via de ingebouwde Play Store van Android Automotive OS kun je extra apps downloaden, hoewel het aanbod op dit moment nog beperkt is. Momenteel zijn er voornamelijk muziek-apps beschikbaar, zoals Spotify, YouTube Music, Tidal en enkele radio- en podcast-applicaties. WhatsApp, Telegram en andere berichten-apps zijn momenteel nog niet beschikbaar op het platform, net zoals navigatie-apps anders dan Google Maps.
Om het succes van Android Automotive OS te vergroten, probeert Google ontwikkelaars te overtuigen om hun apps geschikt te maken voor het besturingssysteem. Reguliere Android-apps moeten bijvoorbeeld compatibel zijn met grotere schermen en interface-elementen zoals knoppen en iconen in de auto. Hoewel de auto altijd verbonden is met het internet, moeten app-ontwikkelaars hun apps hiervoor wel specifiek aanpassen.
Google heeft wel aangekondigd dat YouTube binnenkort ook beschikbaar zal zijn op het platform, al kan deze app alleen worden gebruikt als de auto geparkeerd is. Andere bekende apps die naar het platform komen, zijn onder andere Sygic en Flitsmeister, wat betekent dat je niet per se hoeft te navigeren met de software van Google zelf. Er zullen ook verschillende andere apps beschikbaar komen voor Android Automotive om je elektrische auto op te laden of te parkeren. De implementatie hiervan zal geleidelijk plaatsvinden en zal in eerste instantie beschikbaar zijn voor verschillende auto’s uit het wagenpark van Volvo.
Android Automotive OS in de toekomst
Net zoals bij andere Android-platforms, zoals op je smartphone of Android Auto, zal Android Automotive OS steeds meer mogelijkheden krijgen door middel van software-updates. Hierdoor zullen allerlei nieuwe features beschikbaar worden, zoals de mogelijkheid om vijftig kilometer verder te rijden, de auto beter af te stellen of nog meer rij-inzichten te krijgen.
Alternatieven zoals Apple CarPlay, dat overigens een optie is in onze Volvo, werkt ook prima voor een aantal functies, maar is uiteraard niet geïntegreerd met de auto en is dus meer een concurrent van Android Auto. Tesla, met het zelfontwikkelde “Tesla Operating System”, is natuurlijk wel volledig geïntegreerd maar wordt vooralsnog alleen gebruikt in een Tesla.
De Volkswagen Group, met merken zoals Seat, Audi en Porsche, ziet echter geen toekomst in Android Automotive. Android Automotive OS stoot op bezwaren bij de Group omdat ze Google hiermee toegang tot (de data van) het voertuig geven. Volkswagen kondigde al eerder aan dit niet te doen en ontwikkelt het eigen Volkswagen OS, een besturingssysteem dat overigens gebaseerd is op Android. Android Auto blijft men wel ondersteunen, net als Apple CarPlay, omdat die systemen op de smartphone van de gebruiker draaien. Volkswagen werkt nu aan een eigen besturingssysteem dat vanaf 2025 in auto’s van het concern moet worden ingezet.
Het is te hopen dat het aanbod van apps in de Android Automotive Play Store in de toekomst snel verder zal uitbreiden. In het begin was het aanbod van apps voor Android ook beperkt, maar inmiddels zijn er miljoenen apps beschikbaar. Het is op dit moment nog niet precies te voorspellen hoe het app-aanbod zich zal ontwikkelen, maar het zal zeker een belangrijke rol spelen in het succes van Android Automotive OS. Dit geldt ook voor het aanbod van voertuigen met Android Automotive OS, hoewel er naast Volvo en Polestar ook andere fabrikanten zijn die aan de slag gaan met het platform.
Conclusie: Android Automotive OS in onze Volvo?
Wij snappen waarom Volvo niet voor een eigen systeem maar voor Android Automotive OS heeft gekozen. Na uitgebreid testen van Android Automotive OS zijn we tot de conclusie gekomen dat dit autobesturingssysteem de toekomst heeft. Het biedt op veel gebieden veel meer dan het “simpele” Android Auto. Wat betreft apps is dat op dit moment nog niet het geval, wat jammer is omdat dit een belangrijke factor kan zijn in het succes of het falen van Android Automotive OS.
Een andere reden dat Android Automotive OS volgens ons de toekomst heeft ligt ook doordat het volledig geïntegreerd is in je auto en het gewoon gebruikt kan worden door je stem. Nogmaals dat lijkt heel normaal maar bij veel andere navigatiesystemen krijgen we iets te vaak het gevoel dat het systeem ons totaal niet begrijpt – zodat je de meeste opdrachten alsnog handmatig moet intikken, hetgeen niet helpt om afleiding tijdens het rijden te verminderen.
Helaas is Android Automotive OS op dit moment nog niet toegankelijk zoals Android Auto wel is. Het is alleen geïntegreerd in een aantal voertuigen en om dit te kunnen gebruiken moet je nog een behoorlijk bedrag neerleggen en is het niet mogelijk om het achteraf in te bouwen. Het is nog onduidelijk wie de leider zal worden in de slimme auto-wedstrijd in de komende jaren. Als Android Automotive OS zich op verschillende vlakken goed ontwikkelt, kan het zeker een belangrijke speler worden. We kijken ernaar uit om over een aantal jaren nog eens de balans op te maken.
Tekst: Marc Verweij