Volkswagen fabriek Zwickau productie VW ID3

Hanteert Volkswagen grootheidswaan als overlevingsstrategie?

Een elektrische auto voor de hele wereld: In Zwickau is VW afgelopen maandag met de productie van de ID.3. Hiermee wil VW wereldwijd voorop gaan lopen. Door het dieselschandaal was de Volkswagen Group een tijdje tamelijk timide in haar uitlatingen. Deze tijden zijn voorbij. VW spreekt weer vol vuur over haar ambitie. Als je nog van vuur mag spreken nu de verbrandingsmotor technologie van gisteren zou moeten zijn, gezien de transitie die plaatsvindt binnen de auto industrie. 

Tegen 2025 wil Volkswagen de positie van meest toonaangevende fabrikant in de massaproductie van elektrische auto’s hebben bereikt. CEO, Herbert Diess, verklaart dat het bedrijf tegen 2030 zelfs marktleider binnen de gehele auto industrie zal zijn. Deze industrie zal er tegen die tijd heel anders uitzien dan nu. Hoewel de auto’s dan veelal elektrisch zullen rijden, ligt nog meer toekomst in de digitalisering en de data uitwisseling van het voertuig. De auto van morgen lijkt op een smartphone met vier wielen en zitplaatsen – alleen beamen zou nog mooier zijn.

Maar zover is het nog niet. Nu start allereerst de serieproductie van de ID.3 in Zwickau.. Voor Volkswagen is de conversie van de Zwickau-fabriek naar 100 procent elektrisch in eigen woorden “het begin van de massaproductie van elektrische auto’s”.

Volume is het toverwoord. Zonder massa zal Volkswagen niet in staat zijn om het gewenste niveau te bereiken. Momenteel worden er nog te weinig e-auto’s verkocht, om winstgevend te kunnen zijn. Het gebrek aan landelijk dekkende laadinfra schrikt ook kopers af die op zich niet tegen elektrisch rijden zijn.  En dan is er nog de reikwijdte.

Tot 550 Kilometer – vanaf 45.000 Euro

De ID.3 met de grootste batterij zou 550 kilometer kunnen rijden en wordt aangeboden vanaf ongeveer 45.000 euro. Het door VW geambieerde volume zal echter pas kunnen worden gehaald als de ID.3 een soort elektrische kever of golf wordt, een volksauto voor de hele wereld.

De strategie van VW gaat wel in deze richting: naast een tweede e-productielijn voor de ID.3 in Zwickau, gaat er ook worden geproduceerd in China en in de VS. In Amerika wil VW veranderen van niche aanbieder naar een echte marktspeler. In China? Volkswagen blijft hier qua ontwikkeling voor het middensegment van de mobiliteitsmarkt nog wel achterop lopen.

De winsten in China betalen de schandalen in Europa

Desondanks wordt er goed zaken gedaan in China en heeft dit de afgelopen jaren  aanzienlijk bijgedragen aan de winst waarmee de gevolgen het dieselschandaal in Europa kunnen worden afgekocht. Hoewel de afbouw van de verbrandingsmotor in combinatie met de elektrische ommekeer ook het gevolg is van de Europese CO2-doelstellingen, heeft echter ook het willen binnenhalen van Chinese klanten bijgedragen aan het elektro offensief van VW. Volgens het Chinese mobiliteitsbeleid worden alleen nog e-autos toegelaten en wordt er consequent ingezet op e-missievrije aandrijvingen. Wie daar wil verkopen, moet naar Chinese pijpen dansen en, in het geval van Volkswagen, opletten dat de lokale fabrikanten de op dit moment grootste autofabrikant ter wereld niet zowel qua volume als qua kwaliteit, voorbijstreven. China is al lang goed in kopiëren en weet inmiddels zelfs bestaande technologieën te verbeteren.

Volkswagen’s strategie voor een wereldwijde e-auto suprematie is gebaseerd op een oud recept in een nieuw jasje

Volkswagen’s strategie voor een wereldwijde e-auto suprematie is gebaseerd op een oud recept in een nieuw jasje: de verscheidenheid aan geplande modellen van Audi tot VW zijn gebaseerd op het zogenaamde Modular Electrical Modular (MEB) platform, waarmee de kosten van veel individuele oplossingen worden bespaard. Daarnaast zou in de toekomst de ontwikkelde en nog te ontwikkelen software zelfs een zelfstandig merk van het bedrijf kunnen worden, omdat besturingssystemen en IT voor mobiliteit steeds belangrijker worden  en dus ook in de strijd om de klant..

Momenteel is er waarschijnlijk geen andere weg naar succes dan die Volkswagen met haar elektrisch massa offensief is ingeslagen. Ongeacht of de verandering naar elektromobiliteit op de lange termijn echt het beste pad blijkt, het lijkt er momenteel op dat degene die het snelst massa produceert gaat winnen. Dát is degene die de Tesla’s van deze wereld inhaalt qua aantallen en daardoor de de prijzen kan verlagen, zowel voor de eigen productie als voor de consument. Nieuwe grootheidswaan lijkt dan ook  momenteel de overlevingsstrategie bij Volkswagen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven