H2Haul: testproject voor 16 H2-vrachtwagens gestart in Europa

Als onderdeel van het nu officieel gelanceerde H2Haul-project (waterstof trucks voor zwaar transport zonder CO2 uitstoot) zullen op verschillende locaties in Europa in totaal 16 H2 vrachtwagens in de praktijk worden getest.

De trucks worden ingezet in België, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Het gedeeltelijk door de EU gefinancierde project wordt gecoördineerd door Element Energy. Voor de geplande testritten moeten ook “innovatieve” tankstations voor waterstof worden gebouwd, die een snelle tankbeurt van grote hoeveelheden waterstof mogelijk moeten maken. Er wordt echter niet bekend gemaakt wat de technische gegevens van tankstations zijn.

3 prototypen tot maximaal 44 ton

Aan het project consortium nemen deel Air Liquide, Eoly, H2 Energy, Hydrogen Europe, IRU Projects, THINKSTEP en WaterstofNet. Maar er zijn ook veel andere bedrijven bij betrokken: de fabrikanten Iveco, FPT Industrial (beide behoren tot CNH Industrial) en VDL ETS gaan drie vrachtwagenprototypen tot maximaal 44 ton ontwikkelen en bouwen. De brandstofcellen voor de vrachtwagens komen van de twee Duitse bedrijven ElringKlinger en Hydrogenics en het Zweedse Powercell.

De H2-vrachtwagens zullen in het kader van de test worden geëxploiteerd door een Duits logistiek bedrijf die het transport gaat inzetten voor de BMW Group, Coop, Colruyt Group, Carrefour en Air Liquide. Het project gaat vijf jaar lopen en wordt met 12 miljoen euro gefinancierd door het Europees Agentschap FCH JU (Samenwerking voor Brandstofcellen en Waterstof).

Bijdrage aan de vermindering van CO2 uitstoot

“Er is een stijgende vraag naar emissievrije voertuigen voor alle soorten transport. Elektrische voertuigen met brandstofcellen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het emissiearm maken van de transportsector door waterstof te tanken” stelt Ben Madden, directeur van Element Energy.

“Binnen de EU zijn zware trucks goed voor 27 procent van de CO2-uitstoot van het wegvervoer. De noodzaak om innovatieve schone energie-aandrijvingen te introduceren is dan ook duidelijk en dringend”, stelt Bart Biebuyck, directeur van FCH JU. Het H2Haul-project zal laten zien hoe brandstofcellen en waterstof kunnen worden gebruikt om de CO2 uitstoot binnen de waardeketen van de branche zelf, maar ook van Europa in zijn geheel te verminderen. .

Sinds de deelneming van moedermaatschappij CNH in Iveco en FPT werkt ook e-truck startup Nikola met deze laatste twee samen. In een Europese joint venture moet een batterij-elektrische vrachtwagen voor zwaar transport worden ontwikkeld die geschikt is voor Europa. Op de lange termijn zullen hier ook waterstof trucks voor Europa worden ontwikkeld.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven