Gumpert presenteert productieversie van de methanol brandstofcel

Gumpert Aiways Automobile presenteerde het model van een methanolbrandstofcel die geschikt is voor serieproductie, op de centrale Chinese importeursbeurs in Shanghai. De brandstofcel werkt zonder vloeibare waterstof. De eerste auto’s zouden in 2020 moeten worden geleverd.

Na de presentatie vorig jaar van de RG Nathalie, een E-sportwagen concept met methanol-brandstofcel, heeft Roland Gumpert nu de productieversie van de speciale brandstofcel geleverd. Volgens eigen zeggen zou het voertuig er ongeveer 1.000 kilometer mee moeten kunnen rijden, om vervolgens binnen drie minuten weer volgetankt te moeten zijn.

2 kWh uit 1 liter methanol

Volgens het bedrijf maakt de brandstofcel twee kilowattuur (kWh) elektriciteit uit één liter methanol. De 70-liter tank slaat potentieel 140 kWh aan elektriciteit op en nog eens 70 kWh wordt opgeslagen in een batterij – Gumpert Aiways noemt deze batterij ondanks zijn grootte “opslagbatterij”. Met een totaal van 210 kWh zou het gestelde bereik van 1.000 kilometer mogelijk moeten zijn. Dit zou resulteren in een verbruik van het voertuig van 21 kWh / 100 kilometer.

Ik wilde een elektrische auto bouwen die niet blijft stilstaan en nu is het klaar“, zei Roland Gumpert ter gelegenheid van de presentatie op de belangrijke Aziatische importeursbeurs CIIE.

In 2021 ook elektrische SUV met methanolbrandstofcel

De methanol-brandstofcel is van het bedrijf Blue World Technologies. “Samen met de jarenlange knowhow van Roland Gumpert op het gebied van automotive-ontwikkeling en de productiecapaciteit van Aiways hebben we de ideale basis om qua technische ontwikkeling voorop te lopen”, zegt CEO Anders Korsgaard. De nu bekend gemaakte samenwerking met Blue World Technologies gaat verder dan het Gumpert-project: eind 2021 wordt ook de elektrische SUV U5 Aiways aangeboden met een methanolbrandstofcel. Naast de exclusieve e-sportwagen zal de technologie dan ook snel nog breder worden ingezet.

Het begin moet echter nog door Gumpert worden gemaakt. De eerste productieauto’s van de limited edition Nathalie “First Edition” worden in de zomer van 2020 geleverd. In maart jl.  werd het productiemodel gepresenteerd op de autosalon van Genève.

Toen de conceptcar vorig jaar werd gepresenteerd, werd er gezegd dat Gumpert nog voor de start van de productie met een “eenvoudige oplossing voor het leveren van methanol” zou komen. Momenteel wordt hier verder niet meer over gecommuniceerd. Ook ten aanzien van de vorig jaar rondzoemende prijsgeruchten van ongeveer 420.000 euro per auto, wordt momenteel nog niks bevestigd of anderszins gecommuniceerd. Bij de première van de productieauto dit jaar in Genève wordt wel antwoord op deze vragen verwacht.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven