Aiways U5 testrit record

Guiness World Record voor Aiways prototypes na volbrengen testrit

Het blijft een bijzondere prestatie, de testrit die Aiways organiseerde. De Chinese autofabrikant liet twee exemplaren van de elektrische U5 SUV langs de Zijderoute van China naar Europa rijden. Ze kwamen afgelopen weekend aan in Frankfurt. Daarnaast heeft Aiways ook de Europese homologatie rond.

Bijna de halve wereld rond met prototypes

Dat was een flinke uitdaging, want het betrof prototypes zodat er nog best wel kinderziektes boven water konden komen. Bovendien ging het om elektrische voertuigen die onderweg wel regelmatig moesten worden opgeladen. En dat op een route, waar de elektriciteit – laat staan snelladers – soms ver te zoeken is. De 15.022 kilometer lange autorit van China naar West-Europa sleepte dan ook een Guinness World Record in de wacht.

Guinness World Record

Het behaalde record is het Guinness World Record voor ‘de langste reis met een elektrisch voertuig (prototype)’. Het werd behaald door het Aiways U5 Engineering Drive Team uit China. De twee prototypen doorkruisten tijdens deze 53 dagen lange tocht maar liefst twaalf landen, waaronder China, Kazachstan, Rusland, Finland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en Zwitserland. De tocht begon op 17 juli 2019 in Xi’an, de hoofdstad van de Chinese provincie Shanxi. De prototypen van de elektrische SUV’s arriveerden op 7 september in Frankfurt, precies op tijd voor de opening van de internationale autobeurs IAA 2019.

Mijlpaal

Alexander Klose, executive vice president Overseas Operation bij Aiways: “Dit wereldrecord vertegenwoordigt een mijlpaal voor onze technici. Zij hebben een volledig elektrische SUV ontwikkeld die in staat is om tussen oplaadsessies honderden kilometers af te leggen door de meest uitdagende terreinen en afgelegen gebieden. Het feit dat we onder deze omstandigheden een wereldrecord hebben bereikt, getuigt van de kwaliteiten en mogelijkheden van de U5, en belangrijker nog, zijn geschiktheid voor Europese consumenten.” Winter Wang, de chief technological officer van Aiways, voegt hier het volgende aan toe: “Dit geeft blijk van de hoge kwaliteit van het werk dat is besteed aan de ontwikkeling van een auto die net zo geschikt is om te rijden in Shanghai als in West-Europa.”

Vaak geen adequate laadinfrastructuur

Het konvooi doorkruiste gebieden waar geen adequate infrastructuur voor het opladen van elektrische auto’s aanwezig was. Bovendien zorgde het rijden over de vaak slechte wegen en over bergen voor een hoger energieverbruik. De technici moesten regelmatig op zoek naar de meest uiteenlopende stroombronnen voor het opladen van de prototypen. Zij maakten gebruik van deze ervaringen om de oplaadlogica van de U5 nog verder te optimaliseren en te zorgen voor compatibiliteit met een breed scala aan oplaadstandaarden en spanningsniveaus.

Europese typegoedkeuring

Met de steun van TÜV Rheinland heeft Aiways recentelijk ook de Europese homologatie bereikt voor alle productaspecten van de U5 in aanloop naar zijn introductie op de Europese markt in 2020. De Aiways U5 wordt volgend jaar op de Europese markt geïntroduceerd.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven