Grote vallende eikels veroorzaken grote schade aan auto’s

Hoe heerlijk, maar vooral hoe droog de afgelopen zomer ook was, ’s lands eikenbomen hangen vol met vruchten. Flink meer dan andere jaren, bovendien zijn de eikels groter dan normaal. Tot zo ver het goede nieuws. Eikels hebben doorgaans de gewoonte in de herfst los te laten van de tak waaraan ze hang. Vrij normaal allemaal.

Dit jaar zijn de eikels echter zo groot en zwaar, dat ze op diverse plekken in Nederland, voornamelijk op de Veluwe en in Twente, voor plaatschade zorgen aan auto’s die eronder staan geparkeerd.

Volgens de Universiteit Wageningen hangen er alleen al op de Veluwe ruim anderhalf keer zoveel vruchten aan de bomen, naar schatting meer dan zes miljoen kilo. In diverse bosrijke dorpen ‘in de provincie’ staan auto’s onder partytenten geplaatst, ter bescherming van het kostbare plaatwerk. Zware vallende eikels laten kleine deukjes achter in de carrosserie. De eikelplaag zou volgens de Universiteit Wageningen alles te maken hebben met de geweldige zomer. Eikels gedijen dus bij klimaatverandering; weten we dat ook. We hebben even een rondje gebeld, met de vraag wie nou eigenlijk aansprakelijk is voor de vallende eikels. Vruchten aan bomen zijn een natuurverschijnsel. Dat hoor je te weten, als weggebruiker, zo stelt de wet. En dus kun je de eigenaar van een boom niet aansprakelijk stellen als je auto beschadigt door kletterende eikels. Of je eigen verzekering uitkeert, hangt af van de wijze hoe je verzekerd bent. De oplossing: gewoon even verderop parkeren. Stukje lopen, gezond voor je.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven