Groningen bestelt vijftien brandstofcelvoertuigen bij Hyzon Europe

Hyzon brandstofcelvoertuigen Groningen

Hyzon Motors gelooft heilig in waterstof- en brandstofceltechnologie. De startup verwacht zelfs al een doorbraak in 2025. Ook de stad Groningen is een voorstander van brandstofcelvoertuigen. Daarom heeft de stad Groningen vijftien brandstofcelvoertuigen bij Hyzon Motors Europe besteld. Hyzon gaat die nog dit jaar afleveren.

Made in Winschoten

Het bedrijf wil die vervaardigen in de nieuwe Europese productiefaciliteit van Hyzon, die in Winschoten is gevestigd. Het gaat om vijf bestelwagens met brandstofcel alsmede tien middelgrote en zware bedrijfswagens voor gebruik bij gemeentes, zoals watertrucks, afvalwagens, bezorgwagens en kraanwagens. Ook die zullen op waterstof rijden. Die Europese productiefaciliteit, genaamd Hyzon Motors Europe B.V., is overigens een joint venture van Hyzon Motors Inc. en het Nederlandse bedrijf Holthausen Clean Technology. Men verwacht de eerste voertuigen in het derde kwartaal van 2021 te leveren. De resterende voertuigen volgen naar verwachting tegen eind 2021.

Niet de eerste brandstofcelvoertuigen voor Groningen

De gemeente heeft al eerder 10 brandstofcelvoertuigen bij Holthausen Clean Technology aangeschaft. De gemeente Groningen, die al meer dan 300 voertuigen in haar wagenpark heeft, werkte al vóór de joint venture met Hyzon nauw samen met Holthausen Clean Technology. Met de huidige order zet Hyzon weer een stapje richting haar doel om samen te werken met een grote Europese speler. De stad Groningen wil (net als veel andere Nederlandse steden) het stadscentrum tegen 2025 vrij van CO2-uitstoot maken te maken. Het hele stadsgebied moet tegen 2035 CO2-vrij zijn.

Craig Knight, CEO en mede-oprichter van Hyzon Motors: “We zijn er trots op dat we emissievrije brandstofcelvoertuigen kunnen leveren aan de stad Groningen, nu de stad doorgaat met het emissievrij maken van haar wagenpark met als doel om in 2025 koolstofemissievrij te zijn. De stad Groningen staat bekend om haar baanbrekende inspanningen op het gebied van duurzaamheid en we kijken ernaar uit om hen te helpen een bloeiende schone energie- en waterstofeconomie op te bouwen”.

‘Groningen energiestad’

Volgens Knight krijgt Groningen een speciale betekenis in Nederland. De stad, zegt Knight, is de zogenaamde energiestad aan het worden. Dit omdat Groningen al meer dan tien jaar investeert in duurzaamheidsmaatregelen, zoals energierenovatie van openbare gebouwen, energiezuinige straatverlichting en alternatieve brandstoffen voor het wagenpark van de stad. Groningen staat internationaal bekend om zijn energiebedrijfssector, energiegerichte kennisinstituten en zijn lokale duurzaamheidsstrategie.

Hyzon Europe brandstofcelvoertuigen Nieuw-Zeeland

Ook 1.500 brandstofcelvrachtwagens naar Nieuw-Zeeland

Laten we ook niet vergeten te melden dat Hyzon Motors onlangs een flinke order voor Nieuw-Zeeland heeft binnengehaald. Hyzon zal tegen 2026 maar liefst 1.500 zware vrachtwagens met brandstofcelaandrijving en andere emissievrije voertuigen naar Nieuw-Zeeland leveren. Tegelijkertijd zal het in Nieuw-Zeeland gevestigde Hiringa Energy zijn landelijke infrastructuur voor het tanken van waterstof uitbreiden. De vrachtwagens op brandstofcellen zullen worden geassembleerd in de Hyzon-fabriek in Winschoten waardoor ongeveer 1.000 extra arbeidsplaatsen ontstaan. Uiteraard worden de trucks volledig aangepast aan de Nieuw-Zeelandse vereisten. Men verwacht de eerste reeks voertuigen eind 2021 in gebruik te nemen.

Vorig artikelEindelijk een echt (en veelbelovend) voorproefje van Toyota’s eerste elektrische auto
Volgend artikelHonda toont in Shanghai elektrische SUV e:prototype

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in