Groene waterstof voor minder dan vier euro per kilo met Prometheus stacks van Höller Electrolyzer

Groene waterstof goedkoper met Promotheus stacks van Höller Electrolyzer

De marktacceptatie van waterstofauto’s wordt momenteel vooral afgeremd door de prijs. Niet alleen de brandstofceltechnologie is kostbaar maar ook groene waterstof is niet goedkoop. Daarom is de nieuwe technologie van Höller Electrolyzer razend interessant. Hiermee kunnen goedkopere maar ook krachtigere ‘stacks’ worden gemaakt.

Brandstofcellen blijven voorlopig kostbaar

Voor degenen die niet zo bekend zijn met de brandstofceltechnologie: brandstofcellen hebben een soort van gestackde structuur, vandaar dat ze ook met het woord ‘stack’ worden aangeduid. En brandstofcellen zijn elektrochemische toestellen die chemische energie direct in elektrische energie om kunnen zetten. Daar komt dus geen verbrandingsproces aan te pas. Het vereist wel een behoorlijk complexe technologie waar voorlopig een flink prijskaartje aan hangt. Waterstofvoertuigen zijn daardoor nog steeds behoorlijk kostbaar. Uiteraard is het wel zo dat hoe meer van dit soort voertuigen er gemaakt worden, hoe goedkoper de technologie wordt.

Waterstofproductie nu nog vrij kostbaar

Dat geldt ook voor de waterstof. Waar autofabrikanten en toeleveranciers hard bezig zijn om de brandstofceltechnologie betaalbaarder te maken, onderzoekt Höller Electrolyzer weer methodes om goedkoper waterstof te kunnen produceren. Er is voor de elektrolyse, waarmee waterstof doorgaans gemaakt wordt, namelijk nogal wat energie nodig. Daardoor loont dat op dit moment alleen als er restenergie van waterkrachtcentrales, zonnepanelen of windmolens voor kan worden gebruikt. Maar als het aan Höller Electrolyzer ligt, is dat snel verleden tijd.

Groene waterstof goedkoper door PEM-elektrolyse

Het in de Duitse stad Wismar gevestigde Höller is een van de meest vooraanstaande bedrijven op dit gebied en claimt dat het een technologie heeft ontwikkeld die de productie van groene waterstof veel betaalbaarder maakt. Het Duitse bedrijf maakt voor de elektrolyse gebruik van een innovatief polymeerelektrolytmembraan (PEM). Deze PEM-elektrolyse stacks (ja, ook hier wordt dat woord weer gebruikt) zetten water onder de toevoer om van elektriciteit om in zuurstof en waterstof. Volgens Höller Electrolyzer besparen deze Prometheus elektrolyse-stacks, zoals het bedrijf ze noemt, geld. Ze zijn ook een stuk krachtiger.

Lagere waterstofprijs nodig om massa te kunnen bereiken

Volgens Höller hebben deze stacks een overtuigende prijs-prestatieverhouding, kunnen ze waterstof goedkoper produceren, hebben ze indrukwekkende maximale prestatie en een uitstekende levensduur. Daarnaast kunnen ze de waterstof onder een hoge druk produceren. Maar het voornaamste voordeel is natuurlijk de lagere kostprijs van de waterstof. Dit zou er volgens Höller Electrolyzer rechtstreeks toe kunnen bijdragen dat waterstof aangedreven voertuigen de massa kan bereiken.

Prometheus

De nieuwe, compacte elektrolysestacks worden door Höller Electrolyzer Prometheus genoemd. Ze zijn gebaseerd op 25 jaar knowhow in PEM-technologie. Het bedrijf heet acht octrooien aangevraagd voor de stacks waarmee waterstof tegen een concurrerende op de markt moet worden gebracht. De eerste Prometheus stacks zullen in het derde kwartaal van 2020 in testbedrijf gaan.

Overal toepasbaar

Met de Prometheus elektrolysestacks kan groene waterstof op bijna elk bedrijfsterrein beschikbaar worden gemaakt. Het maakt niet uit of het gaat om een exploitant van een windkrachtcentrale, een waterstoftankstation, bedrijven met vrachtwagen- en vorkheftruckvloot of goederentreinen. De stacks zijn gemakkelijk te integreren, kosteneffectief en krachtig zodat ze volgens Höller de aangewezen methode om klimaatvriendelijke waterstof te produceren. “We willen elk bedrijf in staat stellen om zelfstandig, efficiënt en decentraal groene waterstof te produceren op het bedrijfsterrein. Dankzij Prometheus zal de prijs per kilogram waterstof minder dan 4 euro bedragen”, aldus Stefan Höller, oprichter van Höller Electrolyzer.

Drie modellen

De Prometheus-stacks worden binnenkort in drie verschillende (compacte) maten en capaciteiten direct worden aangeboden. Dit betekent dat voor elk doel de juiste stack kan worden geselecteerd:

  • De Prometheus S heeft een nominaal vermogen van 76 kW, produceert 34 kg waterstof per dag en is iets groter dan een koffiezetapparaat. Met 1.500 bedrijfsuren per jaar kan hij voldoende waterstof maken voor zeven auto’s of twee vorkheftrucks. Eén auto kan binnen drie minuten worden gevuld.
  • De Prometheus M heeft een nominaal vermogen van 325 kW, maakt 147 kg per dag en is ongeveer zo groot als een waterkoeler. Met 1.500 bedrijfsuren per jaar kan hij waterstof maken voor 32 auto’s, zeven vorkheftrucks of één bus.
  • De Prometheus heeft een nominaal vermogen van 1,4 megawatt, produceert 635 kg waterstof per dag en is ongeveer zo groot als vier frisdrankkratten. Met de krachtigste PEM-stack van Höller kan men met 1500 bedrijfsuren kan hij waterstof maken voor 140 auto’s, 30 vorkheftrucks, vijf bussen, twee vrachtwagens of een halve trein.

Zuiniger

Het rijden op waterstoftechnologie kan in energetisch opzicht onlogisch klinken. Je gebruikt elektriciteit om waterstof te maken, om daar vervolgens weer elektriciteit mee te kunnen maken. Hierbij is het natuurlijk van groot belang dat er bij dit proces zo min mogelijk energie verloren gaat. Volgens Höller besparen de Promotheus elektrolysestacks naar eigen zeggen ongeveer 25 procent ruimte en gewicht.

Vorig artikelDuurtest Renault Zoe – deel 2 – kilometerstand 7102
Volgend artikelAanvragen laadpalen: grote verschillen bij de gemeenten

2 REACTIES

  1. Graag zou ik met dit bedrijf in contact komen of er meer over willen horen
    Wij willen op korte termijn waterstof produceren aangezien we onze duurzame groene stroom niet kwijt kunnen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in