Great Wall Motors ziet af van overname oude Nissan-fabriek

Great Wall Motors

Eerder dit najaar toonde Great Wall Motor interesse om een oude Nissan-fabriek in Spanje over te nemen. Deze wordt binnenkort gesloten. Omdat dit ten koste van de werkgelegenheid gaat, gooide de Spaanse minister van Industrie Reyes Maroto alles in de strijd. Helaas haakte Great Wall Motors af.

Productiecapaciteit kennelijk niet voldoende

De voornaamste reden zou zijn dat de fabriek niet voldoende productiecapaciteit biedt. Het Chinese bedrijf heeft namelijk recent zijn verkoopdoelstellingen aangepast. Sterker nog, men heeft die verdubbeld en wil in Europa nu minstens 300.000 eenheden per jaar verkopen. Ook als de oude Nissan-fabriek zou worden uitgebreid, bedraagt de productiecapaciteit hooguit 250.000 eenheden per jaar. Dat is dus niet voldoende voor het Great Wall Motors (GWM).

Ook verbeterd voorstel overtuigt GWM niet

De gewijzigde strategie en de daaraan verbonden beslissing is een forse tegenvaller voor de Spaanse regering. Vorige week stuurden de nationale en regionale autoriteiten Great Wall Motors nog een verbeterd voorstel dat vele miljoenen aan extra subsidies omvatte. Dit omdat men toen al had vernomen dat het Chinese bedrijf twijfels zou hebben over de beoogde overname van de Nissan-fabriek.

De Spaanse regering verwachtte aan de hand van dat verbeterde voorstel tegen 17 december een “positieve reactie” van Chinese autofabrikant. Maar kennelijk is ook dat verbeterde voorstel niet interessant genoeg voor Great Wall Motors. Het ministerie van Industrie zei vandaag in een verklaring dat het Chinese bedrijf had gemeld dat het niet zou doorgaan met het project. Great Wall Motors gaf volgens het minsterie verder geen commentaar over het afketsen van de deal.

Domper

Nissan wil tegen het eind van dit jaar drie fabrieken in de buurt van Barcelona sluiten. De interesse van Great Wall Motors betrof de grootste fabriek, waar zo’n 1.600 mensen werkzaam zijn. Het afhaken van GWM is natuurlijk een behoorlijk domper. De toekomst van de fabriek ziet er somber uit want Great Wall Motors was voor zover wij weten de voornaamste gegadigde voor de overname van de fabriek. Maar er is nog wel hoop, volgens Reuters is er binnenkort nog een bespreking met andere mogelijke investeerders.

Vorig artikelToyota gaat overstag en kondigt tientallen elektrische modellen aan
Volgend artikelChinese scooterfabrikant Niu gaat ook elektrische auto’s bouwen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in