GP Joule en Clean Logistics tekenen megacontract voor 5.000 waterstoftrucks

GP Joule en Clean Logistics tekenen megacontract voor 5.000 waterstoftrucks

Dat er in de transportsector steeds meer stappen richting waterstof worden gezet, is al een tijdje duidelijk. En die stappen zijn soms heel groot. Zo heeft de Noord-Duitse GP Joule Group met het Hamburgs gevestigde Clean Logistics SE een raamovereenkomst getekend met voor de levering van maar liefst 5000 waterstoftrucks.

Grootste contract in zijn soort

Dirk Graszt, CEO van Clean Logistics: “Dit contract voor de levering van 5 000 vrachtwagens is een belangrijke mijlpaal in het emissievrij maken van het zware vervoer. Het is het grootste contract in zijn soort ter wereld. Samen met onze partner GP Joule zullen we ervoor zorgen dat vrachtwagens op waterstof binnenkort een alledaags onderdeel van het wegtransport zullen zijn.”

Volgens GP Joule ligt het totaalbedrag van de kaderovereenkomst op ruim een miljard euro. Het betreft hier 40-tons vrachtwagens, die worden voorzien van een brandstofcel-, waterstoftank en accu. Verder zal men als basis zware trekkers zonder aandrijflijn gebruiken, die men zal uitrusten met een speciaal ontwikkelde as met naafmotoren alsmede een speciaal besturingssysteem.

Alles uit één hand

GP Joule zal de waterstoftruck en bijbehorende waterstofinfrastructuur aan diverse klanten in de logistiek en detailhandel leveren. Daarmee kan GP Joule dus alle componenten voor klimaatneutraal vrachtvervoer uit één hand aanbieden, verklaart men. GP Joule zorgt voor de productie en levering van groene waterstof uit hernieuwbare energiebronnen, bouwt en exploiteert waterstoftankstations en zal haar klanten uit de logistiek, handel en industrie in de toekomst dus ook waterstoftrucks kunnen leveren.

Eerder deze zomer kondigde GP Joule al aan dat het tientallen ombouwlocaties had gereserveerd voor de productie van de eerste waterstoftrucks van Clean Logistics. Het bedrijf zal haar activiteiten in de toekomst uitbreiden tot nieuwe voertuigen naast haar bestaande hoofdactiviteit, het ombouwen van bussen en vrachtwagens met verbrandingsmotoren naar ‘waterstof’.

Ove Petersen, CEO van GP Joule: “Met Clean Logistics hebben we de perfecte partner gevonden die ons zal ondersteunen bij het dekken van de volledige waardeketen, van de productie en opslag van waterstof tot de ontwikkeling van een overeenkomstige infrastructuur en de levering van waterstof-elektrische voertuigen vanuit één bron. Dit wagenpark zal bij gebruik jaarlijks meer dan 325.000 ton CO₂ kunnen besparen en zal het voortouw nemen voor de groene logistiek van morgen”.

Levering start eind 2023

Uiteraard worden de trucks niet in één keer geleverd, men heeft het over de periode van 2023 tot 2027. De eerste voorserievoertuigen worden waarschijnlijk tegen het laatste kwartaal van volgend jaar geleverd. Dit moment hangt volgens Clean Logistics onder anderen af van het moment dat de verwachte subsidies worden goedgekeurd. In de raamovereenkomst zijn de jaarlijkse leveringsvolumes overeengekomen. De details omtrent leveringsvoorwaarden en onderhoudscontracten moeten nog verder worden verduidelijkt.

 

Vorig artikelOrderboeken voor de Nimbus One zijn geopend
Volgend artikelDeutschlandnetz leidt zoals te verwachten tot een hoop gedoe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in