Goedkope zonneauto Squad City kan nu al besteld worden

Squad City heeft zonnecellen in dak

Compacte, elektrische stadsauto’s zijn helemaal in. Startup Squad Mobility heeft dat ook in de gaten. Maar in plaats van de zoveelste “auto met een stekker” op de markt te brengen, gaat Squad Mobility een stukje verder met de Squad City. Deze auto loopt namelijk op zonnestroom.

Elektrische stadsauto op zonnestroom

Het idee van een elektrische stadsauto is natuurlijk niet nieuw. Denk aan de Ego.Life, die gepresenteerd werd als een bijzonder betaalbare stadsauto, of de Sion, waar men vooral focust op de ingebouwde zonnecellen. De Nederlandse start-up Squad Mobility heeft met de zonneauto Squad City misschien wel het beste van beide werelden samengevoegd.

De ingenieurs van het bedrijf ontwikkelden een zonnewagen die vooral gekenmerkt wordt door zijn formaat. Of beter gezegd: door zijn gebrek aan formaat. Deze auto is namelijk slechts 1,20 meter breed en 1,60 meter hoog. De topsnelheid van de basisversie is slechts 45 kilometer per uur, maar dat is voldoende om lekker vlot een stad mee door te crossen.

Parkeren waar je wilt, en alleen een brommerrijbewijs nodig

Met de Squad City kun je parkeren waar je maar wilt, want technisch en legaal gezien is het een brommobiel. Daarmee is het ook meteen een interessante auto voor de jeugdigen onder ons: je hebt alleen een rijbewijs voor de bromfiets nodig om de Squad City te mogen besturen.

Ook qua prijs valt de Solar Squad City wel mee. De goedkoopste variant kost 6250 euro, exclusief belastingen. Dan heb je alleen wel een auto zonder ramen in de deuren. Kun je de ramen niet missen, dan betaal je zo’n 7050 euro, exclusief btw, voor de ‘Pioneer Edition’. Maar daarmee is de Squad City in dezelfde prijsklasse terecht als bijvoorbeeld de Opel Rocks. Alleen heeft die geen zonnecellen in het dak, en de aanzienlijk duurdere Brio ook niet.

Squad City

Golfkarretje of auto?

Squad Mobility wil met de Squad City een volwaardige stadsauto op zonnestroom neerzetten, maar de meeste mensen zullen ‘m vooral denken aan een groot uitgevallen golfkarretje. Hoe het ook zij, het is een technische verbetering, die goed zal zijn voor ons klimaat en onze planeet. De Squad City heeft immers geïntegreerde zonnecellen, die per dag voor 20 kilometer extra actieradius kunnen zorgen. Laad je de auto op aan het stopcontact, dan kun je er zo’n 50 kilometer mee rijden. Dat lijkt niet veel maar doorgaans voldoende voor ritjes in de stad. Bovendien zijn de accu’s uitneembaar en ‘swappable’. Opladen kan trouwens ook aan ieder normaal stopcontact.

Deze stadsauto mag dan wel klein van stuk zijn, maar heeft toch plaats voor twee inzittenden. De stoelen hebben een klassieke driepuntsgordel, de auto zelf is voorzien van een aluminium rolkooi en er is ook bescherming tegen aanrijdingen aan de achterkant. En daarmee haalt de fabrikant ons ‘golfkarretje’-opmerking weer onderuit.

Squad City nu al bestellen

Volgens de huidige plannen begint de productie van deze auto op zonnestroom volgend jaar. De pre-orders zijn open, dus je kunt je eigen Squad City al bestellen.

Vorig artikelBYD Atto 3. Vergeet die naam, de rest is goed
Volgend artikelEerste exemplaren NIO ET7 onderweg naar Europa

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in