General Motors goedkope elektrische auto Hongguang Mini

General Motors stunt met spotgoedkope elektrische auto

Ooit was General Motors de grootste autofabrikant ter wereld. Opel was in Europa GM’s grootste GM en de Kadett en later de Astra behoorden jarenlang tot de meest verkochte modellen. Dat is verleden tijd. Maar het lukte GM wel om binnen 2 maanden meer dan 30.000 elektrische auto’s te verkopen.

Herstructurering

General Motors (GM) heeft een flinke herstructurering achter de rug. Het verlieslijdende Opel is afgestoten en kreeg een nieuw leven onder de hoede van PSA. In zijn geheel is GM wat kleiner, maar staat voor dezelfde uitdaging als alle andere gevestigde autofabrikanten: hoe kun je klanten aanmoedigen om elektrische auto’s te kopen. Een van de mogelijkheden is het aanbieden van goedkope voertuigen. Niet voor niets kondigde Tesla-CEO Elon Musk onlangs aan dat hij de prijs van zijn goedkoopste model tot zo’n 25.000 dollar wil verlagen. General Motors kan dat nu al, maar op een andere manier dan Tesla tijdens Battery Day liet zien.

Een elektrische auto voor maar 3.750 euro

En General Motors behaalde in China een verrassend succes met een goedkope auto. De basisversie van de Hongguang Mini, die samen met een lokale partner wordt geproduceerd, wordt in China aangeboden voor 28.800 yuan – het equivalent van slechts 3.750 euro. En met een uitstekend resultaat want in de eerste vijftig dagen werden meer dan 30.000 bestellingen geplaatst. Niet alleen de kopers zijn enthousiast. De ingenieurs van de fabrikant SAIC-GM-Wuling Automobile Co, waar de Hongguang Mini wordt gebouwd, lijken ook overtuigd te zijn van hun product. Het bedrijf geeft namelijk een garantie voor acht jaar of 120.000 kilometer op de Hongguang Mini.

General Motors verkocht in China meer elektrische auto’s dan Tesla

Het bovenstaande is het laatste wat je zou verwachten maar is inderdaad het geval. In augustus was Tesla voor één keer niet het buitenlandse bedrijf met de meest verkochte elektrische auto’s in China. Het succes met de Hongguang Mini kan GM goed gebruiken. Het concern had de afgelopen jaren te kampen met sterk dalende verkoopcijfers. Niet alleen in de VS, alleen al in China is de omzet met ongeveer vijftien procent gedaald ten opzichte van 2018. De winstmarge op de Hongguang Mini is waarschijnlijk relatief klein maar het grote aantal bestellingen maken het weer interessant voor GM.

Veel kleiner

Er is wel een groot verschil tussen de modellen van Tesla en de kleine Hongguang Mini. Die laatste is slechts 2,91 meter lang en 1,49 meter breed. Het is een echt stadsautootje, met een topsnelheid van iets meer dan 100 kilometer per uur. Afhankelijk van de gekozen accuconfiguratie ligt de actieradius tussen de 120 en 170 kilometer. Dat is niet erg veel maar meer dan voldoende voor de Chinese forensen en stadsbewoners.

Geen staatssteun

Maar dat betekent ook dat de auto geen bereik van 200 kilometer heeft, de eis die de Chinese regering voor het verkrijgen van aankoopsubsidie heeft gesteld. Dat de Hongguang Mini evengoed een groot verkoopsucces is, geeft aan dat het model duidelijk een schot in de roos is.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven