donderdag, 9 februari, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsGeneral Motors probeert het nog een keer met de Chevrolet Bolt

  General Motors probeert het nog een keer met de Chevrolet Bolt

  General Motors onthulde een nieuwe en een vernieuwde versie van de Chevrolet Bolt. De vernieuwde Bolt EV hatchback en de nieuwe Bolt EUV. Die ‘U’ komt van ‘Utility’, een SUV dus. De nieuwe Bolt krijgt een groter bereik en modernere techniek, de 15 cm langere Bolt EUV biedt ook wat meer ruimte.

  De eerste Chevrolet Bolt zag in 2016 het levenslicht. Dit was de eerste poging van General Motors om een betaalbare elektrische auto voor de massamarkt te ontwikkelen met een fatsoenlijke actieradius. Helaas is de Chevrolet Bolt nooit een doorslaand succes geweest. En we vragen ons af of de vernieuwde versie dat wel zal zijn. Natuurlijk kan GM hiermee een leuk graantje meepikken op de groeiende BEV-markt maar het model is allesbehalve onderscheidend.

  Het is ook maar de vraag of de vernieuwde Bolt de concurrentie met bijvoorbeeld de Tesla Model 3 aan kan. Sinds de lancering wist GM in Noord-Amerika zo’n 80.000 eenheden van de Bolt te verkopen. Inclusief de verkopen van de Europese versie (Opel Ampera) wist GM meer dan 100.000 eenheden van de Bolt aan de man te brengen. Maar sinds de komst van de Tesla Model 3, in 2018, zakten de verkoopcijfers van de Bolt in. De terugroepactie van een aantal modeljaren vanwege een gebrekkige accu deed uiteraard geen goed aan het imagoprobleem van de Bolt.

  Van hatchback naar SUV

  Het introduceren van de hieronder afgebeelde SUV (of zoals GM zelf zegt een EUV: “Electric Utility Vehicle”) is op zich een slimme zet van GM. De Amerikaanse autokopers zitten namelijk niet echt te springen om een compacte hatchback. Maar helaas bouwt General Motors de nieuwe Bolt EV en EUV nog op het oude platform. Dat was allesbehalve toonaangevend en dat zal het nu ook niet zijn. Jammer, dat GM hier niet van de gelegenheid gebruik maakte om de Bolt op het nieuwe Ultium platform te bouwen. Want het uitbrengen van een vernieuwde versie op een oud platform is iets wat bij elektrische auto’s niet echt geaccepteerd wordt. De productiestart van de Bolt EV en EUV was weliswaar gepland voor eind 2020 en vanwege de coronapandemie uitgesteld, maar ook in dat geval was de technologie al een beetje aan vernieuwing toe.

  Chevrolet Bolt EUV

  Specificaties

  De Bolt EV en EUV worden aangedreven door één elektromotor, die een vermogen levert van 150 kW/ 200 pk en een maximumkoppel van 360 Nm. Ze worden uitgerust met een accupakket van 65 kWh. Daarmee haalt de Bolt EV een actieradius van 416 km en de Bolt EVU een actieradius van 402 km. Gelukkig heeft het accusysteem wel Chevrolet’s beproefde actieve temperatuurmanagement, dat gebruik maakt van koelvloeistof om de accu op de ideale bedrijfstemperatuur te houden. Afhankelijk van de gekozen uitvoering is een AC-laadvermogen tot 11 kW mogelijk. De exacte laadsnelheid aan de DC-lader noemt GM niet, wel dat je in een half uur 150 tot 160 km bij kunt laden.

  Geen Ultium-platform

  Maar er komt dus geen Ultium-platform voor de Bolt. Dat is voorlopig voorbehouden aan de onlangs onthulde Cadillac Lyriq en de GMC Hummer EV. Volgens GM zal de geavanceerde accuchemie van het Ultium-platform elektrische voertuigen in staat stellen verder te rijden op een enkele lading en sneller op te laden. Maar volgens het hoofd ontwikkeling van Chevrolet heeft de Amerikaanse autofabrikant geen plannen om de Bolt op het Ultium-platform te gaan bouwen.

  Goedkoper

  Maar de opgefriste Bolt EV, die deze zomer op de markt komt, zal wel zo’n 5.000 dollar goedkoper worden dan de huidige Bolt. Ook de Bolt EUV zal goedkoper zijn. Snelle beslissers kunnen een gelimiteerde “Launch” versie bestellen met unieke wielen, speciale badging, en een verlichte laadpoort.

  Chevrolet Bolt EV EUV dashboard

  Super Cruise

  Het meest interessante aan de vernieuwde Bolt is misschien wel Super Cruise. De Bolt E(U)V wordt namelijk de eerste Chevrolet met Super Cruise. Dit is naar verluid het eerste echte assistentiesysteem voor begeleid (dus niet autonoom) rijden. GM’s Super Cruise-systeem maakt gebruik van camera’s, radar, diverse sensoren en kaartgegevens om gebruikers op diverse snelwegen (met tussenberm) handsfree te laten rijden. Super Cruise is geen zelfrijdend systeem. Bestuurders moeten nog steeds hun ogen op de weg houden en voldoende alert zijn om het op een bepaald moment te kunnen overnemen. Opmerkelijk is dat de Bolt EV en Bolt EUV alleen met de standaardversie van Super Cruise worden geleverd, niet met de verbeterde versie die automatisch van rijstrook verandert.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Rose Reveal Plus: een e-bike die eruitziet als een gewone racefiets

  Bij de meeste e-bikes zie je al van afstand dat het geen normale fiets is. Niet iedereen is daar erg van gecharmeerd. Daarom heeft het Duitse Rose Bikes de Reveal Plus ontwikkeld. Een elektrische racefiets die qua uiterlijk amper te onderscheiden is van een normale racefiets. Je zou er bijna mee kunnen valsspelen.

  e-Videos