General Motors gaat de Nikola Badger bouwen

General Motors en Nikola zijn een strategisch partnerschap overeengekomen. Daarin neemt GM een belang van 11 procent in de Amerikaanse start-up. Ook hebben ze afgesproken dat General Motors de Badger, Nikola’s elektrische pick-up, gaat bouwen.

Badger eind 2022 in productie

GM zal vanaf eind 2022 de Badger voor Nikola gaan produceren. Het betreft hier zowel de BEV- als de brandstofcelversie. De Amerikaanse autofabrikant zal ook de productieversie van de pick-up ontwikkelen en de homologatie overnemen. Nikola neemt op zijn beurt de verkoop en marketing voor de e-pickup voor zijn rekening. Waarschijnlijk presenteert Nikola de Badger begin december in Arizona. “Om deze aankondiging te vieren”, accepteert Nikola nu voorbestellingen voor de Badger.

Ultium accutechnologie

In het kader van de overeenkomst mag Nikola gebruik maken van het Ultium accusysteem en de Hydrotec-brandstofceltechnologie van General Motors. In totaal bedragen de overeengekomen bijdragen in natura ongeveer twee miljard dollar. Nikola zal dit met eigen aandelen betalen. De financiële voordelen voor General Motors schat men op vier miljard dollar. De bedrijven verwachten dat de regelgevende instanties de overeenkomst in september zullen goedkeuren.

Brandstofcellen

Met uitzondering van de Europese markt zal GM Nikola’s exclusieve brandstofcelleverancier worden. Niet alleen voor de Badger, maar ook voor vrachtwagens. Volgens Nikola’s eigen cijfers verwacht GM in tien jaar tijd ongeveer vier miljard dollar te besparen op de aandrijflijn en meer dan een miljard dollar aan engineering- en validatiekosten.

Toegang tot alle benodigde onderdelen

“Het partnerschap geeft ons toegang tot hun gevalideerde onderdelen voor al onze programma’s, de Ultium-accutechnologie van General Motors en een brandstofcelprogramma dat klaar is voor productie van meerdere miljarden dollars”, aldus Nikola’s CEO Travor Milton over de voordelen voor het bedrijf dat hij heeft opgericht. “Nikola ontvangt onmiddellijk tientallen jaren ervaring met leveranciers en productie-expertise, gevalideerde en geteste productieklare EV-aandrijving, engineering van wereldklasse en investeerdersvertrouwen”. En als laatste, maar daarom niet minder belangrijk: “Bovenal heeft General Motors een gevestigd belang in het succes van Nikola.”

Maar GM’s CEO Mary Barra wijst ook op de voordelen voor haar eigen bedrijf die verder gaan dan de potentiële financiële voordelen van de investering in aandelen. “We breiden onze aanwezigheid uit in verschillende grote volumesegmenten van EV’s terwijl we schaalvoordelen opbouwen om de kosten van batterijen en brandstofcellen te verminderen en de winstgevendheid te verhogen”, aldus Barra.

Zoals Nikola in de aankondiging schrijft, verwacht men dat het strategisch partnerschap diverse kostenbesparingen mogelijk zal maken, waaronder bij de Nikola Tre. Het is nog niet bekend in hoeverre de GM-technologie in de Tre, die gebaseerd is op een Iveco S-Way, zal worden gebruikt. Het belang van 11 procent geeft General Motors ook het recht om een directeur te benoemen. Wie deze functie overneemt en welke functie hij of zij krijgt, is niet duidelijk.

Europese markt

De beperking voor de Europese markt is belangrijk, want Nikola heeft afspraken met Bosch lopen. De Duitse fabriek levert Nikola niet alleen de elektrische aandrijflijnen maar ook de brandstofcelsystemen. Ook Bosch heeft overigens een aandeel in Nikola Motor. De afspraken met Bosch hebben waarschijnlijk alleen betrekking op de brandstofcelversie van de Tre, die Nikola vanaf 2023 in Ulm wil bouwen. De Amerikaanse Nikola-modellen van de fabriek in Arizona die momenteel in aanbouw is, krijgen GM-technologie.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven