Gemeenten mogen straks korting geven op parkeertarieven elektrische auto’s

Gemeenten mogen straks korting geven op parkeertarieven elektrische auto’s

Het kabinet gaat de Gemeentewet aanpassen, zodat gemeenten vanaf volgend jaar elektrische auto’s en auto’s op waterstof korting op de parkeertarieven mogen geven. Dit deelde staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat vorige week mee aan de Tweede Kamer.

‘Extra instrument’ voor schoner stadsklimaat

Heijne wil de gemeenten hiermee helpen om aan een beter milieu te kunnen werken, of zoals zij zelf zegt: “Gemeenten krijgen hiermee een extra instrument in hun gereedschapskoffer om te werken aan schone lucht en minder verkeersherrie in hun stad of dorp. Dat vind ik belangrijk. Afhankelijk van de situatie in hun gemeente kunnen ze er zelf voor kiezen of ze hier gebruik van willen maken.”

Momenteel mogen gemeenten zelf bepalen in welke wijken, straten en buurten er gratis of betaald geparkeerd kan worden. Ook mogen de gemeenten zelf de parkeertarieven voor verschillende parkeergebieden bepalen. Die tarieven mogen per buurt, straat, wijk of zone verschillend zijn. Maar gemeenten mogen die tarieven nog niet bepalen aan de hand van het soort krachtbron in het voertuig.

Lagere tarieven voor emissievrije voertuigen mogelijk

Dat zal met ingang van volgend jaar dus wel mogelijk zijn. Dan is artikel 22 van de Gemeentewet dienovereenkomstig aangepast en mogen gemeenten korting op de parkeertarieven geven aan auto’s met een volledig elektrische aandrijving, en een auto’s met een waterstof-elektrische aandrijving. Dat geldt voor zowel betaald parkeren langs de straat en in parkeergarages als voor parkeervergunningen.

Het is geen verplichting, die korting voor emissievrije auto’s. De gemeenten mogen zelf bepalen of ze dat willen doen, en waar, en hoeveel korting ze willen geven. Ze mogen ook zelf bepalen hoe ze de korting door willen voeren, bij bijvoorbeeld de parkeerautomaten, via de parkeerapps of alleen voor parkeervergunningen.

Vorig artikel‘Solar powered’ Papilio 3 laadstation kan in 24 uur worden geïnstalleerd
Volgend artikelNio onthult met de ES7 alweer zijn vijfde model

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in