Gegijzeld door een Franse laadpaal. Column door Maarten Hachmang

Het zou wettelijk geregeld moeten zijn dat elke laadpaal-exploitant in Europa een 24-7 storingsnummer heeft waar Engels gesproken assistentie verleend wordt bij laadproblemen. Dat dit nog lang niet overal goed geregeld is, ontdekte ik vorige week in de praktijk. Zaterdagmorgen omstreeks half zeven stond ik in het Franse dorpje Charleville-Mezieres. Ik wilde m’n auto loskoppelen van de ‘Borne’, zoals men laadpalen in Frankrijk noemt, om in één dag door te rijden naar het hart van de Dordogne.

Fysieke vergrendeling van je kabel

De avond ervoor had ik na enig zoeken een laadpunt in de buurt van mijn hotel gevonden waar ik de auto aan kon sluiten en kon opladen. In Frankrijk zijn vanwege bepaalde wetgeving veel laadpalen voorzien van een deur of luik wat pas open of dicht gaat op het moment dat je je laadpas aan de laadpaal aanbiedt. Bij het loskoppelen bied je de laadpas weer aan bij de laadpaal en ontgrendelt het luik of het deurtje. Zo ook bij dit laadpunt. Vrijdagavond was het deurtje wel open gegaan en de laadsessie was ook geslaagd, maar zaterdagmorgen zei de laadpaal: ‘bekijk het maar, zoek het zelf maar uit.’ Letterlijk las ik “Problème avec la borne? Appelez-nous au numèro d’assistance” op het display, maar er stond niet bij dat dit nummer alleen van Lundi tot Vendredi, van negen tot vijf bereikbaar was. En dus zeker niet op zaterdagmorgen half zeven.

 

Peperdure laadkabel

Daar sta je dan, naast een laadpaal in het buitenland die jouw peperdure laadkabel vast heeft zitten. Met geen mogelijkheid kreeg ik het deurtje met de laadpas geopend. Aanbellen bij de Gendarmerie Nationale (nationale politie) leverde me een doorverwijzing naar de Gendarmerie Municipal (stadspolitie) op, waar pas om 9.00 het kantoorpand opent. Ik vraag me overigens af of zij hier iets hadden kunnen betekenen. Waarschijnlijk adviseren ze je dan om maandagmorgen om 9.00 het servicenummer te bellen.

Schroevendraaier

Het had niet veel gescheeld of ik had met een schroevendraaier het deurtje losgeschroefd om mijn gegijzelde kabel terug te pakken. Gelukkig was dat uiteindelijk niet nodig. Toen ik het deurtje nog eens goed bekeek en wat aan de kabel trok, bleek er speling op te zitten. De kabel zelf was dus wel netjes ontgrendeld, alleen het deurtje niet. Moeten we echt tot maandag blijven wachten voordat het deurtje geopend kan worden? Ik trek nog eens stevig aan het deurtje. Er blijkt toch wat meer speling op te zitten dan ik dacht. Door het deurtje vrij stevig aan de kant te duwen, is het me uiteindelijk gelukt de stekker eruit te krijgen zonder het deurtje te beschadigen.

CLEM laadpalen vermijden

Maar zo zie je maar, laadpalen in het buitenland vínden is één ding, maar ze ook daadwerkelijk gebruiken is nog iets anders. Het levert wel een mooie usecase op voor de ‘EV voor gevorderden’ training volgende week. Moraal van deze column? Ben je op doorreis en strand je in de Franse Ardennen, probeer dan deze 173 CLEM laadpalen te vermijden. U bent gewaarschuwd!

2 Comments

 • Jaap Zekveld| 01/07/2019 bij 18:12

  Ik ben inmiddels in bezit van een fraaie Clem laadpas en heb nog geen problemen ondervonden met het deurtje, wel met het reserveringssysteem. Ik vind het vooral kwalijk dat er talloze systemen in de lucht worden geholpen die allemaal op zichzelf staan, interoperabiliteit zou voor iedere laadpaal in de gehele EU moeten gelden.

 • Bart| 01/07/2019 bij 15:00

  Het lijkt alsof de schroeven vaker losgedraaid zijn dan wenselijk :). Sterschroevendraaier met verschillende bitjes mee op vakantie. Wie had dat gedacht?

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven